Pomor ribe u rijeci Lim je ekološka katastrofa, koja je i ovog puta pokazala svu neodrživost postojećeg stanja i njegovu štetnost za razvoj Crne Gore kao ekološke države. Pozivamo nadležne institucije da hitno pronađu počinioce i javno saopšte građanima ime fabrike koja je direktno odgovorna za ovaj ekocid”, ističe se u saopštenju kluba odbornika Demokrata u SO Bijelo Polje.

Pomor ribe, Lim

Kako ističu, zahtijevaju od tužilaštva da preduzme sve potrebne mjere i pokrene postupak protiv odgovornog lica koje je izazvalo ovu ekološku katastrofu.

“Uginula riba je pronađena nizvodno od Industrijske zone do mjesta Sutivan. Voda je danima bila bijele boje. Tri dana nakon pomora, površinom rijeke Lim su plutale velike količine ribe. Prilikom ispitivanja, primjerci pastrmke mladice i lipljena nijesu pronađeni u rijeci. Više ih nema. Ovo je krajnje nedopustivo za jednu ekološku državu. Ko i zbog čega je dozvolio da dođe do ovoga? U čijem interesu se dešavaju ovakve stvari? Uginulo je na stotine tona ribe i nije dovoljno reći građanima da je uzrok u povećanom sadržaju nitrita i da je deficit rastvorenog kiseonika vjerovatno uzrok pomora ribe”, napominju Demokrate.

Nerijetko se, kako kažu, i ranije dešavalo da ribolovci ulove ribe na kojima su vidljive promjene u vidu oteklina, izraslina i slično. Centar za toksikološka ispitivanja hitno mora da izvrši ispitivanja. Mora se otkriti i javno objaviti koji je glavni uzrok i ko je počinilac i neophodno je podnijeti krivičnu prijavu i preduzeti sve potrebne mjere kako se ovaj ili sličan ekocid više ne bi ponovio.

“Pred zakonom moramo biti svi jednaki i ne smije biti povlašćenih. Ovakvim činom se direktno ugrožava i zdravlje svih građana. Ovo je već drugi put da se u kratkom vremenskom periodu desio pomor ribe u Crnoj Gori i to nam govori da apsolutno nema nikakvog preventivnog djelovanja nadležnih organa da se spriječe ovakve i slične ekološke katastrofe. Dakle, ne smijemo dozvoliti da devastaciju životne sredine. Uništavaju nam se rijeke, vrši se pomor ribe, grade se mini hidroelektrane, rijeke nam se stavljaju u cijevi, direktno se ugrožavaju biljne i životinjske vrste i njihov opstanak. Zbog čega ili zbog koga? Zar je privatni interes privilegovanih pojedinaca važniji od očuvanja životne sredine i našeg zdravlja?”, zapitali su se u bjelopoljskom Klubu odbornika Demokrata.

Komentari

avatar