Zanimljivo je kada lider partije koju je osnivao režim u cilju fingiranja opozicione borbe, javne galame i igranja ideoloških utakmica, govori o veleizdaji. Još je zanimljivije kada takve stavove želi da javno “progura” kroz intervjue režimskim medijima, poručuju iz Demokratske Crne Gore, reagujući na izjavu jednog od lidera DF-a Milana Kneževića, koji je poručio da je usvajanjem izmjena Odluke o formiranju Odbora za reformu izbornog zakonodavstva ozvaničena koalicija Demokratske Crne Gore i Demokratske partije socijalista. Knežević je partiju Alekse Bečića optužio za veleizdaju.

Foto: Arhiva

“O temi veleizdaje opozicionih birača, Milan Knežević je mogao da pita svog partijskog kolegu, vječitog opozicionara i majstora opozicionih poraza Predraga Bulatovića“, navode Demokrate.

Ali kada je već, kako tvrde, neargumentovano, politički primitivnim i neozbiljnim konstrukcijama etiketirao Demokrate, oni, kako ga nazivaju, prvog Đukanovićevog galamdžiju, podsjećaju šta je veleizdaja opozicionih birača:

* veleizdaja opozicionih birača je kada zajedno sa DPS-om glasaš za izborne zakone kojim pokrade izbore 2016, 2017. i 2018. Opoziciona javnost nije kratkog pamćenja da se ne sjeća da je aktuelno izborno zakonodavstvo usvojeno glasovima DPS-a i DF-a;
* veleizdaja opozicionih birača je kada prekršiš sporazum 39 opozicionih poslanika i prekineš bojkot kao najdelotvorniji vid pritiska u momentima kada je DPS na koljenima;
* veleizdaja je kada se bezuslovno vratiš u “Sinđin” parlament;
* veleizdaja je kada zajedno sa DPS-om odbiješ Briselski plan, a prihvatiš plan Branimira Gvozdenovića nakon tajnih dogovora;

* veleizdaja je kada javno zajedno sa DPSom u Budvi glasaš protiv Demokrata;
* veleizdaja je kada decenijama obmanjuješ građane i nudiš im pobjedničke planove, od kojih je svaki gubitnički;
* veleizdaja je kada prodaš DPS-u Nikšić, radi ličnih interesa;
* veleizdaja je kada napadaš Briselski plan koji nanosi štetu DPS-u, a štitiš kozmetički plan Branimira Gvozdenovića, jednog od najvećih balkanskih maniuplatora;
* veleizdaja je kada si “vječiti opozicionar” i kada igraš za “vječitu vlast”;
* veleizdaja je kada glasaš za Ustav zajedno sa DPS-om;
* veleizdaja je kada očiglednu decenijsku saradnju sa DPS-om pokušavaš prikriti izmišljenim optužbama na račun drugih.

Demokrate navode da Knežević nije objasnio kako nešto može biti tajno, ako je prije godinu dana predstavljeno javno?

“Tajni dogovor može biti samo ulazak u radnu grupu pod uslovima DPS-a kao što je uradio DF. Međutim, razumljivo je da nedostatak argumenata DF želi da nadomjesti javnom galamom i javnim podmetanjem neistina. Postoji samo činjenica da je zahvaljujući Briselskom planu, DPS primoran da igra kako opozicija svira. Možda ove nove političke melodije, ne odgovaraju onima koji decenijama slušaju Đukanovićeve note po kojima igraju. Uzalud je dizanje galame i obmanjivanje javnosti, jer građani su dovoljno zreli da ne nasjednu na političku prevaru”, ističu u ovoj partiji.

Međutim, ovolika politička galama izraz je, kako navode,  nezadovoljstva DF-a, jer je Briselski plan pomrsio račune i omeo realizaciju dogovora sa DPSom, koji je značio betoniranje statusa “vječitim opozicionarima”

“Ponosni smo što smo kao najjači opozicioni subjekt onemogućili DPS i DF da kao 2014. i svih ranijih godina prevare opozicione glasače. Odnosno, predstave da “ovoga puta pobjeđujemo” a da omoguće DPS-u kozmetičkim izmjenama novu brutalnu izbornu pljačku, kao što im je omogućena sada važećim zakonodavstvom. Razumijemo žal i političku ljubomoru DF-a što nije prepoznat kao nosilac promjena, što građani više ne vjeruju vječitim opozicionarima koji postoje u političkom životu koliko i Milo Đukanović. Sa druge strane, očito da izolovanim vječitim opozicionarima smetnju predstavlja i međunarodna podrška koju su dobile Demokrate i što su prepoznate kao odgovoran, snažan i dosledan politički subjekt, spreman da bude nosilac promjena i pomirenja u Crnoj Gori”, smatraju u partiji Alekse Bečića.

Na kraju, primjećuju Demokrate, da je Knežević shvatio  konačno da galamom opet ništa nijesu potigli.

“Potcijenili ste opozicione birače koji su dovoljno zreli, da vide razliku između argumenata i obmana. Razliku između dosljedne, ozbiljne i odgovorne politike koja će dovesti do promjena, i političkog primitivizma, podmetanja, nedoslednosti i opozicionih izdaja. Razliku između opozicionih subjekata sa međunarodnom podrškom i izolovanih struktura čija se politika svodi na obezbjeđivanje stolica u parlamentu i vječitih privilegija”, zaključuju Demokrate.

Komentari

avatar