Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Demokrate: Izbor za direktora ASK-a nezakonit i nelegitiman

Nakon što je istekao rok za prijavu kandidata na mjesto direktora Agencije za spriječavanje korupcije, a na osnovu javnog konkursa koji je raspisao Savjet ASK-a 14. januara, važno je podsjetiti da je u pitanju klasični partijski, nezakoniti i nelegitimni izborni postupak koji treba da dovede do podobnog izvođača prljavih poslova za potrebe DPS-a, ističu Demokrate

Nakon što je istekao rok za prijavu kandidata na mjesto direktora Agencije za spriječavanje korupcije, a na osnovu javnog konkursa koji je raspisao Savjet ASK-a 14. januara, važno je podsjetiti da je u pitanju klasični partijski, nezakoniti i nelegitimni izborni postupak koji treba da dovede do podobnog izvođača prljavih poslova za potrebe DPS-a, ističu Demokrate.

Kako se dodaje u saopštenju, traži se adekvatan nasljednik Sretena Radonjića koji će nastaviti njegovim putem i održati Agenciju u ulozi produžene ruke režima. Radonjiću je prethodno povjeren novi zadatak, a to je da skriva podatke od građana Crne Gore za interese i po nalogu Demokratske partije socijalista i Mila Đukanovića, pa se za poslove “legalizacije korupcije” očekuje nova ličnost.

“Postupak izbora direktora ASK-a je nezakonit i nelegitiman, jer je Savjet koji je raspisao konkurs nelegitiman. Nelegitiman organ, ne može izvršiti legitiman izbor. Na to smo upozoravali još u decembru prošle godine. Tada smo istakli da je ASK u Crnoj Gori zarobljena institucija koja služi DPS-u za verifikaciju bezakonja i sprječavanje svakog vida kontrole finansijskih tokova novca u politici. Podsjećamo da je aktuelni Savjet ASK-a, kao njen fundamentalni organ, formiran suprotno Zakonu i nema legitimitet”, ističu Demokrate.

Kako objašnjavaju, Komisija za sprovođenje postupka izbora članova Savjeta ASK-a, mora da ima pet članova, dva predstavnika Skupštine, po jednog predstavnika sudskog i tužilačkog Savjeta, kao i jednog prestavnika iz nevladinog sektora. Neophodno je da četiri od pet članova Komisije glasaju za utvrđivanje liste kandidata za članove Savjeta ASK-a i da se na taj način omogući punopravna procedura koja će rezultirati legalnim ishodom. Komisija za izbor Savjeta nije imala pet članova koliko traži Zakon, nego četiri što znači da nije bila formirana po zakonu.

Iz svega navedenog, kako se napominje, proizilaze posljedice koje ukazuju da je Savjet nelegalan i da nema legitimitet.

“Iz ovakve procedure pune manjkavosti proistekao je Savjet koji je još zavisniji od prethodnog. U takvom Savjetu danas nema niti jednog prepoznatljivog i dokazanog borca protiv korupcije. Dakle, na djelu je još jedna farsa. Aktuelni sastav Savjeta ASK nastao je flagrantnim gaženjem člana 85 Zakona o sprječavanju korupcije. Kako se protiv korupcije može boriti onaj organ koji je obrazovan mimo zakona? Ovo je vrhunac institucionalne krize u koju se utapa i Ustavni sud, koji dobija funkciju “predsjedavajućeg” koju ne poznaje ni Ustav, ni zakon. Ovim će se samo dodatno ojačati blokada evropskih integracija koja će imati nesagledive negativne posljedice na ekonomski sistem i šanse za prosperitetnom budućnošću naše zemlje”, navode u saopštenju.

Demokrate napominju da su ponudile nov model organizacione strukture i načina izbora ASK-a, kako bi se došlo do istinski nezavisnih rukovodilaca ove institucije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve