Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

Demokrate: Glasaćemo za kandidate za sudije Ustavnog suda

Puna funkcionalnost Ustavnog suda, kako dodaju, predstavlja put za rješavanje svih pitanja koja su sporna ili se smatraju spornim, a koja su u isključivoj nadležnosti US

Demokratska Crna Gora saopštila je nakon sjednice Predsjedništva da će glasati za kandidate za sudije Ustavnog suda.

Kako je saopšteno iz ove stranke, na sjednici je razmotrena aktuelna politička situacija u zemlji sa posebnim osvrtom na aktivnosti Demokrata.

“Predsjedništvo ocjenjuje da je odbijanje glasanja za predložene kandidate za sudije Ustavnog suda i pored činjenice da nije osporen niti jedan od predloženih kandidata, samim tim držanje u blokadi jedne od najvažnijih institucija u zemlji, zatim primitivni pokušaji opstrukcije konstituisanja novih lokalnih vlasti i pored nespornih rezultata izbora, kao i insistiranje na radikalnoj retorici podjela i konfrotacija odraz antidemokratskog i antievropskog ponašanja onih političkih subjekata koji djeluju u prethodnim mjesecima na pomenuti način.

Predsjedništvo smatra da je imajući u vidu višemjesečnu blokadu Ustavnog suda, broj predmeta koji su na čekanju, ustavno pravnu nesigurnost građana, Ustavom definisani način odlučivanja Ustavnog suda gdje je za odluku potrebna većina ukupnog broja sudija, bez dileme izbor svo četvoro nedostajućih sudija Ustavnog suda neophodan za puni legitimitet, istinsku deblokadu i punu funkcionalnost najveće sudske instance u zemlji na čemu snažno insistiramo i čemu ćemo direktno doprinijeti glasanjem za četvoro predloženih kandidata”, navode u saopštenju.

Puna funkcionalnost Ustavnog suda, kako dodaju, predstavlja put za rješavanje svih pitanja koja su sporna ili se smatraju spornim, a koja su u isključivoj nadležnosti US.

“Predsjedništvo pozdravlja najnovije zakonodavne inicijative Kluba poslanika Demokrata očekujući da iste budu razmotrene i usvojene na decembarskom zasijedanju Skupštine Crne Gore. Predsjedništvo prima k znanju sve aktivnosti Kluba poslanika Demokrata i afirmiše potvrđenu činjenicu da se radi o najaktivnijem Klubu poslanika u Skupštini Crne Gore.

Na sjednici su analizirani i rezultati lokalnih izbora održanih 23. oktobra i jednoglasno zaključeno da Predsjedništvo izražava zadovoljstvo sljedećim činjenicama: da je na lokalnim izborima 23. oktobra došlo do velike pobjede opozicionih snaga čemu su Demokrate dale ogroman doprinos; da će Demokratska Crna Gora nakon proteklih izbora biti snažna vladajuća partija u praktično 80% crnogorskih opština; da je ukupno posmatrano na nivou svih opština u kojima su održani izbori povećana podrška našoj izbornoj listi sa 13% na 15% u odnosu na parlamentarne izbore, ističući potrebu za jačanjem partijske infrastrukture posebno u onim opštinskim organizacijama u kojim se očekivao bolji izborni rezultat, na koji nije uticala samo nedovoljno jaka partijska infrastruktura već i mehanizmi centara moći koji su se ogledali u nedemokratskim metodama svojstvenim bivšem režimu.

Predsjedništvo je donijelo saglasno Statutu sve neophodne odluke vezane za formiranje postizbornih koalicija i izbor najodgovornijih lokalnih funkcionera u opštinama Kolašin, Zeta i Žabljak, gdje je između ostalog data saglasnost da kandidat za predsjednika Opštine Kolašin bude Vladimir Martinović, kandidat za predsjednika Skupštine opštine Zeta Luka Krstović, a kandidat za potpredsjednika Opštine Žabljak Darko Šljivančanin. Podsjećamo da su na ranijim sjednicama Predsjedništva donijete neophodne odluke vezane za konstituisanje vlasti u Danilovgradu, Tivtu i Budvi, a da će se na narednim sjednicama nakon završetka pregovaračkog procesa koji je u toku razmatrati odluke vezane za konstituisanje lokalnih vlasti u preostalim opštinama u kojima je ostvarena pobjeda na lokalnim izborima i u kojima će Demokrate biti snažan činilac budućih lokalnih vlasti”, navode u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve