Crna Gora je, od Evropske komisije, dobila još jedan negativan izvještaj u vezi sa poglavljima 23 i 24, smatraju Demokrate.

foto: Demokrate

“Aktuelni crnogorski režim, već odavno, vodi politiku konfrontacije u odnosu na sva dostignuća savremene evropske civilizacije. Kada je u pitanju institucionalni aspekt, priroda te konfrontacije se, najočitije, dâ sagledati u vezi sa otporom koji aktuelni DPS režim pruža u odnosu na sve zahtjeve međunarodne zajednice, Evropske unije, Evropske komisije i drugih međunarodnih institucija.

Oglušavanje aktuelne vlasti o mišljenja, sugestije, savjete, zahtjeve međunarodnih institucija odvija se u kontinuitetu veoma dug period. O tome, rječito, govore nalazi Evropske komisije iz različitih perioda koji se, od nalaza do nalaza, i u najboljem slučaju, uopšte ne mijenjaju.

Može se samo konstatovati odsustvo volje kod vladajuće klike da naše društvo približi društvima razvijenih zemalja u bilo kom dijelu.

Uostalom, učestalim posjetama azijskim, monarhistički ustrojenim, zemljama, Đukanović je, ne jednom, poslao poruku domaćoj i međunarodnoj javnosti o tome kakva je njegova vizija Crne Gore u 21. vijeku”, saopšteno je iz ove stranke.

U saopštenju dalje navode:

“Treći mandat Medenice, na kojem, kao na devijaciji sistema, insistira Evropska komisija, samo dokazuje opredijeljenost DPS-a da svu moć i dalje koncentriše u najužim krugovima bliskim nekolicini mafijaških porodica.

Jasno je da je vladajući režim inaugurisao princip „kadija te tuži, kadija ti sudi“ kao važeći za Crnu Goru, ali je, takođe, jasno i da to nije učinio za to da bi, na taj način ostvario određene uštede. Da nema govora o štednji, već, upravo, o rasipnosti, kada je u pitanju sudstvo i tužilaštvo, govori i dokument o napretku u poglavljima 23 i 24. Nije se štedjelo na stanovima i stambenim kreditima namijenjenim nosiocima sudijskih i tužilačkih funkcija.

Vlast DPS-a se opredijelila da na ovaj način kupuje vrijeme za održavanje ovakvog, krajnje raštimovanog sistema koji je sve porozniji i porozniji. I to je sve teže sakriti. O poroznosti sistema koji je u Crnoj Gori DPS uspostavio, dovoljno govori i bizarnost uslova pod kojima su dodjeljivani stambeni krediti. Govore o tome i bizarna tumačenja Ustava koja su dopustila da Medenica, po treći put, zasjedne u fotelju predsjednice Vrhovnog suda”, navode u saopštenju.

Kako kažu, sve upućuje na strah, kod onih koji su ovakav sistem uspostavili, od raspada takvog sistema.

“Sada su, logično, nosioci i generatori ovakvog stanja stvari u Crnoj Gori, po cijenu konfrontacije sa međunarodnom zajednicom, po cijenu zabadanja, toj istoj međunarodnoj zajednici, trna u oku, spremni sve da daju da bi sve što su nelegalno stekli, i zadržali.

I činjenica da nalazi Evropske komisije koji govore o svim ovim devijacijama koje, u produženom vremenskom trajanju, obilježavaju crnogorsku stvarnost, još uvijek nijesu, oficijelno, dostavljeni Crnoj Gori, kao i da su do tih nalaza prije došli mediji, znakovita je sama po sebi – signalizira da je međunarodna zajednica već digla ruke od vjere u sposobnost vlasti predvođene DPS-om, da Crnu Goru uvede u Evropslku uniju. Svakim danom se potvrđuje ono što Demokratska Crna Gora uporno poručuje: DPS niko ne vidi kao partiju koja Crnu Goru može uvesti u EU”, zaključeno je u saopštenju.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve