Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Demokrate: DPS nastavlja podjele i sa pričom o grobljima

Da čelnicima DPS-a zaista ništa nije sveto, pokazuje i najnoviji napad u kojem ni groblja nijesu pošteđena, a očigledno se priča o njima stavlja u manipulativni pogon. U toj manipulativnoj akciji, revnosno se ističu čelnici mjesnih zajednica, naročito danilovgradskih, a koje su pretvorene u partijske ćelije DPS-a, ocjenjuju u saopštenju Demokrate Crne Gore

Da čelnicima DPS-a zaista ništa nije sveto, pokazuje i najnoviji napad u kojem ni groblja nijesu pošteđena, a očigledno se priča o njima stavlja u manipulativni pogon. U toj manipulativnoj akciji, revnosno se ističu čelnici mjesnih zajednica, naročito danilovgradskih, a koje su pretvorene u partijske ćelije DPS-a, ocjenjuju u saopštenju Demokrate Crne Gore.

Arhiva

Kako se ističe u saopštenju koje je potpisao poslanik Demokrata Danilo Šaranović, očigledno je da u završnoj fazi produkovanja vještačkih razdora, cilj DPS je i da dijele i podijele grobove po nacionalnim osnovima

“Nijesu se crkve pravile oko groblja, nego su groblja formirana oko crkava, i sasvim logično upravo na crkvenom zemljištu, te ta istorijska istina, svugdje i svagda nesporna u Crnoj Gori, ima i odgovarajuće pravne implikacije i svojinski status, koje pojedinci zaslijepljeni Milom Đukanovićem ne vide ili ne žele da vide. Te su crkve i groblja znatno stariji od Zakona o komunalnim djelatnostima, vjekovima čak. Da je formiranje groblja oko crkve ili manastira, izraz religioznosti i vjerskih prava, govori i činjenica da su pojedina groblja formirana i izvan i daleko od crkvenih i manastirskih objekata, što takođe treba iskreno poštovati. Samo se manipulisanjem želi pomiješati pitanje održavanja groblja, što i jeste dijelom u nadležnosti lokalnih institucija, a drugo je pitanje vlasništvo nad zemljištem”, ističu u saopštenju.

Kako se dodaje, smatraju da je aktuelna parlamentarna većina donošenjem neustavnog Zakona o komunalnim djelatnostima povrijedila vjerska prava svih građana, nezavisno kojoj religiji da oni pripadaju. Tako su i muslimanska groblja, inače davno formirana shodno vjerskim pravilima, proglašena za državnu svojinu i time su komunalni inspektori dobili “zakonski primat” u odnosu na hodže i imame, baš kao što imaju i u odnosu na pravoslavne sveštenike, čime se, kako kažu, udara u najosjetljiviji dio ličnih i vjerskih prava.

“Ne možemo se oteti utisku da je ovo ‘zgražavanje’ upisima u katastru, zaista režirana manipulativna akcija, imajući u vidu da se Mitropolija crnogorsko-primorska želi predstaviti kao neka strana filijala, kao crkva koja, gle čuda, smatra da je zemljište na kojima je izgrađena crkva upravo crkveno zemljište, a pri tom se lokalni DPS osvrće na manastir Ždrebaonik, svetinju i Bjelopavlića i svih Crnogoraca. Upravo je taj manastir, iz 13. vijeka, zadužbina Nemanjića, formiran kao metoh manastira Morača, a obnavljan trudom pobožnih i čestitih Bjelopavlića koji su čuvali i branili ovu svetinju, a njemu su starješine bili i budući mitropoliti, kao što bješe Ilarion Roganović”, ističu Demokrate.

Kako dodaju, ne spore ulogu opštinskih komunalnih institucija u održavanju grobalja, ali ipak smatraju nespornim poštovanje vjerskih pravila i vjerskih institucija, jer su opštinska komunalna preduzeća, ipak, samo d.o.o. tj. društva sa ograničenom odgovornošću, a pravoslavna i katolička groblja, kao i muslimanska mezarja, uvijek bila povezana sa bezgraničnom odgovornošću i beskrajnim poštovanjem.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve