Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Demokrate: Dokazali smo opstrukcije DPS-a

Iz te partije su upitali kako rad može biti valjan ukoliko se ne zasniva na jasno i unaprijed utvrđenim pravilima

Maske su pale i do kraja su razobličene prevare i obmane DPS-a u vezi sa radnim grupama “Odbora za dalju reformu”. Sve tvrdnje Demokrata su dokazane, saopštili su danas iz Demokratske Crne Gore.

foto Arhiva

“Iz zapisnika sa druge sjednice Odbora, koja je održana 27. novembra 2018. godine, proizlazi da je pred njegovim članovima prošle jeseni bio samo predlog organizacione strukture, ali ne i da je usvojena sama Odluka. Ne piše ni da je stavljena na glasanje, osim da je Predrag Bulatović rekao da mu je prihvatljiva”, navode Demokrate.

Time je, kažu, potvrđena njihova tvrdnja da nikad nije donijeta odluka o formiranju radnih grupa.

“Nije donijeta, pa samim tim nigdje nije ni javno objavljena, pa ni na sajtu. Zato i ne čudi što je DPS ovaj famozni zapisnik krio kao zmija noge. Tek je poslije 10 mjeseci objavljen na sajtu, a nikad prethodno nije dostavljen članovima Odbora. Sad je jasan i razlog tom krajnje netransparentnom postupku”, dodaju u toj partiji.

Da stvar bude gora, ističu, taj famozni zapisnik je stavljen na glasanje 11. septembra, a da nije prethodno, pa ni do dana današnjeg dostavljen članovima Odbora.

“Iz ukupnih razloga, članovi Odbora u ime Demokrata, Koprivica i Šaranović, nijesu ni glasali za njegovo usvajanje. Iz razloga što nikad nije usvojena odluka o formiranju radnih grupa, kao opšti akt, nijednim aktom nije utvrđeno koliko članova imaju te radne grupe, niti se zna ko su bili članovi tih radnih grupa. U zapisniku se ne vidi ko je od članova Odbora raspoređen u koju radnu grupu, niti su ta imena igdje objavljena. Sve je to tako naopako iz razloga što nije bilo odluke tj. opšteg akta o formiranju ovih radnih tijela iz kojeg bi se izvodila cjelokupna struktura radnih tijela”, naglašavaju Demokrate.

Ukazuju da iz toga proizilazi da je na sastanke radnih grupa mogao doći ko god hoće i kad god hoće, kao da se radi o stadionu malih sportova.

“Dalje proizilazi da nije bilo nikakvih pravila rada tih grupa. Da li u takvom haotičnom ambijentu može biti reda, zakonitosti i odgovornosti? Nikako. To je klasična hajdučija. Takve radne grupe se više ni u Somaliji ne mogu sresti. One služe DPS-u da obmanjuje domaću i međunarodnu javnost. DPS podmeće svoje partijske materijale kao predloge radnih grupa, a to je nevjerovatna drskost”, poručuju iz Demokratske Crne Gore.

To je, ocjenjuju, klasična opstrukcija.

“Ko opstruira proces? Onaj ko ne radi po pravilima i onaj ko uporno izbjegava uspostavljanje pravila. Sa kim su naučili tako postupati u prethodnih 30 godina nije teško zaključiti, ali to kod nas nikako neće proći. I ne samo da su te grupe pravno nevalidne, već su i politički nelegitimne jer su radile bez opozicije. Pravljen je račun bez krčmara. Cilj im je, sad je očigledno, nije bio rad, nego ujdurma. U njima je urušen princip pariteta vlasti i opozicije. To je ilegalan pristup”, kažu Demokrate.

Prema njihovim riječima, nije ni čudo što su te radne grupe došle do smiješnih zaključaka i rješenja, ukoliko se ima u vidu da nijesu ni formirane u skladu sa važećim propisima, a kamoli da su legalno i legitimno popunjene.

“Tako je jedna grupa zaključila da sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva treba odložiti za poslije 2020. godine, te da se Odbor za sveobuhvatnu reformu ne bavi sveobuhvatnom reformom. Druga je pak grupa predložila da na čelu Etičkog komiteta za utvrđivanje povreda Etičkog kodeksa bude poslovni partner Mila Đukanovića i suvlasnik njegovog univerziteta. Drugim riječima, da Đukanovićev poslovni partner i suvlasnik njegovog univerziteta, odlučuje da li je Đukanović prekršio kodeks časti kad nazove poslanika “bitangom”. Još samo fali da je neka od tih grupa predložila Slavoljuba Stijepovića za finansijskog inspektora”, navode Demokrate.

Iz te partije su upitali kako rad može biti valjan ukoliko se ne zasniva na jasno i unaprijed utvrđenim pravilima.

“Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi. Tako ne može ni “radne grupe” koje su doživjele apsolutnu kompromitaciju. Demokrate su stoga podnijele predlog Poslovnika, Odluke o formiranju pododbora i Rokovnik aktivnosti kako bi se napokon uspostavila pravila i obezbijedio rad Odbora po pravilima. Nastavili smo i sa kontinuiranim podnošenjem predloga za obezbjeđivanje fer i slobodnih izbora, a ti su predlozi noćna mora za izborne kriminalce i otud raste nervoza u njihovim redovima”, zaključuju u toj partiji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve