Gdje god bili, u parlamentarnoj većini ili zvanično u opoziciji, Albanska lista će naći način za dobru saradnju sa Vladom, a za dobro naših sunarodnika i Crne Gore, poručio je nosilac liste te koalicije Nik Đeljošaj. On je, u emisiji “Intervju” na TVCG, poručio da ne postoji poziv za razgovor koji treba odbiti, ali da od razgovora i dogovora postoji velika razlika. Istakao je i da će Albanska lista poštovati stav građana i ono što su rekli na izborima.

foto: RTCG

Đeljošaj je ponovio da će u okviru kolacije analizirati konačne rezultate izbora, kao i pozive da se priključe novoj većini u Crnoj Gori.

“Mi moramo da znamo koji je koncept te vlasti, nećemo da trčimo, da budemo dekor nekome”, kazao je Đeljošaj.

Istakao je da Albanska lista ima dobru i korektnu saradnju sa Demokratskom Crnom Gorom.

“Imamo dobru komunikaciju, međusobno povjerenje, što je najvažniji preduslov da biste započeli neki proces u kojem želite da budete. Odluke ćemo donijeti sa ostalim koalicionim partnerima iz Albanske liste”, kazao je Đeljošaj.

“Nema potrebe da bježimo od dijaloga, konačnu odluku donosimo za svoj narod, ali nikada da bude dobro za naš narod, a loše za ostale i Crnu Goru. Mislim da ni ova generacija Albanaca neće pogriješiti u svojim odlukama”, poručio je nosilac liste.

Đeljošaj je saopštio da će sa podrškom dobijenom na parlamentarnim izborima, održanim 30. avgusta, pokušati da na najbolji način predstave svoje glasače, da se bore za prava Albanaca i ostalih građana.

Istakao je da manjine svoja prava najbolje mogu ostvariti preko nacionalnih partija.

“Kraljnji cilj je da Crna Gora bude jedno otvoreno ravnopravno društvo, gdje ćemo svi biti jednaki, a dok ne dođemo do toga, mislim da treba da postoje albanske partije. Kada dođe to lijepo vrijeme, mislim da neće biti potrebe za manjinskim partijama i tada treba da se okrenemo ideologijama. Mislim da u Crnoj Gori treba da dođe vrijeme gdje će se ljudi opredjeljivati kao u nekim državama regiona, za lijeve, desne, centar… Kako bi se sve postavilo na svoje mjesto, treba ispuniti neke standarde i svi da koračamo ka cilju, to je Evropska unija”, kazao je Đeljošaj za TVCG.

Osvrnuo se i na 2016. godinu, kada su se dogovarali sa tadašnjom većinom. Kazao je da bez ispunjavanja određenih uslova ne bi bili dio vlasti.

“Mi ćemo i sada donijeti odluku, sada manjine treba dobro da analiziraju i da se pozicioniraju i vide u kom će smjeru da grade politiku”, kazao je on.

Na pitanje o izjavi lidera Demokratskog fronta, Andrije Mandića, da će “u novu izvršnu vlast pozvati nove, časne i stručne pripadnike manjinskih naroda”, Đeljošaj je kazao da nije korektna, te da svaki političar treba da pokuša da ne vrijeđa nikoga.

“Albanci su samostalni i imaju svoju politiku, neće ih niko svojatati”, kazao je Đeljošaj i dodao da je izjava Mandića politička nekultura.

“Svako ima svoj program, i ako nekoga treba da ubijediš da treba zajedno da se radi, ponudi argumente i ponudi program, a ne prijetnjama… Ta poruka suprotna je od realnosti, mi zastupamo samo interese naših birača i naravno Crne Gore”, kazao je Đeljošaj.

Kazao je da je dio opozicije slično govorio i prošle godine, pred izbore u Tuzima.

“Možda su malo izgubljeni u političkom trenutku, bore se za svoje pozicije i misle da će ojačati napadajući druge. Način na koji oni pozivaju nikad neće biti presudan za našu odluku”, naveo je Đeljošaj.

Istakao je i da u politici nikad ne treba reći nikad, kada je u pitanju poziv na dijalog.

“Treba da se ponašamo odgovorno prema svojim glasačima i svom narodu. Rekli smo koje su bile naše preference, i sa kim bi sjeli za sto. Ne postoji poziv za razgovor koji treba odbiti, ali od razgovora i dogovora postoji velika razlika”, kazao je Đeljošaj.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve