Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Delegacija Skupštine Crne Gore učestvovala u radu Interparlamentarne konferencije

Interparlamentarnu konferenciju otvorio je predsjednik Parlamenta Portugala Eduardo Fero Rodriges, a učesnicima skupa između ostalih obratili su se i Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i predsjednik Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister

Delegacija Skupštine Crne Gore koju su činili predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić i član Odbora za bezbjednost i odbranu Dragan Krapović učestvovala je u radu Interparlamentarne konferencije za zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku i zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku, koja je u sklopu portugalskog predsjedavanja EU održana 3. i 4. marta putem onlajn plaforme, saopšteno je iz Skupštine.

“Na konferenciji koja je okupila parlamentarace iz zemalja članica EU i država kandidata za članstvo, u okviru odvojenih sesija razgovaralo se na teme: „Odbrana Evrope: Saradnja EU-NATO i Strateški kompas“, „Diskusija sa Žozepom Borelom, visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku“ i „Sveobuhvatna strategija EU za Afriku“.

Interparlamentarnu konferenciju otvorio je predsjednik Parlamenta Portugala Eduardo Fero Rodriges, a učesnicima skupa između ostalih obratili su se i Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i predsjednik Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister“, poručuju u saopštenju.

Obraćajući se učesnicima konferencije u okviru prvog panela, predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić kazao je da traženje novog strateškog kompasa treba sagledavati u kontekstu savremenog svijeta u kojem se dešavaju velike promjene.

“Lekić je istakao da je nakon ocjene predsjednika Republike Francuske Emanuela Makrona da se Alijansa nalazi u „stanju moždane smrti“, NATO otvorio javnu raspravu o budućnosti tog saveza i da preporuke sa javne debate mogu pomoći prilikom definisanja njegove nove uloge kao i novih odnosa u savezništvu sa Evropskom unijom koja s druge strane legitimno teži izgrađivanju svoje strateške autonomije, zacrtane još u Lisabonskom sporazumu”, navode iz Skupštine.

Član Odbora za bezbjednost i odbranu Dragan Krapović obraćajući se učesnicima konferencije u okviru druge sesije, istakao je da iz perspektive Crne Gore, EU ostaje globalni lider sposoban da donosi odgovorne odluke i zajedno sa zemljama kandidatima ojačava demokratske vrijednosti.

“Krapović je ukazao da je stremljenje Crne Gore ka članstvu u EU nepokolebljivo, te da naša država podržava koncept strateške autonomije EU i njene napore da bude jači akter kriznog menadžmenta, rješavanja konflikata i prevazilaženja kriznih situacija”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve