Kvalitetni međudržavni odnosi Turske i Crne Gore treba da obezbijede novi zamah na polju ekonomske saradnje, zajednička je ocjena sa sastanka predsjednika Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafe Šentopa i predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrije Nikolića koji predvodi delegaciju Odbora tokom zvanične posjete Republici Turskoj.

Predsjednik turskog Parlamenta Šentop, istakao je da postoji ozbiljan interes turskog kapitala za ulaganja u turističku privredu Crne Gore, uz ocjenu da i parlamenti dvije države takođe mogu pomoći u povezivanju turskih i crnogorskih poslovnih krugova.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić, kazao je da Crna Gora smatra Tursku prijateljskom zemljom, te da je međusobna saradnja u gotovo svim oblastima na veoma visokom nivou. Nikolić je naglasio da je mnogo turskih investitora u Crnoj Gori koji obezbjeđuju nova radna mjesta i bolji standard za građane naše države, što dokazuje visok nivo povjerenja u poslovni ambijent u Crnoj Gori.

Na sastanku sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlutom Čavašogluom, ocijenjeno je da je intenzivan politički dijalog od velike važnosti za dalju dogradnju međusobnih odnosa. Čavašoglu je uz izraze poštovanja prema uspjesima naše države na evropskom i evroatlanskom putu, naglasio da će njegova, ali prevashodno posjeta predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana Crnoj Gori, donijeti novi kvalitet u odnosima dvije države.

Tokom sastanka sa Odborom za vanjske poslove Velike narodne skupštine Republike Turske, na čelu sa predsjednikom Volkanom Bozkirom, pored izraza obostranog zadovoljstva zbog prijateljstva i redovnih kontakata, razgovarano je i o konkretizaciji saradnje dva odbora kroz uspostavljanje trilateralnih foruma koji bi okupljao prijateljske zemlje oko istog cilja. Naglašeno je da saradnja crnogorskog i turskog odbora za vanjske poslove može poslužiti kao primjer dobre saradnje parlamentarnih radnih tijela.

Članovi Odbora Dragutin Papović i Ervin Ibrahimović konstatovali su da Crna Gora i Turska dijele zajedničku istoriju, kulturu, tradiciju i običaje, te pozvali turske investitore da ulažu u sjever Crne Gore.

Delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sastala se i sa ministrom za mlade i sport, i kopredsjedavajućim Mješovite komisije za ekonomsku saradnju Vlade Crne Gore i Vlade Republike Turske Mehmetom Kasapogluom, sa kojim je razgovarano o temama sljedećeg sastanka Mješovite komisije, ali i o mogućnostima za uspostavljanje saradnje između ministarstava sporta dvije države.

Sastancima u Ankari prisustvovao je i ambasador Crne Gore u Republici Turskoj Branko Milić, čiji je angažman ocijenjen kao veoma plodotvoran za obje strane.

Poslanici Nikolić, Papović i Ibrahimović održaće sjutra u Istanbulu sastanke sa predstavnicima udruženja i organizacija dijaspore iz Crne Gore.

Delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, boravi u zvaničnoj posjeti Republici Turskoj, od 11. do 14. juna, na poziv predsjednika Odbora za vanjske poslove Velike narodne skupštine Turske Volkana Bozkira.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve