Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Delegacija EU: Popis sprovesti u skladu sa evropskim pravilima, važno da institucije CG djeluju bez neprimjerenog vanjskog uplitanja

Na pitanje da li dijele stavove američke i britanske ambasadorke u Crnoj Gori o tome da bi popis stanovništva dodatno podijelio crnogorsko društvo, iz Delegacije EU kažu da očekuju da popis u Crnoj Gori bude sproveden u skladu sa svim EU i međunarodnim standardima, uključujući i potrebne konsultacije i vrijeme za pripremu popisa.

Na upit da prokomentarišu najavljene promjene u Vladi Crne Gore i ulazak političkih subjekata koji negiraju ratne zločine, te ne promovišu EU vrijednosti i evroatlantske integracije, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori u odgovorima za portal Standard ističe da nije na EU da daje komentare o formiranju ili rekonstrukciji vlade jer je Crna Gora suverena zemlja.

Takođe, ističu da je od presudne važnosti da demokratske institucije Crne Gore mogu autonomno da sprovode svoje politike, bez neprimjerenog vanjskog uplitanja. To je, kako kažu, u najboljem interesu ne samo Crne Gore već i čitavog regiona.

Pitali smo ih i da li smatraju da je u posljednje vrijeme uočljiv jak uticaj Rusije i uplitanje u unutrašnja pitanja Crne Gore.

EU očekuje od Crne Gore da kao država kandidat za članstvo u EU ostane pri svojim vanjskopolitičkim opredjeljenjima, uključujući potpunu usklađenost sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom, kao i dobre susjedske odnose i regionalnu saradnju – ovo je takođe i jasno očekivanje većine građana Crne Gore”, kažu u odgovorima iz Delegacije EU.

Kako dodaju, od svake zemlje koja teži članstvu u EU očekuje se da prihvati i promoviše EU vrijednosti demokratije, ljudskih prava, tolerancije i pravde.

Ovo uključuje i ophođenje prema žrtvama genocida sa najvišim poštovanjem i dostojanstvom: negiranje dobro dokumentovanih i ustanovljenih činjenica o ratnim dešavanjima, uključujući i ratne zločine, ili revizionizam, u suprotnosti su sa najdubljim od ovih vrijednosti”, kazali su Standardu iz Delegacije EU.

Na pitanje da li dijele stavove američke i britanske ambasadorke u Crnoj Gori o tome da bi popis stanovništva dodatno podijelio crnogorsko društvo, iz Delegacije EU za Standard kažu da očekuju da popis u Crnoj Gori bude sproveden u skladu sa svim EU i međunarodnim standardima, uključujući i potrebne konsultacije i vrijeme za pripremu popisa.

Pravila EU ne podrazumijevaju pitanja etničke pripadnosti, religije i jezika kao ključne teme popisa. Svaka nacionalna odluka o prikupljanju ovih podataka treba da bude zasnovana na inkluzivnoj javnoj raspravi i da poštuje princip slobode izjašnjavanja”, zaključuju iz Delegacije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve