Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Delegacija Bošnjačke stranke u posjeti dijaspori u Švajcarskoj

Sastanci sa predstavnicima dijaspore u Švajcarskoj, bili su prilika da se navedena udruženja upoznaju sa procesima u Crnoj Gori, kao i sa svim dešavanjima od 30.08.2020. godine

Delegacija Bošnjačke stranke boravila je u dvodnevnoj posjeti Švajcarskoj, a na poziv udruženja dijaspore, koja vode porijeklo iz Crne Gore.

“Bila je to prilika za susrete sa udruženjima u Cirihu, a takođe tokom posjete, upriličen je i sastanak sa predstavnicima džemata u Wattwilu”, saopšteno je iz te partije.

U delegaciji Bošnjačke stranke bili su šefica kluba poslanika BS u Skupštini Crne Gore, Kenana Strujić – Harbić, predsjednik OO BS Rožaje i savjetnik predsjednika stranke Mirsad Nurković, kao i predsjednik OO BS Petnjica, Ervin Duraković.

Delegacija BS sastala se u Cirihu sa udruženjima „Bratska ruka“, na čelu sa Hajranom Pepićem, udruženjem „Bihor – naš zavičaj“, na čelu sa Esmirom Eskom Rastoderom i sa udruženjem „Bošnjačka dijaspora“, na čelu sa Ramizom Zverotićem. U ime džemata u Wattwilu, delegaciju BS dočekali su predsjednik Selvet Kalač i Zeno Rastoder.

Sastanci sa predstavnicima dijaspore u Švajcarskoj, bili su prilika da se navedena udruženja upoznaju sa procesima u Crnoj Gori, kao i sa svim dešavanjima od 30.08.2020. godine.

„Tokom razgovora, iskazana je potreba jedinstva bošnjačkog naroda. Takođe, ukazano je da Bošnjaci treba da budu aktivni sudionici svih društvenih i političkih procesa u Crnoj Gori. Iskazano je zadovoljstvo što je uspostavljena još intezivnija saradnja između udruženja dijaspore u Švajcarskoj i BS“, piše u saopštenju.

Iz svih udruženja, skoro jednoglasno su upoznali predstavnike BS sa problemima tehničko-pravne prirode, sa kojima se susrijeću u Švajcarskoj.

„Neki od tih problema su ukidanja ambasade i konzularnog predstavništva u Bernu, kao i nepostojanje konzulata u Cirihu. Za bilo koji administrativni zahtjev, moraju ići u drugu državu – Njemačku, što im stvara dodatne troškove i oduzima vrijeme. Udruženja su takođe iskazala veliku zainteresovanost za pitanja u vezi promjene Zakona o prebivalištvu i državljanstvu i iskazali zabrinutost da ne ostanu bez prava u svojoj matičnoj državi“, dodaje se u saopštenju.

Predstavnici BS su poručili da će se snažno založiti da jedan od prioriteta buduće manjinske Vlade i resora vanjskih poslova bude što skorije otvaranje makar jednog diplomatskog predstavništva Crne Gore u Švajcarskoj.

„Zadovoljni smo da je naša dijaspora ponovila zaintersovanost za ulaganja u Crnu Goru, kao i za ukupni prosperitet Crne Gore. U Crnoj Gori žive njihove porodice, a oni su uglavnom na privremenom radu u Švajcarskoj. Njihova su očekivanja da će im država omogućiti, da kao i što je praksa u drugim država regije, imaju mogućnost glasanja u DKP-u, navodi se u saopštenju.

Obije strane su izrazile zadovoljstvo dosadašnjom međusobnom saradnjom i dogovorili modalitete buduće saradnje na projektima očuvanja multietničke Crne Gore i očuvanja i razvoja kulturne baštine bošnjačkog naroda.

“Predstavnici BS su ponovili da će se i u narednom periodu na demokratski i transparentan način boriti za interese bošnjačkog naroda i svih građana Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve