Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Delegacija Bošnjačke stranke na Kongresu EPP u Zagrebu

Delegacija Bošnjačke stranke, predvođena potpredsjednikom BS Osmanom Nurkovićem i političkim direktorom Suljom Mustafićem prisustvovaće Kongresu Evropske narodne partije (EPP), koji će biti održan 20. i 21. novembra u Zagrebu

Delegacija Bošnjačke stranke, predvođena potpredsjednikom BS Osmanom Nurkovićem i političkim direktorom Suljom Mustafićem prisustvovaće Kongresu Evropske narodne partije (EPP), koji će biti održan 20. i 21. novembra u Zagrebu.

Bošnjačka stranka postala je punopravna članica EPP 10. septembra, pa će po prvi put u procesu donošenja odluka imati pravo glasa na Političkoj Skupštini i Kongresu EPP-a.

EPP će na Kongresu birati novog predsjednika, a jedini kandidat je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

Najpoznatiji poljski političar na međunarodnoj sceni zamijenit će Francuza Josepha Daula koji je EPP vodio od kraja 2013. godine.

Osim predsjednika Evropske narodne stranke, poslanici će izabrati deset potpredsjednika, generalnog sekretara i blagajnika.

Evropska narodna partija (EPP) s novim rukovodstvom kreće u osmišljavanje savremenije ekološke platforme i politike za mlade. Visoko na dnevnom redu nalazi se i proširenje EU na Zapadni Balkan, posebno nakon što je Francuska nedavno blokirala početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije.

EPP je osnovana 1976. godine, i najbrojnija i najuticajnija je grupacija u Evropskom parlamentu.

Bošnjačka stranka jedina je politička partija iz Crne Gore koja ima status pridruženog člana, što je najveći mogući stepen članstva u odnosu na kandidatski status naše zemlje za integraciju u EU.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve