Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Delagacija EU u CG: Svaki akt od širokog javnog interesa treba da bude predmet adekvatnih konsultacija

Iz EU poručuju da svaki akt od širokog javnog interesa treba da bude predmet adekvatnih konsultacija.

Nadamo se da aktuelna politička dešavanja neće dodatno odložiti sprovođenje predstojećih EU reformi – saopštili su Pobjedi iz Delegacije EU u Crnoj Gori, komentarišući sramni čin potpisivanja ugovora sa Crkvom Srbije kojim se crnogorsko kulturno i istorijsko nasljeđe predaje u ruke drugoj državi.

Ugovor su, u srijedu, daleko od očiju javnosti, nenajavljeno i uz jako policijsko obezbjeđenje u Vili ,,Gorica“ potpisali premijer Dritan Abazović i patrijarh SPC Porfirije Perić.

Trideset šest poslanika DPS-a, SDP-a i LP-a, SD-a, DUA su, nakon jučerašnjeg potpisivanja ugovora sa Crkvom Srbije, u skupštinsku proceduru predali prijedlog da se glasa o nepovjerenju Abazovićevoj vladi i to će se desiti na vanrednoj sjednici Skupštine 19. avgusta.

Iz EU poručuju da svaki akt od širokog javnog interesa treba da bude predmet adekvatnih konsultacija.

“Kao je što je visoki predstavnik EU i potpredsjednik Evropske komisije Žozep Borelj saopštio prilikom svoje nedavne posjete Crnoj Gori, regulisanje pitanja vjerskih zajednica i njihove imovine je u nacionalnoj nadležnosti. Nije na EU da to komentariše. Svaki akt od širokog javnog interesa treba da bude predmet adekvatnih konsultacija. Nadamo se da aktuelna politička dešavanja neće dodatno odložiti sprovođenje predstojećih EU reformi”, saopšteno je iz EU delegacije.

Ističu da su zadaci vlasti u Crnoj Gori jasni.

“Kako je visoki predstavnik EU i potpredsjednik EK Borelj jasno naglasio prilikom svoje posjete, Crna Gora treba da sprovede ključne reforme iz oblasti vladavine prava. Konkretno, nedostatak dugo očekivanih pravosudnih imenovanja ima zabrinjavajući uticaj na ukupno funkcionisanje pravosuđa u Crnoj Gori i, najzad, na njegovu sposobnost da ostvaruje pravdu. Zadaci vlasti u Crnoj Gori su jasni, a EU će nastaviti da čini sve što je u njenoj moći da pomogne Crnoj Gori u procesu pridruživanja, u interesu crnogorskih građana i evropske budućnosti zemlje”, zaključuju iz EU.

Profesor vašingtonskog Univerziteta Džon Hopkins i ekspert za Balkan Danijel Server kažu da je Srpskoj pravoslavnoj crkvi dato mnogo više nego što je primjereno, i po imovini i po moći.

“Što se tiče zvaničnog stava Vašingtona moraćete njih da pitate. Moje mišljenje je da se Srpskoj pravoslavnoj crkvi daje mnogo više nego što je primjereno, i po imovini i po moći. Mislim da će to biti razlog da neki Crnogorci uskrate podršku Abazoviću i njegovoj vladi. Ali to pitanje neće probuditi ni blizu međunarodnog uticaja koji Crnogorci očekuju. Priznate crkve su uobičajene u demokratskim zemljama, uključujući i evropske. Ne sviđa mi se ta ideja, ali ima dosta zemalja u kojima ih istorija i tradicija čine prihvatljivom većini. Pitanje je da li je to prihvatljivo većini u Crnoj Gori. Pretpostavljam da ćemo saznati”, zaključuje Server.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
07.08.2022-11:12 11:12

Od trideset śedoka i potpisnika, baš slučajno, ma sigurno slučajno, ni jedna žena ili da se ne zamjere ovima što su im žene samo materice i mašine za rasplod.