Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Debakl auto-litija: Pokušali da akcije provokatorskih grupa predstave kao narodni bunt

Čitava akcija koja je bila zamišljena kao klasična militaristička operacija osmišljena od strane terenskih agitatora DF-a i SPC, bila bi predstavljena kao "događanje  naroda" ili "opštenarodni bunt" protiv "kriminalne vlasti" preko beogradskih glasila BIA-e i njihovih ekspozitura u Crnoj Gori.  Međutim, ovaj poduhvat doživo je debakl i prosto je bilo žalosno gledati nosioca liste “Za budućnost Crne Gore” Zdravka Krivokapića, kako sa stotinak najlojalnijih pristalica pokunjen šeta podgoričkim ulicama.

Svetosavske snage okupljene oko Srpske pravoslavne crkve (SPC) i njihove političke ekspoziture koja na izbore izlazi pod imenom “Za budućnost Crne Gore”, po svaku cijenu žele da revitalizuju propali projekat političkih litija.

Pristalice DF-a i SPC u Podgorici ostali bez podrške iz okolnih sela

Aktivisti SPC, DF-a i marginalnih partija okupljenih oko tog političkog saveza pokušali su juče da udahnu život u svoju posrnulu kampanju organizovanjem političkih auto-litija koje bi predstavili kao “dešavanje naroda”.

Svesrdnu podršku imali su i od strane četničko-svetosavskih snaga iz Srbije i Republike Srpske. Stotinjak vozila iz Trebinja krenulo je juče u podne „auto-litijom”, a konačno odredište bilo im je Klobuk – međunarodni granični prelaz između BiH i Crne Gore.

Druga auto-litija krenula je juče ujutro iz Beograda a završila se oko 14 sati kod crkve Sretenja Gospodnjeg na Jabuci, neposredno pored graničnog prelaza Ranče, na teritoriji Srbije.

Dok su regionalne snage nastojale da podrže svoju četničko-svetosavsku braću, najekstremniji aktivisti domaćih profesionalnih Srba planirali su da u Podgorici održe jednu veliku auto-litiju i protestnu šetnju kojoj bi se priključile kolone iz drugih crnogorskih gradova i okolnih sela.

Državni projekat auto-litija u Republici Srpskoj

Čitava akcija koja je bila zamišljena kao klasična militaristička operacija osmišljena od strane terenskih agitatora DF-a i SPC, bila bi predstavljena kao “događanje naroda” ili “opštenarodni bunt” protiv “kriminalne vlasti” preko beogradskih glasila BIA-e i njihovih ekspozitura u Crnoj Gori.

Međutim, ovaj poduhvat doživo je debakl i prosto je bilo žalosno gledati nosioca liste “Za budućnost Crne Gore” Zdravka Krivokapića, kako sa stotinak najlojalnijih pristalica pokunjen šeta podgoričkim ulicama.

Reporter portala Aktuelno, osim ionako depresivnog Krivokapića, uočio je kolonu od oko dvadesetak automobila kako kruže ulicama Podgorice, a lokalne propagandne ispostave srbijanske BIA-e uzalud su pokušavale da ovaj minorni skup predstave kao “narodni ustanak protiv korumpirane vlasti”.

Svega stotinak učesnika u auto-litiji u Srbiji

Razlozi zbog kojih je ova operacija doživjela debakl možemo tražiti u činjenici da je policija juče zabranila organizovane dolaske u Podgoricu iz drugih gradova i okolnih sela, a nekoliko prilaza Glavnom gradu na par sati bilo je blokirano. Time su presječeni kanali kojim su nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti iz drugih gradova i okolnih sela u Podgoricu dovođene pristalice svetosavske politike da bi se stekao utisak njihove masovnosti.

Tek juče kada su presječeni ti kanali, zbog realne opasnosti od širenja koronavirusa, vidjelo se kolika je podrška koju političke litije trenutno imaju u Podgorici, ali i čitavoj Crnoj Gori – gotovo da je nema.

Portal Aktuelno još ranije je pisao da su žestoki unutrašnji sukobi na relaciji patrijarh Irinej – Amfilohije, te razotkrivanje prikrivanja slučajeva pedofilije u koje su bili umješani Amfilohije i Joanikije  uzrokovali nagli pad popularnosti i prekid političkih litija i molebana.

Zbog sve veće kompromitacije i skandala u koje je umješana SPC podrška koju ova parapolitička organizacija dobija od svog nekadašnjeg članstva je sve manja.

Na kraju se ispostavilo da čak ni agresivni politički aktivizam DF-a i njihovih satelita ne mogu nikako revitalizovati posrnuli projekat koji je od usvajanja Zakona podržavan od strane domaćih profesionalnih Srba i regionalnih bezbjednosno-propagandnih klerofašističkih krugova.

B.Knežević

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve