Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Darmanović: Klauzula balansa nije aktivirana

Crna Gora učinila je mnogo u proteklih sedam godina, koliko traje proces pristupanja Evropskoj uniji, saopštio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović na konsultativnom saslušanju na skupštinskom Odboru za međunarodne odnose

Crna Gora učinila je mnogo u proteklih sedam godina, koliko traje proces pristupanja Evropskoj uniji, saopštio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović na konsultativnom saslušanju na skupštinskom Odboru za međunarodne odnose.
Srđan Darmanović

U tim godinama, Crna Gora je postala lider u regionu kad je posrijedi ekonomski rast a u postali smo članica NATO-a, naveo je Darmanović.

Otvorili smo 32 od 33 poglavlja a ispunili smo sva mjerila, kaže ministar, da otvorimo i posljednje, 8 – Konkurencija.

Na državama članicama je da odluče kad će Poglavlje 8 biti otvoreno, napomenuo je Darmanović.

Svjesni smo, kazao je šef crnogorske diplomatije, da je pred nama još posla ali ističe da ćemo završiti sve obaveze.

U ovoj godini, Crna Gora nije otvorila ni zatvorila nijedno poglavlje, istakao je on.

“Region nije nazadovao ali je pažnja EU usmjerena na dešavanja unutar Unije”, kazao je Darmanović i istakao da u Briselu postoje grupe koje prvo žele da riješe unutrašnje probleme a da ne razmišljaju o proširenju.

“Vjerujemo da taj njihov pristup neće EU integracije usporiti”, poručio je ministar.

Poslanik DF-a Jovan Vučurović pitao je ministra da li je aktivirana klauzula balansa jer po njegovim informacijama, jeste. “Nema napretka ka EU sa ovom vlasti”, dodao je Vučurović.

Klauzula balansa nije aktivirana, odgovorio je kratko Darmanović.

Poslanik DPS-a Miloš Nikolić kaže da Crna Gora bilježi uspjehe ali da, dodaje, pregovori traju duže nego što smo očekivali.

Sve poslanike, konkretno, zanima koji su razlozi za zastoj u pregovorima.

Darmanović ističe da je politika proširenja dvosmjerni proces.

Nadamo se da posrijedi privremeni zastoj u proširenju za zemlje kandidate, kaže on.

“Pitate da li je u nama razlog za zastoj. Uvijek je u nama razlog, da smo završili na vrijeme što treba, bili bismo članica EU”, kazao je ministar i dodao da zastoj iz Brisela važi za sve države kandidate.

“Čitav region se suočava sa rezervom iz Brisela koja, čini mi se nema prevashodno unutrašnje razloga, precizirao je Darmanović. “Međutim, ukoliko se pitamo postoje li domaći razlozi, svakako da da. Ako se pitamo postoje li razlozi za zastoj unutar same Unije i njeno preispitivanje šta da radi, apsolutno da”, precizirao je ministar.

Ubjedljiva većina ili čak sve zemlje članice podržavaju proces proširenja, kazao je Darmanović ali i istakao da je . dovoljna samo jedna da blokira proces.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve