Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Darmanović u Pragu: Integracija Zapadnog Balkana strateški cilj i prioritet EU

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović učestvovao je danas u Pragu na sastanku ministara vanjskih poslova država Višegradske grupe i Zapadnog Balkana

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović učestvovao je danas u Pragu na sastanku ministara vanjskih poslova država Višegradske grupe i Zapadnog Balkana. Sastanku u proširenom formatu prisustvovali su i evropski komesar za susjedstvo i proširenje, Oliver Varhelji, kao i šefovi diplomatija i predstavnici Hrvatske, Slovenije i Austrije, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

„Integracija Zapadnog Balkana je spoljnopolitički cilj Češke, a naše predsjedavanje V4 će dati dodatan doprinos u tom pravcu. Nema prostora za dalja odlaganja, proširenje je ključ za kreiranje bezbjednog Regiona i Evrope”, naglasio je ministar vanjskih poslova Češke Tomaš Petriček.

Komesar Varhelji je poseban akcenat stavio na podršku EU i Varšavske grupe politici proširenja. „Konačno integrisanje Zapadnog Balkana u EU je naš prioritet, ali i geostrateški i geopolitički interes”, kazao je evropski komesar. On je ponovio podršku Komisije EU za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u martu ove godine, ističući da je to zahtjevan proces, ali da nova metodologija pregovora treba da pomogne bržoj i kvalitetnijoj integraciji, navodi se u saopštenju.

Učesnici sastanka pozdravili su prioritete predsjedavanja Republike Češke ovom regionalnom organizacijom, među kojima je saradnja i podrška Zapadnom Balkanu na evropskom i evroatlantskom putu.

Potvrđeno je da je ključ stabilnosti Zapadnog Balkana u jasnoj i nedvosmislenoj podršci regionu od strane evropskih partnera.

Darmanović ukazao je na kompleksne izazove sa kojima se suočavamo, a koji zahtijevaju intenzivnu i blisku komunikaciju i saradnju. „Crna Gora je posvećena jačanju stabilnosti i partnerstva u Regionu. Međutim, politika saradnje i izgradnje regionalne stabilnosti podrazumijeva nemiješanje u unutrašnje stvari drugih zemalja, čemu je Crna Gora bila izložena u posljednje vrijeme”, naglasio je šef crnogorske diplomatije.

On je dodao da je od ključnog značaja da EU nastavi sa politikom proširenja, jer evropska perspektiva Regiona nema dobru alternativu. Izrazio je uvjerenje da je novopredstavljena metodologija pregovora za članstvo u EU kreirana u najboljoj namjeri da se doprinese kredibilitetu i predvidljivosti pregovaračkog procesa, te da će Crna Gora ozbiljno i pažljivo analizirati koja je od dvije pregovaračke metode efikasnija za dalji proces integracije naše zemlje u EU.
Ukazujući na značaj saradnje partnera u okviru Višegradske grupe sa Zapadnim Balkanom, posebno se osvrnuo na predstojeće predsjedavanje Crne Gore Zapadnobalkanskim fondom, tokom kojeg će prioriteti biti jačanje saradnje u oblastima kulture, nauke, razmjene mladih, kao i promocija održivog razvoja.

Šef crnogorske diplomatije pozdravio je značaj Višegradske grupe u dosadašnjem procesu podrške evropskog i evroatlantskog puta Zapadnog Balkana, poručivši da će Crna Gora nastaviti da intenzivno sarađuje sa V4 partnerima u pravcu ispunjavanja njenog strateškog cilja – članstva u EU.

Tokom ministarskog sastanka potpisan je Memorandum o razumijevanju između Višegradskog i Zapadnobalkanskog fonda.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve