Crna Gora i Mađarska su prijateljske države, saveznici i bliski partneri koji zajednički doprinose izgradnji sigurnije i prosperitetnije Evrope, naglašeno je tokom razgovora ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića i mađarskog ministra vanjskih poslova i trgovine Petera Sijarta.

Darmanović je izrazio veliko zadovoljstvo sadržajnim odnosima između dvije države, koje karakteriše bliska partnerska saradnja, dodatno osnažena djelovanjem u okviru NATO saveza.

“Šef crnogorske diplomatije je posebno zahvalio na svesrdnoj i konzistentnoj mađarskoj podršci Crnoj Gori na njenom putu evropske integracije, te ponovio da punopravno članstvo u EU predstavlja temeljni cilj naše vanjske politike čijem ispunjenju smo u potpunosti posvećeni kao društvo koje dijeli vrijednosti najrazvijenijih zapadnih liberalnih demokratija”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Sijarto je, kako piše u saopštenju, istakao da će Mađarska nastaviti da čini sve što je u njenoj moći da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice EU u što kraćem roku, s obzirom da njihova integracija u evropske strukture korespondira sa mađarskim ekonomskim, strateškim i bezbjednosnim interesima.

“Naglasio je da je Crna Gora zasluženo otvorila i posljednje pregovaračko poglavlje, dodavši da se nada da će Evropska unija do 2025. godine imati više država članica”, navodi se u saopštenju.

Takođe, sagovornici su izrazili zadovoljstvo saradnjom koja se ogleda u pružanju ekspertske pomoći Crnoj Gori u oblasti evropske integracije, te je, u tom kontekstu, Darmanović posebno pozdravio rad i aktivnosti mađarskog eksperta u Crnoj Gori ambasadora Ištvana Lakatoša.

“Na toj liniji, dva ministra su se saglasila da se njegov mandat produži, što će zasigurno predstavljati doprinos crnogorskom evropskom putu i dodatno osnažiti crnogorsko-mađarsku saradnju”, zaključeno je u saopštenju.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve