Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Darmanović – Sijarto: Donacija gest solidarnosti, Crna Gora uskoro corona-free destinacija

Kako je kazao Sijarto, važno je što možemo da se sretnemo i u vanrednim okolnostima, a to je, kako je kazao, dokaz dobrih bilateralnih odnosa

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović kazao je da je donacija Mađarske gest solidarnosti i humanosti, te da će doprinijeti da se suprostavljamo globalnom izazovu.

”Pored humanitarne pomoći, Crna Gora ostaje zahvalna na snažnoj političkoj i ekspertstkoj pomoći Mađarske”, kazao je Darmanović nakon susreta sa Peterom Sijartom, ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske, koji je danas u posjeti Crnoj Gori.

”Razmijenili smo mišljenja o značaju finansijske podrške EU Zapadnom Balkanu. Konstatovali smo da je na nedavnom Samitu još jednom potvrđena evropska budućnost našeg regiona. Mađarska je jedna od zemalja sa kojom bilježimo suficit”, kazao je Darmanović i dodao da će Crne Gora uskoro biti corona-free destinacija.

Kako je kazao Sijarto, važno je što možemo da se sretnemo i u vanrednim okolnostima, a to je, kako je kazao, dokaz dobrih bilateralnih odnosa.

”U interesu Mađarske je da se zemlje Zapadnog Balkana pridruže EU. Imamo značajne trgovinske partnere u ovoj regiji i mađarski investitori su zainteresovani za zemlje ZB. Budući ekonomski razvoj zemalja ZB može doprinijeti ponovnom uspješnom pokretanju mađarske privrede. Naše dvije ekonomije su vrlo čvrsto povezane. Imali sno trgovinski promet preko sto miliona eura. Što se uvoza tiče, za mađarsku aluminijsku privredu je vrlo važan, jer imamo veliki uvoz iz Crne Gore”, kazao je on.

Kako je rekao, poslije pandemije ništa više neće biti isto.

”I zbog toga EU treba da bude spremna da učestvuje u novom načinu trke i mislim da je baš zbog toga važno da treba da vodimo računa o nastavku procesa proširenja jer to osnažava cijelu Eu i Evropu. Stavljamo poseban naglasak na ubrzavanje pregovora sa zemljama kandidatima iz regije Zapadnog Balkana. Smatramo da je vrijeme da se sa Crnom Gorom otvori posljednje pregovaračko poglavlje i zatvori šest poglavlja. Spremni smo da pružimo svu moguću podršku. Želio bih da kazem da cijenimo što je Crna Gora u teškim situacijama pokazala svoju sposobnost da se iznese i sa najtežim okolnostima”, naveo je on.

On je kazao i da ne zna kada će granice biti otvorene, te da je to ptanje koje treba tretirati veoma pažljivo.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve