Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvovao je danas na generalnoj debati 75. sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja se ove godine održava u online formatu, saopšteno je iz tog vladinog resora.

Srđan Darmanović

On je tom prilikom istakao da međunarodna zajednica, više nego ikad, od Ujedinjenih nacija očekuje da budu stožer stabilnosti međunarodnog poretka i očuvanja najviših civilizacijskih vrijednosti. Takođe, pozdravio je odabir Volkana Bozkira za predsjednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, izražavajući uvjerenje da će njegov angažman biti uspješan i konstruktivan.

„U vremenu koje bilježi jačanje unilateralizma i protekcionizma, Crna Gora nema dilemu, već sa još većom motivacijom ostaje posvećena univerzalnim vrijednostima i načelima multilateralizma“, poručio je šef crnogorske diplomatije. Ocijenio je da konflikti na lokalnom i regionalnom nivou prijete urušavanju međunarodnog poretka, stoga je od prioritetnog značaja da Ujedinjene nacije ostanu faktor mira i stabilnosti.

Osvrnuvši se na savremene trendove u međunarodnim odnosima, akcentovao je da pomenuti izazovi istovremeno predstavljaju priliku da se uspostavi model za efikasnije djelovanje UN-a u uslovima nove međunarodne realnosti.

Ministar Darmanović je takođe potvrdio posvećenost i podršku Crne Gore reformskim procesima UN-a u dijelu reorganizacije Savjeta bezbjednosti i revitalizacije Generalne skupštine, s ciljem izgradnje efikasnijeg, transparentnijeg i otvorenijeg UN sistema, jednakog za sve.

„Podržavamo poziv Generalnog sekretara UN-a za prekid vatre na područjima zahvaćenim konfliktom, u doba pandemije, kako bi se diplomatiji pružila šansa da kreira uslove pogodne za obezbjeđivanje humanitarne pomoći i podrške najranjivijim društvenim zajednicama“, naglasio je šef crnogorske diplomatije.

Ministar Darmanović je istakao da će Crna Gora nastaviti da promoviše pitanja ljudskih prava i rodne ravnopravnosti u svim aspektima djelovanja UN-a.

„To nas posebno preporučuje za članstvo u Savjetu UN-a za ljudska prava za period 2022-2024. godine”, naglasio je ministar Darmanović. Takođe, ukazao je na posvećenost naše države ispunjavanju obaveza iz Agende za održivi razvoj 2030 i Pariskog klimatskog sporazuma, uz napomenu da je Crna Gora jedna od prvih zemalja koja je u potpunosti prevela ciljeve održivog razvoja u nacionalni zakonodavni okvir.

Ministar Darmanović je ocijenio da evroatlantska i evropska budućnost Crne Gore nema alternativu te da ostaje primarni prioritet našeg vanjskopolitičkog usmjerenja, čiji je dio i naša apsolutna posvećenost dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj saradnji.

„Samo sa odgovornom i zrelom politikom tolerancije i solidarnosti, možemo ostati kredibilan faktor u regionalnim i međunarodnim okvirima“, zaključio je šef crnogorske diplomatije.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve