Crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović naglasio je da je sveobuhvatni koncept bezbjednosti OEBS-a ključni segment zajedničke bezbjednosti regiona i da se organizacija pokazala kao pouzdan partner i jedinstveni forum za otvoreni dijalog.

Srđan Darmanović

On je to kazao na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica OEBS-a, koji je održan u Visokim Tatrama u Slovačkoj.

U fokusu sastanka bila je razmjena mišljenja o modalitetima za unapređenje dijaloga i saradnje između država učesnica, kao i obnovi povjerenja i bezbjednosti u regionu OEBS-a.

Akcenat diskusije bio je na relevantnosti OEBS-a i ulozi koju organizacija ima danas u svjetlu aktuelnih bezbjednosnih izazova.

“Naglašena je važnost poštovanja ključnih principa na kojima počiva međunarodni poredak, kao i značaj organizacije u njihovom očuvanju i promovisanju. Ukazano je na potencijal OEBS-a kao jedinstvene platforme za dijalog i njegovu posebnost u smislu posjedovanja sveobuhvatnih mehanizama za efikasno i brzo djelovanje u prevenciji, upravljanju i sanaciji kriznih situacija”, saopšteno je iz Ministarstva.

Ministri su se saglasili da je neophodno demonstrirati političku volju, kroz efektivni multilateralizam i konstruktivni dijalog, ali da deklarativna spremnost na dijalog mora biti praćena realizacijom u praksi.

Ukazano je na neophodnost poštovanja principa na kojima Oorganizacija počiva kao što su dijalog, kompromis, mirno rješavanje konflikata, odgovornost i saradnja.

Crnogorski šef diplomatije je naglasio da je sveobuhvatni koncept bezbjednosti OEBS-a ključni segment zajedničke bezbjednosti regiona i da se organizacija pokazala kao pouzdan partner i jedinstveni forum za otvoreni dijalog.

U tom kontekstu, izrazio je punu podršku aktuelnom procesu Strukturnog dijaoga o postojećim i budućim izazovima koji se vodi unutar OEBS-a.

Ministar je istakao važnost poštovanja principa i vrijednosti međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, kao važnih preduslova za obnovu povjerenja i bezbjednosti u regionu OEBS-a.

“Za Crnu Goru OEBS predstavlja strateškog partnera, čijim principima ostajemo posvećeni kroz podršku njegovom radu, misijama i kroz poštovanje integriteta, jedinstvene i nezamjenjive uloge ove organizacije”, zaključio je Darmanović.

Na marginama sastanka, ministar je imao odvojene susrete sa ministrima vanjskih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom i Finske Pekom Havistom.

U razgovoru sa  Lajčakom, crnogorski šef diplomatije je zahvalio na kontinuiranoj podršci Slovačke u procesu evropske integracije.

Na sastanku sa finskim šefom diplomatije, Darmanović je istakao značaj nastavka politike proširenja, te izrazio očekivanje da će Finska podržati ovu politiku tokom aktuelnog predsjedavanja Savjetom EU.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve