Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Darmanović: Ni u Miloševićevo vrijeme nije bilo ovoliko mržnje i prostote u kampanji protiv Crne Gore

Posebnu ulogu, kako je kazao, u tome imaju režimski mediji čiji su otrovni natpisi, i bombastične naslovnice protiv Crne Gore vjerovatno prevazišli sve do sada viđeno

Državni vrh Srbije zajedno sa medijima koje kontroliše a potpomognut svojim političkim saveznicima u Crnoj Gori već duže vrijeme koristi svaku priliku da u Crnoj Gori stvara ili podiže tenzije, kako bi pod izgovorom navodno ugroženih srpskih interesa izazvao političku nestabilnost u Crnoj Gori, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Darmanović (Foto: tvcg/printscreen)

Darmanović je ponovio svoj stav da se Srbija miješa u unutrašne stvari Crne Gore.

“Srpski državni vrh zajedno sa medijima koje kontroliše a potpomognut svojim političkim saveznicima u Crnoj Gori već duže vrijeme koristi svaku priliku da u Crnoj Gori stvara ili podiže tenzije, kako bi pod izgovorom navodno ugroženih srpskih interesa izazvao političku nestabilnost u Crnoj Gori ali i skretao pažnju sopstvene javnosti sa svojih unutrašnjih problema, afera i neriješenih pitanja”, kazao je Darmanović odgovarajući na poslaničko pitanje poslanika Demokratskog fronta (DF) Miluna Zogovića.

Posebnu ulogu, kako je kazao, u tome imaju režimski mediji čiji su otrovni natpisi, i bombastične naslovnice protiv Crne Gore vjerovatno prevazišli sve do sada viđeno.

“Rekao bih da čak ni u Miloševićevo vrijeme nije bilo ovoliko mržnje, razularenosti i prostote u medijskoj kampanji protiv Crne Gore”, kazao je Darmanović.

Kao samo jedan od primjera toga navodi situaciju nakon konferencije predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića na Cetinju.

”On je tu govorio o dešavanjima i pitanjima, naravno u našoj zemlji ili onim pitanjima koja su vezana za našu zemlju. Samo dan nakon toga, sastaju se predsjednik Srbije i partijarh srpski, dakle šef države i crkveni poglavar druge zemlje da razgovaraju, a zatim se obrate novinarima. O čemu? O Srbiji? Ne. O Crnoj Gori. I da o toj suverenoj zemlji kažu štošta što nije njihov posao. Kako mi ovo treba ovo da shvatimo? Kao nemiješanje u naše unutrašnje stvari? Koja suverena država bi ostala na to ravnodušna? Istom prilikom partijarh srpski izjavljuje da se u Crnoj Gori stvara ”nova crnogorska nacija”. Da prvi čovjek crkve kao duhovni poglavar u 20. godini 21. vijeka pored živih Crnogoraca koji čine relativnu većinu stanovnika ove zemlje i dalje odbija da prihvati da postoji, nego kaže da se i upravo sad stvara crnogorska nacija. Kako mi to treba da shvatimo? Jedino onako kako zvuči i kako jeste. Da srpska crkva o crnogorskoj naciji, naciji jedne suverene zemlje, misli ono što je uvijek mislila –  da je ta nacija izmišljena, nepostojeća i vještačka, da ne koristim sada one druge nezgodnije termine kojima nacionalne Crnogorce u kontinuitetu čašćava mitropolit crnogorsko-primorski”, kazao je Darmanović.

Tu je, zatim, dodaje on, Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kao i politička dešavanja koja su nakon njegovog isvajanja uslijedila.

”Mi u Crnoj Gori oko toga Zakona imamo neslaganja i vodimo rasprave. Ipak, uprkos tome što je ovaj Zakon dobio pozitivno mišljenje VK i SE, što on ne spada u korpus pregovora za članstvo u EU, već je isključivo dio nacionalnog zakonodavstva, Zakon i sve u vezi sa njim su standardna tema u izjavama srpskih zvaničnika. Kako mi ovo treba da shvatimo? Kako treba da shvatimo brojne izjave, na primjer, mog kolege Ivice Dačića o našoj zemlji, od kojih je jedna da su tenzije u Crnoj Gori skoro dovele do bratoubilačkog rata? Ili izjavu ministra odbrane Aleksandra Vulina da je Crna Gora izvor nestabilnosti u regionu? Konstatacija da se radi o miješanju u naše unutrašnje stvari je zapravo najblaža reakcija na ovu zluradu i opasnu retoriku o susjednoj zemlji za koju se kaže da je navodno prijateljska i bratska. Ovakva retorika ne priliči dobrim susjedima, već jedino može biti ono što jeste- nastojanje da se izazivanjem podjela i tenzija utiče na dešavanja u Crnoj Gori, posebno u susret izborima u obje države”, kazao je Darmanović.

U isto vrijeme stiže, takođe iz Srbije, jasna i glasna podrška protestima u Crnoj Gori.

”Kako mi to treba da shvatimo? Kao prijateljski čin i dobrosusjedsku politiku? Da li treba da se pravimo naivni pa da ne vidimo da naši susjedi pitanje Zakona ne tumače kroz prizmu vjerskih sloboda, već kao temu u borbi za političku prevlast u Crnoj Gori”, ocijenio je on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve