Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Darmanović-Morton: UK posvećeno Zapadnom Balkanu i budućem razvoju regiona

Šef crnogorske diplomatije je izrazio zadovoljstvo izrazito sadržajnom i kvalitetnom saradnjom sa Velikom Britanijom, te zahvalio na čvrstoj i neupitnoj britanskoj podršci crnogorskim vanjskopolitičkim nastojanjima i unutrašnjim nacionalnim procesima

Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo njeguju savezničke, partnerske i prijateljske odnose koji su odličan primjer saradnje u evroatlantskom prostoru i kao takvi bili najbolje potvrđeni tokom prethodnih mjeseci u kontekstu COVID-19 pandemije, istaknuto je na današnjem sastanku ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića i britanske ministarke za evropsko susjedstvo i Amerike Vendi Morton.

foto MVP

Šef crnogorske diplomatije je izrazio zadovoljstvo izrazito sadržajnom i kvalitetnom saradnjom sa Velikom Britanijom, te zahvalio na čvrstoj i neupitnoj britanskoj podršci crnogorskim vanjskopolitičkim nastojanjima i unutrašnjim nacionalnim procesima.

Dodao je da je odlična saveznička saradnja potvrđena i u danima suočavanja sa izazovima bez presedana uzrokovanim globalnom pandemijom, kada su Crna Gora i Velika Britanija nesebično i efikasno pružile potrebnu pomoć, naročito u dijelu repatrijacije građana dviju država, navedeno je u saopštenju.

Morton je, takođe, pohvalila primjere odlične saradnje između dvije države u prethodnom periodu, posebno zahvalivši na pomoći prilikom povratka britanskih državljana u svoju zemlju.

Osvrnuvši se na crnogorski evropski put, naglasila je da je otvaranje posljednjeg pogavlja odličan signal za politiku proširenja u cijelosti, te pozdravila učinjeni progres u pogledu vladavine prava.

„Crna Gora je postigla najveći napredak na Zapadnom Balkanu“, naglasila je Morton i dodala da se raduje nastavku zajedničkog rada u promociji vrijednosti koje dvije država dijele. Takođe, apostrofirala je britansku posvećenost Zapadnom Balkanu i budućem razvoju regiona.

U dijelu razgovora koji se odnosio na aktuelna dešavanja u Crnoj Gori, sagovornici su se, takođe, osvrnuli na usvojeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Darmanović je podsjetio da je u pitanju veoma liberalan akt, koji je usaglašen sa najvišim evropskim standardima i dobio potvrdu svog kvaliteta u ocjenama Venecijanske komisije.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno obratiti pažnju na forme hibridnog ratovanja i propagande, te da će u narednom periodu od najveće važnosti biti brzi ekonomski oporavak od posljedica globalne pandemije i da će obostrana iskustva u tom dijelu biti veoma značajna. Takođe, izrazili su uvjerenje da će odnosi između dvije države i u narednom periodu biti na liniji dosadašnjeg pozitivnog trenda partnerske saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve