Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Darmanović-Kemp: Crna Gora i UK posvećeni zajedničkoj transatlantskoj budućnosti

Takođe, ministar je pozdravio doprinos ambasadorke razvoju cjelokupne saradnje između dvije države, koja je u brojnim oblastima bila posebno intenzivirana tokom njenog mandata

Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo posvećeni su zajedničkoj transatlantskoj budućnosti i jačanju tradicionalnog prijateljstva, konstatovano je na današnjem sastanku ministra vanjskih poslova Crne Gore Srđana Darmanovića i ambasadorke Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjevene Irske, Alison Kemp, povodom okončanja njene misije u Crnoj Gori.

“Darmanović je iskazao zadovoljstvo ostvarenom saradnjom dvije zemlje, koju je i u periodu nezapamćene globalne krize u modernijoj istoriji, izazvane COVID – 19, odlikovala solidarnost i humanost. On je istakao da je Ujedinjeno Kraljevstvo tradicionalni partner Crne Gore, te da je savezništvo osnaženo saradnjom u okviru NATO alijanse, što predstavlja dodatni impuls sveukupnim bilateralnim odnosima”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Takođe, ministar je pozdravio doprinos ambasadorke razvoju cjelokupne saradnje između dvije države, koja je u brojnim oblastima bila posebno intenzivirana tokom njenog mandata.

Kemp se saglasila sa konstatacijama šefa crnogorske diplomatije, izražavajući posebnu zahvalnost Ministarstvu vanjskih poslova za svesrdnu i stručnu podršku na početku prvog talasa pandemije, te istakla uvjerenje da će se ovakva
izuzetna saradnja nastaviti i u vremenu koje dolazi.

“Na toj liniji, posebno je naglasila mogućnost međuvladinog dijaloga na temu zdravstvenog obrazovanja, ističući ovu
temu kao posebno značajnu u narednom periodu.

Takođe, ambasadorka je pozdravila crnogorsku posvećenost evroatlantskom jedinstvu i integraciji u Evropsku uniju, kao stožeru sveukupnog razvoja, te pohvalila socio-ekonomski napredak koji je postignut na ovom putu. Nadalje, naglasila je povećan interes za zemlje Zapadnog Balkana, koji je od ključne važnosti za britansku vanjsku politiku”, piše u saopštenju.

Darmanović je izrazio uvjerenje da će bilateralni odnosi biti dalje unaprijeđeni i saradnja uspješno nastavljena.

Sagovornici su, takođe, razmijenili mišljenja i o unutrašnjim političkim procesima u Crnoj Gori u kontekstu predstojećih izbora, kao i o aktuelnoj situaciji u regionu i na međunarodnom planu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve