Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Darmanović i misija OEBS: Vlada čini sve da izbori budu fer

Odluka svih političkih partija da učestvuju na izborima ohrabruje i dodatno osnažava sami legitimitet izbora, koji su, kaže Darmanović, uvijek u Crnoj Gori kompetetivni

Vlada Crne Gore čini sve da omogući bezbjedno sprovođenje izbora u fer i demokratskoj atmosferi, saopštio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, tokom susreta sa predstavnicima OEBS/ODIHR Misije za praćenje izbora u našoj zemlji.

On je sagovornike informisao da je trenutna politička situacija u Crnoj Gori zadovoljavajuća i izrazio očekivanje da će svi učesnici izbora iskazati odgovoran odnos, te da neće biti pokušaja remećenja normalnog izbornog procesa.

Mjere predostrožnosti, kako je rekao, moraju biti prisutne.

“Vlada čini sve da omogući bezbjedno sprovođenje izbora u fer i demokratskoj atmosferi”, naglasio je Darmanović.

Kako je istakao, odluka svih političkih partija da učestvuju na izborima ohrabruje i dodatno osnažava sami legitimitet izbora, koji su, kaže on, uvijek u Crnoj Gori kompetetivni.

U kontekstu ispunjavanja preporuka posmatračkih misija OEBS/ODIHR i reformi zakonodavnog okvira, Darmanović je posebno podsjetio na napore vladajuće koalicije da ih u prethodnom periodu implementira u najvećoj mogućoj mjeri.

Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju, on je naglasio da je Vlada Crne Gore preduzela sve važne korake kako bi izbori bili održani u normalnom ambijentu, uvažavajući demokratske principe i poštujući mjere Nacionalnog koordinacionog tijela.

Potpredsjednica Parlamentarne Skupštine OEBS-a Margareta Cederfelt je izrazila zahvalnost na razumijevanju crnogorskih institucija zbog odluke o promjeni formata misije koja je nastupila usljed epidemiološke situacije u zemlji.

Konstatovano je da podrška ODIHR-a i Parlamentarne skupštine OEBS-a, kao i značajnog broja međunarodnih posmatrača koji će biti prisutni na predstojećim izborima, predstavlja potvrdu zalaganja Crne Gore da se kvalitetno pripremi za održavanje izbora.

Imajući u vidu da su u svim ranijim izvještajima izbori u Crnoj Gori ocjenjivani kao izbori organizovani u mirnom i demokratskom duhu, izraženo uvjerenje da će i predstojeći pokazati isti trend.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve