Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Darmanović: Evropa samo sa Zapadnim Balkanom može postati stabilnija i sigurnija

Novogodišnjem prijemu koji je održan u Vili Gorica prisustvovalo je više od 40 predstavnika diplomatskog kora

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović priredio je danas povodom predstojećih praznika tradicionalni novogodišnji prijem za predstavnike diplomatskog kora. On je podsjetio na izazove tokom 2019. godine i ključna dostignuća na spoljnopolitičkom planu, pri čemu je naglasio da se saradnja sa diplomatskim korom i zemljama iz kojih dolaze zasniva na dosljednosti, iskrenom i redovnom dijalogu.

foto Ministarstvo vanjskih poslova

Govoreći o evropskim integracijama, Darmanović je kazao da su važni izazovi, kao što su globalna finansijska kriza, migraciona kriza i Bregzit doveli do određenog zastoja na proces proširenja EU na Zapadni Balkan. U tom kontekstu, ukazao je da proširenjem na Zapadni Balkan, u skladu sa pravilima i propisanim kriterijumima, Evropa samo može postati stabilnija i sigurnija.

“Vjerujemo da svi evropski lideri dijele ovo mišljenje”, rekao je Darmanović.

Podsjetio je, između ostalog, da je ovo bila druga godina članstva Crne Gore u NATO, čime je naša država dobila najbolju garanciju teritorijalnog integriteta, nepovredivosti granica, unutrašnje bezbjednosti, stabilnosti i mira. Istakao je da je Crna Gora dala konkretan doprinos svim politikama NATO-a, od politke odvraćanja i odbrane do projektovanja stabilnosti van granica Alijanse.

Darmanović je kazao da je u prošloj godini Crna Gora nastavila sa jačanjem regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa i dodao da su spoljnopolitičke aktivnosti naše države u 2019. ojačane sklapanjem više od 40 međunarodnih bilateralnih sporazuma koji su doprinijeli unapređenju saradnje sa mnogim zemljama u različitim oblastima.

Na novogodišnjem prijemu, kao doajen diplomatskog kora govorio je i ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac koji je izrazio uvjerenje da će diplomatska misija, kao sredstvo mira, dijaloga i razvoja nastaviti da doprinosi ostvarivanju prioriteta vanjske i unutrašnje politike.

“U tom procesu ćemo nastojati da ojačavamo politički dijalog i razvijamo bilateralne odnose, pri čemu ćemo u cilju građenja stabilnih i naprednih odnosa u svijetu, uz dosljedno poštovanje načela klasične diplomatije, afirmisati međuzavisnost slobode i demokratije, ljudska prava i potrebu sveopšteg napretka”, kazao je Bingulac.

Naglasio je da novi izazovi zahtijevaju od svih nas da uz uzajamno poštovanje doprinosimo stabilizaciji i boljem životu građana.

Novogodišnjem prijemu koji je održan u Vili Gorica prisustvovalo je više od 40 predstavnika diplomatskog kora.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve