Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Darmanović: Crna Gora pouzdan partner u zbrinjavanju izbjeglica

Crna Gora će nastaviti bude pouzdan partner međunarodnoj zajednici u pronalaženju odgovora i rješenja za zbrinjavanje najugroženijih, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović na prvom Globalnom forumu za izbjeglice koji se održava u evropskom sjedištu Ujedinjenih nacija u Ženevi

Crna Gora će nastaviti bude pouzdan partner međunarodnoj zajednici u pronalaženju odgovora i rješenja za zbrinjavanje najugroženijih, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović na prvom Globalnom forumu za izbjeglice koji se održava u evropskom sjedištu Ujedinjenih nacija u Ženevi.

Države su predstavile konkretne planove i aktivnosti na koje se obavezuju u cilju jačanja zajedničkog odgovora u rješavanju izbjegličke krize

Forumu prisustvuju generalni sekretar UN Antonio Gutereš,  brojni visoki zvaničnici država članica UN i međunarodnih organizacija, predstavnici civilnog društva, lokalnih vlasti i privatnog sektora.

Prvog dana Foruma, države su izrazile snažnu posvećenost sprovođenju Globalnog kompakta za izbjeglice i spremnost da predano i odgovorno sarađuju sa svojim susjedima, ali i širom međunarodnom zajednicom, kako bi se na najbolji način odgovorilo na potrebe miliona koji su primorani da napuste svoje domove.

Države su predstavile konkretne planove i aktivnosti na koje se obavezuju u cilju jačanja zajedničkog odgovora u rješavanju izbjegličke krize.

Tokom izlaganja na plenarnoj sesiji, Darmanović je podsjetio da je Crna Gora tokom devedesetih godina pružila pomoć i zaštitu za više od 130.000 izbjeglica iz regiona, što je u to vrijeme činilo oko 20 odsto njenog ukupnog stanovništva.

Imajući u vidu izgrađenu reputaciju po ovom pitanju, šef crnogorske diplomatije je istakao da se Crna Gora obavezala da će održavati efikasan režim zaštite u skladu sa dobrom praksom EU.

“Crna Gora se zalaže za dalji razvoj povoljnog društveno-ekonomskog okruženja za integraciju izbjeglica u skladu sa ciljevima Agende 2030”, rekao je Darmanović.

Tokom izlaganja na plenarnoj sesiji, Darmanović je podsjetio da je Crna Gora tokom devedesetih godina pružila pomoć i zaštitu za više od 130.000 izbjeglica iz regiona, što je u to vrijeme činilo oko 20 odsto njenog ukupnog stanovništva

Naglasio je da je Vlada Crne Gore  snažno posvećena preduzimanju svih potrebnih mjera za sprovođenje ovih obaveza.

“Crna Gora ostaje pouzdan partner u cilju pune primjene Globalnog kompakta za izbjeglice. Crna Gora će nastaviti da sarađuje sa UNHCR-om i međunarodnom zajednicom kako bi stvorila nova i bolja rješenja za izbjeglice i zemlje prijema”, zaključio je šef crnogorske diplomatije.

Na marginama Foruma, Darmanović je razgovarao sa generalnim direktorom Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Antoniom Vitorinom.

Tom prilikom, konstatovana je veoma dobra saradnja Crne Gore i IOM, te iskazana uzajamna podrška u daljem tretiranju pitanja migracija.

Na marginama Foruma, Darmanović je razgovarao sa generalnim direktorom Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Antoniom Vitorinom

Tokom boravka u Ženevi, šef crnogorske diplomatije se sreo i sa ministrom vanjskih poslova SR Njemačke Haikom Masom.

Ministri su razmijenili mišljenja o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, kao i o aktuelnim političkim zbivanjima u dvije zemlje.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve