Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Darmanović: Crna Gora posvećena otvorenom dijalogu i poštovanju vrijednosti OEBS-a

U fokusu ovogodišnjeg Ministarskog savjeta, kojem prisustvuje više od četrdeset ministara, je smanjenje posljedica konflikata, borba protiv radikalizacije i terorizma, jačanje kapaciteta OEBS-a, kao i doprinos Organizacije u dostizanju ciljeva održivog razvoja

OEBS značajno doprinosi bezbjednosti Zapadnog Balkana, uključujući Crnu Goru, kroz brojne projekte pomoći, među kojima su kontrola oružja i razoružanje, saopštio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović na 26. zasijedanju Ministarskog savjeta koji se danas i sjutra održava u Bratislavi.

foto gov.me

U fokusu ovogodišnjeg Ministarskog savjeta, kojem prisustvuje više od četrdeset ministara, je smanjenje posljedica konflikata, borba protiv radikalizacije i terorizma, jačanje kapaciteta OEBS-a, kao i doprinos Organizacije u dostizanju ciljeva održivog razvoja.

“Uz neophodan sistem terenskih misija, nezavisnih institucija i višedimenzionalni pristup bezbjednosti, uvjeren sam da OEBS predstavlja jedinstvenu platformu za dijalog i saradnju, koja raspolaže sveobuhvatnim alatima za sprječavanje sukoba, posredovanje i pomirenje”, kazao je šef crnogorske diplomatije.

U tom kontekstu, ministar je naglasio snažnu posvećenost Crne Gore otvorenom, inkluzivnom i konstruktivnom dijalogu sa svim akterima na nacionalnom i međunarodnom nivou. Govoreći o krizi u Ukrajini, istakao je da je ostvaren ohrabrujući napredak u toj zemlji, te da povlačenje vojnih snaga iz pojedinih oblasti predstavlja pozitivan korak ka pronalaženju trajnog mirnog rješenja.

Imajući u vidu dalje izazove u Ukrajini, Darmanović je kazao da je OEBS danas od presudnog značaja za dijalog zasnovan na principima Organizacije.

Na marginama Ministarskog savjeta, šef crnogorske diplomatije je razgovarao sa ministrima vanjskih poslova Austrije Aleksandrom Šalenbergom, Irske Simonom Kovenej, Holandije Stefom Blokom, zamjenicom šefa diplomatije Italije Marinom Sereni, državnim sekretarom pri ministru za Evropu i vanjske poslove Republike Francuske Žan Batistom Lemoanom i zamjenikom ministra vanjskih poslova Finske Mati Antonenom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve