Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić zna da se u Crnoj Gori ne vodi antisrpska politika, ali izjave političara služe drugim ciljevima, kazao je crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović.

Srđan Darmanović (foto arhiva)

On je, nakon sastanka sa grčkim kolegom Nikolasom Dendiasom, kazao da se Crna Gora vodi državnim interesima i da je prepoznata po politici dobrosusjedstva.

Prema njegovim riječima, neminovno je da se mora razgovarati o primjeni Zakona o slobodi vjeroispovijesti i ističe da su potpisani ugovori sa svim vjerskim zajednicama, te da se to mora učiniti i sa SPC.

“Mitropolija crnogorsko primorska ima svoje mišljenje o Zakonu, koristi svoje pravo na proteste i to je ono sto imamo na djelu. Postoji miješanje Srbije u naše unutrašnje stvari, ali naći će se rješenje i za ovu situaciju”, poručio je Darmanović, prenosi portal Pobjeda.

On je jasan da se odnosi države i crkve moraju regulisati zakonom, a siguran je da će tada mnoge izjave postati izlišne.

“Koliko će to uzeti vremena, to ćemo da vidimo, svaka situacija mora imati svoje rješenje. Ne treba imati osjećaj drame i to je najbolji put za rješavanje sutuacije”, istakao je Darmanović.

Na pitanje da pojasni šta je tačno uradio ministar savjetnik u crnogorskoj ambasadi u Beogradu pa su zbog toga najavili da će prema njemu biti primijenjene određene dioplomatske mjere, Darmanović je kazao da Crna Gora nikada ne bi posezala za ovakvim odgovorom da se ne radi o ozbilnjim stvarima.

“To nije naš način vođenja politike prema susjedima. Ambasada je obaviještena o svemu. To što se zemlje odlučuju na reciprocitet, to je drugo pitanje, ali mi smo uradili ono što smo mislili da je primjereno”, objasnio je Darmanović.

Dendis: Zadovoljstvo nam je da čuvamo vaše nebo

Osvrćući se na sastanak sa Dendiasom, Darmanović je rekao da je Grčka uvijek bila snažan zagovornik evroatlantskih integracija, te istakao širok prostor za unapređenje saradnje dvije države.

“Cijenimo ulogu Grčke kao jednog od nosilaca programa vazdušne zaštite Crne Gore. Današnji sastanak bilo je prilika da razmotrimo unapređenje odnosa na svim nivoima”, rekao je Darmanović.

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikolas Dendias kazao je da je sa Darmanovićem razgovarao o ekonomskim i bilaterlanim poslovima. Odnose dvije zemlje ocijenio je dobrim, a kao prostor za unapređenje saradnje istakao je oblast energetike.

On je iznio uvjerenje da će Crna Gora postati članica EU u najskorijoj budućnosti.

“Proces EU integracija je za nas strateški cilj. To je najbolji način da se sačuvaju mir i prosperitet u regionu. Zato smo spremni da dodatno podržimo vaše napore ka EU. Solun će u febriuaru biti domaćin ministarske konferencije gdje ćemo ugostiti čelnike EU i sa prostora Balkana”, poručio je Dendias.

On je istakao zadovoljstvo zbog nastavka primjene Air policing misije.

“Biće nam zadovoljstvo da čuvamo vaše nebo kroz ovu misiju koju sporovodimo zajedno sa Italijom”, poručio je on.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve