Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

DANU: Drsko ponašanje srpske policije prema Vukoviću isključivo političke i ideološke prirode

U DANU-u podsjećaju da je akademik i poslanik Vuković, narušenog zdravlja i u kolicima zbog povrede, od strane aerodromskih vlasti u Beogradu zadržan prinudno, bez ikakvog valjanog razloga i obrazloženja, te napominju da je maltretiran sat i po od strane graničnih vlasti, pa tek onda pušten da uđe u avion i otputuje za Crnu Goru

Dukljanska akademija nauka i umjetnosti (DANU) osudila je neprimjereno i bezrazložno postupanje graničnih policijskih vlasti Srbije prema prof. dr Miodragu Vukoviću, akademiku DANU i poslaniku u Skupštini Crne Gore.

U DANU-u podsjećaju da je akademik i poslanik Vuković, narušenog zdravlja i u kolicima zbog povrede, od strane aerodromskih vlasti u Beogradu zadržan prinudno, bez ikakvog valjanog razloga i obrazloženja, te napominju da je maltretiran sat i po od strane graničnih vlasti, pa tek onda pušten da uđe u avion i otputuje za Crnu Goru.

Takav odnos prema uglednom crnogorskom pravniku, političaru, poslaniku, stvaraocu, akademiku predstavlja po mišljenju DANU-a drzak i pravno neutemeljen čin, kojim su, kako navode, na grub način povrijeđena njegova ustavna, zakonska i međunarodno garantovana ljudska prava.

”Naravno, razlozi takvog neprihvatljivog i neopravdanog postupka prema akademiku Vukoviću su isključivo političke i ideološke prirode. Policijske vlasti na aerodromu u Beogradu očito sprovode politički nalog iz Vlade Srbije, ministra Vulina itd, da se na taj način maltretiraju poslanici Skupštine Crne Gore koji su glasali za usvajanje rezolucije o osuđivanju genocida počinjenog u Srebrenici 1995. Akademik i poslanik Vuković je, kao što su i ranije zbog istih razloga maltetirani od strane istih graničnih policijskih vlasti u Srbiji poslanice i poslanici: Draginja Vuksanović-Stanković, Aleksandra Vuković, Dragica Sekulić, Ervin Ibrahimović, Damir Sehović itd, doživio veliku neprijatnost zbog svog jasnog i ispravnog stava što je glasao u crnogorskom parlamentu za poštovanje presuda Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji i presude Međunarodnog suda pravde u Hagu kojima se jasno utvrđuje da je u Srebrenici izvršen genocid nad bošnjačkim narodom”, ocijenili su u DANU-u.

Takav odnos demonstriran prema Vukoviću znači, kako su istakli, povredu njegovih osnovnih ljudskih prava i sloboda, među kojima je i pravo na slobodu mišljenja zagarantovano ustavima Srbije i Crne Gore kao nezavisnih država, te Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama i drugim ratifikovanim ugovorima i dokumentima međunarodnog prava.

”I pored takvog odnosa, mi nećemo promijeniti misljenje prema slobodarskom i nama bliskom narodu u Srbiji, a ni stav prema počinjenom i presuđenom genocidu u Srebrenici. Međutim, političari koji su naložili ovakav sraman odnos prema slobodnim ljudima, dođu i prođu, ali njihovi nerazumni postupci se pamte. Na kraju, vrlo je čudno, mada znajuci aktere i nije čudno, da vlast Srbije nije “ kažnjavala” svoje poslanike kada su u Skupštini Srbije glasali za isto za što je u Skupštini Crne Gore glasao poslanik Vuković. No, nažalost sve je jasno- moraju se čekati normalnija vremena i ljudi”, poručuju u DANU-u.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve