Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Konjević: Vojska ne može bez poligona, globalna dešavanja nas ubrzavaju da donesemo odluku; Abazović: Identifikovati zonu gdje bi mogao da se radi

Zasijedala Vlada

Danas je održana 24. sjednica Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović predložio je da se danas ne razmatraju kadrovska pitanja budući da su u nedjelju izbori.

“Nema tu ništa strašno, ali čisto da neko ne dovede u vezu imenovanja s izborima”, kazao je Abazović.

Vlada je usvojila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o divljači i lovstvu.

Kad je u pitanju Prijedlog odluke o donošenju izmjena i dopuna Detaljnog urbanističkog plana „Spomen park Kruševac-Zone A i E“ u Podgorici, Novaković-Đurović je kazala da su u toku inicijalne ranje. Usvojen je i Prijedlog odluke o izradi Izmjena i dopuna Detaljnog urbanističkog plana „Pobrežjezona G“ u Glavnom gradu – Podgorica i Prijedlog odluke o određivanju rukovodioca izrade Izmjena i dopuna Detaljnog urbanističkog plana „Pobrežje – zona G“ u Glavnom gradu – Podgorica i visini naknade za rukovodioca i stručni tim za izradu Izmjena i dopuna Detaljnog urbanističkog plana.

EU će podržati Zapadni Balkan u ublažavanju posljedica energetske krize

Vlada je usvojila Informaciju o podršci EU državama Zapadnog Balkana u vezi ublažavanja efekata energetske krize.

Marović je kazala da je opredijeljena milijarda eura za ublažavanje posljedica energetske krize.

“Tu smo za koordinaciju i za usmjeravanje ovih prioriteta dalje”, kazala je ona.

Ibrahimović je kazao da je značajno da se uključimo u ovaj projekat.

Abazović je kazao da je ovo dobra vijest za sve nas.

“Jedina tačka o kojoj smo se složili svi predstavnici zemalja Zapadnog Balkana je da svi tražimo podršku zbog energetske krize. Finansijska innjekcija je za nas od velikog značaja, važno je da do sjutra damo neke prioritetne projekte, kako se ne bi nešto zakomplikovalo. Ovime jačamo međusobno povjerenje i partnerstvo”, kazao je Abazović.

Usvojen je i Prijedlog mape puta za prevenciju, detekciju, suzbijanje i zaštitu od hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih prijetnji i rizika (HBRN), prevenciju i suzbijanje proliferacije oružja za masovno uništenje i sredstava za njihovu isporuku, te onemogućavanje njihovog dospijevanja u ruke nedržavnih aktera (2023-2028)

Krivokapić je kazao da je pripramljena mapa puta na pet godina.

“Treba da budemo spremni, a koristimo i resurske drugih, da bismo svi zajedno bili bezbjedniji”, kazao je Krivokapić.

Damjanović: Bivše ministarstvo bilo dužno da obezbijedi četiri miliona eura

Vlada raspravlja i o Informaciji o statusu Zaključaka Vlade Crne Gore br. 04-2406/2 od 27. aprila 2022. godine, a u vezi sa Zaključcima Vlade Crne Gore br. 04-2302/2 od 6. maja 2021. godine

Damjanović je kazao da je bivše ministarstvo bilo u dužnosti da obezbijedi četiri miliona eura.

“Vlada na četvrtoj sjednici nije usvojila prijedlog zaključaka, već je zbog kompleksnosti probelma vratila dokumentaciju na dalju doradu”, objašnjava Damjanović.

Kako kaže, zbog činjenice da je put Meljine-Petijevići promijenio namjenu iz lokalnog u regionalni, dovodi do zaključka da je potrebno da se ukupni materijal proslijedi Vrhovnom državnom tužilaštvu.

“Četiri miliona eura nijesu redovno planirana, iako je to prethodna vlada planirala. Svi inputi koji prate ovo od samog početka, mislim da je najbolje da se da se ovim pozabavi tužilaštvo”, kazao je on.

Konjević: Ovdje postoji osnov sumnje za neko od krivičnih djela

Konjević je naveo da se zaključci koji su dobili razlikuju od onoga što je bio prijedlog Ministarstva finansija.

“Možda pominjanje ime nije adekvatno, ali sad ne znamo što se desilo u ovom slučaju, a to je bila jedna od odluka kojom se vlada Krivokapića najviše ponosila. Ova informacija ukazuje da nivo zaključaka treba da bude adekvatniji. Vlada treba da pošalje poruku da ima sumnju da se radi o aktivnostima koje su imale osnov sumnje za neko od krivičnig djela”, naveo je Konjević.

Kako dodaje, ovo svakako mora da povuče bar neku vrstu odgovornosti.

“Ovo je politička odluka donešena na prečac i i sami donosioci su sumnjali u njenu zakonitost”, smatra Konjević.

Abazović je naveo da se radi o kupovini puta koji vodi od HN do Trebinja, za koji država CG treba da plati četiri miliona eura.

“Potpisivanje ugovora se desilo isti dan kad je počela izborna šutnja za lokalne izbore u Herceg Novom. Glasao sam za tu odluku, jer sam mislio da su svi nadležni organi odradili svoj posao. To su činjenice koje su lako provjerljive”, naveo je Abazović.

Kako dodaje, tačno je i da nijesu planirana sredstva.

“Mislim da je dovoljan stav četiri – pošto smo se pozvali na transparentnost, jedina relevantna adresa je nadležno državno tužilaštvo. Mi nećemo da presuđujemo bilo kome”, kazao je Abazović.

Potpisivanje ugovora na dan izborne šutnje je, kako ističe, čudan.

Joković: Čudno je da je okruglo četiri miliona u pitanju

Joković je naveo da je na komisiji povodom ovoga bilo dosta rasprave.

“Sve što je rekao Konjević u pravu je. Treba dobro analizirati ovu situaciju, čudno mi je zašto je ovo okrugla cifra. Znajući da je ovo služilo za bolji rezultat koalicije na izborima u HN”, kazao je Joković.

Kovač je apelovao da se ne prejudicira da li je neko kriv ili nije.

Šćekić je kazao da ne treba da presuđuju, ali da su odgovorni za državna sredstva.

“Ovo je korišteno u političke svrhe pred lokalne izbore u HN, znamo da je ovo bilo jedno od obećanja. Ti akteri su sad i u Podgorici i na drugim mjestima gdje se održavaju izbori. Ovaj akt što prije treba uputiti tužilaštvu”, istakao je Šćekić.

Konjević je istakao da je ovdje u pitanju nekoliko, u najmanju ruku, nelogičnosti.

“Željeli su da tu fakturu ostave nekom drugom. Svima nam je ovo poruka, da čujemo jedni druge, bez obzira da li smo vlast ili opozicija. Treba da nam date objašnjenje da li ova Vlada treba da ima povjerenje u zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa”, kazao je Konjević.

Damjanović je istakao da bez obzira na ideološke i političke razlike, ipak su pokazali odluke ovog karaktera donose jednoglasno.

“Vjerujem u nevinost, čak i kad se radi o slučajevima milionske vrijednosti, isto kao što vjerujem da se prije radilo o neznanju ili lošem poslu, a ne lošoj namjeri”, kazao je Damjanović.

Kako dodaje, radovaće se ako bude sve kako treba i ako procijeni tužilaštvo da je sve u redu.

Vlada je jednoglasno usvojila ovu informaciju.

Konjević: Vojsci je potreban poligon

Konjević je kazao da se mora otvoriti priča o poligonu na Sinjajevini, jer je kontekst širih dešavanja proizveo set odluka koje je NATO donio na posljednjem samitu u Madridu.

“Ministarstvo je na bazi odluke Skupštine u obavezi da implementira odluku o slanju vojnika. Jedna od faza jeste i obuka tih vojnika”, objasnio je Konjević.

Zbog toga je, kako dodaje, potreban poligon na kojem bi obučavali vojnike.

On je kazao da ukoliko to ne bude Sinjajevina, Ministarstvo ekologije mora procijeniti koja je to druga lokacija koja se može opredijeliti za vojni poligon.

Abazović je kazao da ne možemo da budemo NATO zemlja, a da naša vojska nema poligon za vježbu.

“Mi nemamo poligon, imamo dilemu oko Sinjajevine, jer je to najveći pašnjak, a ovo je ekološka država”, kazao je Abazović.

Predložio je da ministarstva poljoprivrede i ekologije pogledaju gdje bi mogla da bude lokacija za taj poligon.

Konjević je istakao da što se tiče Ministarstva odbrane jedan je zahtjev, a to je da ima vojni poligon.

“Svaka vojska ima svoj poligon. Pitanje je kredibiliteta vojske da učestvuje u bilo kojim aktivnostima NATO-a, ako nema uvježbane trupe koje šalje”, kazao je on.

Novaković-Đurović: Protiv smo da se na Sinjajevini gradi poligon

Novaković-Đurović je istakla da treba ozbiljno razmisliti o drugoj lokaciji, jer bi Sinjajevina trebala da bude zaštićeno područje.

Konjević je ponovio da je njima prihvatljiv bilo koji lokalitet koji ispunjava pomenute uslove.

Novaković-Đurović smatra da se odluka o gradnji pologona na Sinjajevini mora ukinuti i pronaći drugo rješenje.

“Protiv smo da se na Sinjajevini gradi poligon”, kazao je Novaković-Đurović.

Konjević joj je rekao da ne možemo da imamo odluku koja je legalna i legitimna a da je ne primjenjujemo.

Vlada je odlučila da ministarstva poljoprivrede i ekologije utvrde alternativu za poligon.

“Ako se organi ne slože, onda idemo na ukidanje odluke o Sinjajevini. Ja mislim da poligon možemo da imemo na drugom mjestu, predložiću mjesto”, kazao je Abazović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve