Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Vlada odlučila: Nastavljaju se pregovori između vjerskih zajednica i države Crne Gore

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić izdvojio je mišljenje u vezi sa ovom tačkom. Kazao je da ne čini forma suštinu stvari

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o nastavku pregovora o statusu i ugovornim odnosima između vjerskih zajednica i države Crne Gore, a premijer Dritan Abazović kazao je da će za to biti zadužena petočlana komisija.

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić izdvojio je mišljenje u vezi sa ovom tačkom. Kazao je da ne čini forma suštinu stvari.

– Rekao sam da ova informacija nije na tragu prakse koju je imala prethodna vlada kada je pregovarala sa ostalim vjerskim zajednicama. Rekao sam ministru da Ustav i zakon nisu za pregovaranje, već okvir u kom treba utvrditi sadržaj za pregovaranje, a to je – šta su interesi Crne Gore, ko su ugovorne strane, kao elementarna pitanja, i naravno poslije toga izvještaj Vladi kako su pregovori rezultirali. Ovog nema ovdje iako se pregovara od 2012. mi nemamo uređenu tu platformu. Dobio sam odgovor da je to bilo neformalno, a da bi ušli u pregovore to mora biti formalno – rekao je Krivokapić na sjednici Vlade.

On je istakao da se dobra kao što su kulturni identitet štite ozbiljnom procedurom, “a ovo nije to”.

– Imam pitanje sa kim mi pregovaramo – upitao je Krivokapić.

Ministar pravde Marko Kovač je rekao da Krivokapić uporno pokušava da ovo pitanje prevede na teren politike.

– Ovo sve što ste rekli je lijepo, ali nije tačno. Što se tiče strana to su vjerske zajednice prema kojima smo otvoreni da u postupku regulišemo međusobna prava i obaveze. Što se tiče platforme, ona nije potrebna. Ne vidim ni u jednoj vjerskoj zajednici elemente međunarodnog pravnog subjektiviteta. Platforma se pravi kada se pregovara sa odeđenim subjektima međunarodnog prava – naveo je Kovač.

Krivokapić je odgovorio da, prema ovoj informaciji, Ministarstvo pravde ne pregovara ni sa SPC jer nje nema u spisku onih sa kojima se pregovara.

– Ona nije registrovana u Crnoj Gori. Pregovarate sa četiri eparhije SPC i to podržavam, one su registrovane u Crnoj Gori i nadam se da ćete postići dogovor sa njima. Shvatio sam da više ne postoji model koji je organizovao mitropolit Amfilohije, ukinut mu je. Tako da konstatujem, ne pregovarate sa SPC, nego četiri eparhije SPC i sa ostalim vjerkim zajednicama koje su u informaciji navedene – istakao je Krivokapić.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović je rekao da ugovor treba da se potpiše sa SPC koju u Crnoj Gori predstavljaju četiri eparhije.

– Oni su to sklopili u Hrvatskoj, da li su još negdje ne znam… Mi uzimamo obavezu kao država da im osigurama prava. Kad je riječ o kulturnim dobrima, njih štiti zakon i ništa što nije predloženo u zakonu neće biti u ugovoru. Građani mogu da budu spokojni, nego ih mi pomamljujemo da će njihovi manastiri i crkve završiti negdje drugo – neće. To su naša kulturna dobra, neka se svi tome raduju – poručio je Abazović.

Tvrdi da će ugovor sa SPC biti potpisan u skladu sa Ustavom i zakonom. On je predložio da petočlana Komisija počne posao što prije.

– neka se formira tim što prije, neka se završe pregovori uspješno… Ovdje smo da završavamo pitanja koja su otvore. Treba da idemo dalje. Mi možemo da se mrcvarimo u proceduramo, nećemo biti pametniji. Itencija je da na kraju imamo dokument koji će biti u skladu sa Ustavom i zakonom, tako je i doživljam, ne pridajem ovoj tački nikakav poseban značaj, ova zemlja ima mnogo veće probleme i izazove koje su pred njom – naveo je Abazović.

Ministar pravde Marko Kovač je rekao da radni tim neće pregovarati sa jednom, nego više vjerskih zajednica koje pokažu namjeru za tim.

EPCG

“Od sedam kandidata -Vladan Joković, Tahir Đonbaljaj, Adis Balota, Martin Ćalasan, Nenad Marković, Mitar Šušić i Emir Strujić. To je inicijalni prijedlog ali sam primio obavještenje od generalnog sekretara da je Mitar Šušić povukao saglasnost za izbor imoj je porijedlog da umjesto njega bude Milutin Đukanović koji trennutno i obavlja funkciju borda direktora”, kazao je Abazović.

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović izdvojio je mišljenje.

Vlada je usvojila i Informaciju o pripremi za požarnu sezonu 2022.

Ministar unutrašnjih poslova kazao je da u ovom momentu Crna Gora raspolaže sa preko 600 vatrogasaca spasilaa i 200 dovbrovoljaca, kao i sa 150 vozila.

“MUP ima jedan avion i jedan helikopter. Imamo i pomoć MO, radi se o dva helikoptera i četiri jedinice koje mogu upravljati vazduhoplova, do 100 jedinica koje bi bile na raspolaganju. Takođe bih naglasio da imamo pet dronova koje možemo koristiti preventivno kao i jedno multifunkcionalno robotičko vozilo. Takođe možemo računati i na NATO pomoć ako bude potrebe. Nijesam previše optimističan, ali mogu reći da spremno dočekujemo požarnu sezon”, kazao je Adžić.

Premijer Abazović kazao je da ni mnogo veće zemlje same ne mogu da se izbore sa velikim požarima.

“A građanima apel da budu odgovoniji, ako budu neodgovorni ja pozivam nadležne da preduzmu najveće sankcije”, kazao je Abazović.

“Imamo konkretnu ponudu od Srbije, koja ima vazduhoplov sa performansama četiri do pet puta boljim nego bilo koji drugi vazduhoplov u regionu”, istakao je on.

Na to je reagovao Ranko Krivokapić.

“Samo budite oprezni – čije je vlasništvo. Zadržaću se na tom upozorenju, da ne bismo se pouzdali u nešto što nećemo moći primiti kao pomoć. Da ne računamo to kao nešto što ćemo imati, a da nemamo, u novim međunarodnim okolnostima”, naglasio je.

Realizacija projekta izgradnje žičare Kotor – Lovćen.

Na Vladi je prošla i Informacija o realizaciji projekta izgradnje HE Komarnica s Prijedlogom ugovora o koncesiji za korišćenje prirodnih bogatstava, radi izgradnje, održavanja i korišćenja energetskog objekta hidroelektrane Komarnica radi proizvodnje električne energije.

“Sjutra je zadnji rok za potpisivanje ugovora sa EPCG. Ali, to ne znači da će odmah preksjutra moći da počnu da rade. EPCG ne može ništa početi da radi dok se ne odradi elaborat o uticaju na životnu sredinu. Vlada u bilo kom momentu može to da stopira. Isto je i sa Otilovićima. Da bi se počelo raditi sa EPCG koja je dobila koncesije Vlada treba da donese odluku o davanju koncesije i da usvoji prijedlog nacrta Ugovora. Onda nakon toga ponovo Ministasrtvo kapitalnih investicija treba da usaglasi ovaj Ugovor, koji opet dolazi na Vladu, provjerava se i onda se na kraju zaključuje. Isti su projekti samo su Otilovići dva koraka iza Komarnice. Važno je mišljenje građana, ali sve će zavisiti od elaborata koji treba da bude odrađen o uticaju na životnu sredinu”, kazao je Ibrahimović.

EPCG je na svoju ruku odradila neki elaborat, i ima nekih stvari za oje treba 800 dana da se otklone, dodao je on.

Ministarka ekologije Ana Novaković-Đurović  je u vezi sa ovim tačkama izdvojila mišljenje.

“Mislim da Vlada u tehničkom mandatu ne može da ovo usvaja. Postoji 87 tačaka za koje EPCG ima preko 800 dana da ih otkloni”, kazala je ona.

Ibrahimović je kazao da se ne može Vlada pozivati niti oslanjati na elaborat koji je uradila EPCG.

“Spriječili smo izgradnju HE Tara, onda smo spriječili prodaju Termoelektrane, a onda smo spriječili i da izgubimovlasništvo nad EPCG. To je, kako sad vidimo izuzetno važno. Poenta je da sačuvamo jedinu realnu ekonomiju koju imamo i koja nam omogućava da se nekako pokrijemo. To su najteže odluke, kao Vlada smo vrlo prolazni, a te odluke su trajne. HE Komarnica je jedna od tih odluka. Ja sam imao dvije primjedbe. Prva je da vlasništvo HE Komarnica bude 100% crnogorsko. Ministar me je uvjerio da su naši interesi zaštićeni i od tog zahtjeva odustajem. Drugi zahtjev je bio da konačnu odluku o gradnji donese ova Vlada. I to je prihvaćeno”, kazao je Krivokapić.

Vladimir Joković kazao je da treba što prije raditi.

“Mi dajemo 800 dana rok da se nešto završi. Uz svo poštovanje ekologiji i zaštiti životne sredine, ja mislim da što prije moramo početi raditi, tamo su sva ispitivanja završena, nema imovinsko-pravnih pitanja, moramo početi”, kazao je on.

Premijer Dritan Abazović kazao je da je Crnoj Gori neophodna izgradnja novih energetskih objekata.

“Međutim, novi energetski objekti ne treba da narušavaju našu ekologiju. Kad je riječ o energetskim objektima, najbrže možemo da idemo ka energetskim objektima koji su bazirani na vjetru i Suncu, i to će da bude fokus. Imamo ideju za gasnu elektrenu koja je malo složeniji prokejat, Crna Gora je zainteresovana da se radi ili u Luci Bar ili na krajnjem sjeveru. Tako da osim hidropotencijala postoje i drugi potencijali. Na kraju ćemo donijeti odluku u skladu sa svim procedurama, nećemo ih kršiti, ali ćemo kao odgovoorna Vlada štititi kako kulturna, tako i prirodna dobra. Građani neđe moraju da žive. Bog im je podario da žive u najljepšoj zemlji na svijetu i mi treba da činimo sve da ta najljepša zemlja na svijetu ne postane prosječna, nego da sačuva taj svoj prirodni eksluzivitet. I u tom kontekstu nadam se da ćemo i donositi odluke u vezi sa ovim”, kazao je Abazović.

Ograničavanje cijena

Donošenje odluke o ograničavanju cijena proizvoda doprinijeće smanjenju uticaja rasta cijena na građane, saopštio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

“Ovo se odnosi na 22 proizvoda, ova Vlada radi sve kako bi smanjila uticaj povećanje cijena na život građana. Nakon goriva, sada idemo i korak dalje donijeli smo odluku da ograničimo marže na – šećer, so, brašno, ulje…”, kazao je on i dodao da nemamo problem sa dostupnošću namirnica i energenata.

“U veleprodaji marža će biti ograničena na 5, a u maloprodaji na 7%”, dodao je on.

Napomenuo je da, zahvaljujući upravo odlukama Vlade, u Crnoj Gori gorivo je najjeftinije u regionu.

Apel 

Abazović je, govoreći o evropskom putu Crne Gore, apelovao je na Skupštinu da što prije krene u izbor članova Sudskog savjeta i članova Ustavnog suda.

Premijer Dritan Abazović pročitao je obavezu koja se odnosi na Ministarstvo ekologije, a u vezi sa Komisijom za rješavanje stambenih pitanja funkcionera.

“Obavezuje se Ministarstvo ekologije da važeću odluku o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih pitanja funkcionera stavi van snage u roku od 15 dana i dostavi Vladi na razmatranje donošenje novog prijedloga odluke. Dakle stavljamo van snage ovu”, kazao je Abazović.

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović tražio je da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti i prijedlog sza Skupštinu akcionara EPCG koji će biti održan 28 juna.

“Gdje predlažem dvije tačke dnevnog reda – prva razrješenje članova Odbor ai druga tačka – izbor članova odbora”, kazao je on i dodao da predlaže da se o tome raspravlja na zatvorenom dijelu sjednice Vlade.

Na početku sjednice ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić povukao je sa dnevnog reda prijedlog kadrovskih rješenja među kojima je bilo naimenovanje Nikole Kandića.

Bivši zamjenik Generalne sekretarke Vlade Nikola Kandić, poznat po saobraćajnom udesu kod PC Palada, zbog kojeg je, nakon brojnih kontroverzi i pokušaja zataškavanja pravosnažno osuđen na pola godine zatvora uslovno, ove sedmice trebalo je da postane zamjenik Zaštitnice imovinsko pravnih interesa Bojane Ćirović. Odluku o naimenovanju Kandića trebalo je da donese Kadrovska komisija Vlade, na čijem je čelu ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Drago
23.06.2022-11:59 11:59

“Kad je riječ o kulturnim dobrima, njih štiti zakon i ništa što nije predloženo u zakonu neće biti u ugovoru. Građani mogu da budu spokojni…”…reče premijer i ne zagrcnu se…a što sa crnogorskim crkvama koje je prošla, nesretna Vlada, na kvarno upisala 1/1 u vlasništvo SPC???