Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Usvojene izmjene zakona o predsjedniku: Ustavni puč u režiji Demokratskog fronta, Demokrata i URA

Izmjene zakona su usvojene sa 41 glas za, dok je protiv bio poslanik Genci Nimanbegu

Skupština Crne Gore usvojila je večeras, nakon 13 sati rada,  izmjene zakona o predsjedniku Crne Gore. Izmjene zakona su usvojene sa 41 glas za, dok je protiv bio poslanik Genci Nimanbegu.  Za usvajanje su bili poslanici proruskog DF, Demokrata i pokreta URA. Usvajanjem izmjena zakona država je ušla u najveću krizu od nezavisnosti 2006. godine, a prema tvrdnjama opozicionog DPS ovim je napravljen pravi ustavni puč. Među spornim odredbama usvojenih izmjena zakona je i ta da poslanici mogu sami sebi dodjeljivati mandat, a predsjedniku se praktično oduzima i odlučivanje o imenovanju ambasadora.

Tok rasprave

00.05 Nikolić poručio Mandiću: Vi želite srpsku Crnu Goru

Nema potrebe da igramo političku igru, rekao je Andrija Nikolić u odgovoru Andriji Mandiću.

“Vi ne želite građansku Crnu Goru, vi želite srpsku Crnu Goru”, dodao je on.

“Šta su uradile dvije prethodne vlade. Unišili su Crnu Goru po svim šavovima”, istakao je Nikolić.

00.01 Mandić: Ne mogu prihvatiti svađu među parlamentarnom većinom iz 2020. godine

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić kazao je da ne može da prihvati da se parlamentarna većina od avgusta 2020. dijeli i zavađa.

“I pored sve te vaše priče, koliko shvatam, Evropa sad neće sa vama da formira vlast. I to je dobro jer smo registrovali da su najveći glas uzeli od DPS-a. Mislite li da je malo što ste 30 godina vladali Crnom Gorom i da ovako večeras budete ljuti na nas? Zašto je takva grčevita borba da se nastavi taj kontinuitet i tu su najuporniji oni koji nijesu sve vrijeme bili u vlasti”, naveo je Mandić.

23:45 Bečić: Srlja se u nove podjele

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić rekao je da nema dileme da na konsultacije o mandataru nijesu pozvani svi oni koji su trebali biti.

“Danas su podizane tenizije i čini se da se sa tim neće zastati, i to nije dobro. Mislim da se pouke građana ne izvlače, već da se srlja u nove podjele, i mislim da će najviše štete imati poraženi na ovim izborima”, istakao je on.

Bečić naglašava da razumije političku poziciju opozicije, ali poziva da se ne dijele etikete tako lako.

“Vezujete nas sa Moskvom, Rusijom… Nijesmo mi ovdje doveli Ruse prije 10-15 godina, nijesam ja potpisivao sporazume sa Deripaskom, nije Demokratska Crna Gora sklapala ugovore sa Jedinstvenom Rusijom, i paktove sa SNS-om i Vučićem… Ali, nemojte da nama dijelite etikete”, naveo je Bečić večeras u Paralamentu.

Poručuje i da je bolje analizirati rezultate izbora i stvarati osnov za pomirenje društva.

“Samo jake institucije, slobodni i ekonomski snažni ljudi su garant vječnosti Crne Gore”, zaključio je Bečić.

23:15 Nikolić: Strah od izbora, pokušavaju kupiti vrijeme

Nastavljena je rasprava o izmjenama Zakona o predsjedniku, nakon pauze koja je trajala 45, umjesto 15 minuta.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić ocijenio je da danas na snazi imamo nastavak pokušaja državnog udara iz 2016.
-Ovo se, prije svega, danas radi iz straha od izbora. Pokušava se kupiti vrijeme, preplašeni od Pokreta Evropa sad i pribjegava se flagrantnom rušenju ustavno-pravnog poretka- rekao je Nikolić.

Istakao je da se ne može “krpiti” izborna volja građana.

23:14 Nastavljena sjednica

Nakon 45 minuta pauze nastavljena je sjednica

22:25 Đurović dala pauzu

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović dala je pauzu od 15 minuta nakon što nije mogla zaustaviti žustru raspravu Budimira Alaksića i poslanika DPS-a.

21.56 – Vuković: Noćas se događa teški kriminal za koji se ide pravo u zatvor

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković poručila je da se na večeras u parlamentu događa “teški kriminal za koji se ide pravo u zatvor”.

“Noćas se događa ustavni puč, državni udar, teški kriminal za koji se prema Krivičnom zakonu ide pravo u zatvor”, poručila je ona.

Prema njenim riječima, DF “delegiran iz Beograda i agresorske Moskve” brani ovaj “nakaradni zakon”.

“Zakon koji nije nikakav zakon o predsjedniku, nego ruska impresija o Crnoj Gori ili Putinova specijalna operacija. I naravno zakon za Lekića i njegov tužni prolazak kroz sile DF-a”, dodala je ona.

Aleksandra Vuković

21:01 Bulatović: Dajemo šansu Đukanoviću da obnovi konsultacije

Poslanik Demokratskog fronta Predrag Bulatovićr kazao je da se Crna Gora nalazi u pravnoj anarhiji.

Dodaje da je to prouzrokovano zbog toga što Đukanović mandat za sastav vlade nije dao Miodragu Lekiću.

-Funkcija ovog zakona je da se propišu obaveze, ne samo Đukanoviću, nego svakom budućem predsjedniku-, dodao je.

Žele, kaže on, da daju šansu Đukanoviću “da obnovi konsultacije”.

-I da utvrdi ima li Miodrag Lekić ili nema većinu. Ako nema, data mu je mogućnost da da nekom iz DPS-a mandat… Ovo je anarhija-, rekao je Bulatović.

Za očekivati je, ocjenjuje Bulatović, da Đukanović neće ni prvi ni drugi put potpisati ovaj zakon.

-Šaljem mu u ime DF-a poruku da to ne radi. Jer to je nešto više od riječi. To je nešto za šta on može direktno da bude odgovoran za uvođenje zemlje u sukobljavanje sa posljedicama-, kazao je Bulatović.

20:15 Knežević: Nećemo Đukanovića da izbacujemo iz zgrade predsjedništva, nemamo namjeru da ga strijeljamo

Kad vi govorite i poštovanju Ustava i zakona, treba da znate da ćete ostati upisalni u istoriji kao jedini parlament koji je poslanicima skidao imunitet i određivao pritvor i jedni parlament koji je mirno posmatrao hapšenje 19 poslanika DF-a, kazao je poslanik DF-a Milan Knežević.

Kaže i da se DPS plaši za sudbinu Đukanovića.

-Nećemo Đukanovića da izbacujemo iz zgrade predsjedništva, nemamo namjeru da ga strijeljamo. Ali nemojte nas ubjeđivati da je 40 veće od 41-, kazao je Knežević.

19:45 Lekić: Želim da vjerujem da je ovaj zakon korektno napravljen

Poslanik Demos-a Miodrag Lekić rekao je da ovaj zakon može da se vidi “i sa neke problematične strane, kao i svaki drugi”.

-Ali ovdje je u pitanju politička akcija predsjednika države… Ovaj zakon je politički odgovor, želim da vjerujem da je on korektno napravljen. To je odgovor na kršenje, na uzurpaciju Ustava… Ovo je odgovor da se ostvari demokratija-, dodao je Lekić.

19:20 Janović: Država je blokirana, na gaženje Ustava nije moguć demokratski odgovor

Ova država je blokirana, i nakon svih institucija koje ste blokirali, ostalo je još da blokirate instituciju predsjednika države. Ponašate se kao da su vam institucije nasljedno pravo – od tate ostale, poručio je poslanik DPS-a Nikola Janović.

On je kazao da u DF-u žive u paralelnoj stvarnosti.

– Milsio sam da zajedno svi možemo da doprinesemo ovom društvu i državi naučimo da živimo jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih. Očigledno je da to nećete, i samo možemo konstatovati da je Ustav najviši pravni akt svake države i da praktično danas želite da urušite Ustav, da zakoni za vas odavno ne postoje – rekao je Janović.

Poslanik DPS-a je poručio da nijedan demokratski odgovor nije moguć ako hoće da gaze Ustav i mijenjaju temelje na kojima Crna Gora počiva.

– Crna Gora je država građana, ako oćete da mijenjate njen identitet morate biti svjesni da ćete se susresti sa otporom svih nas čiji su preci ginuli za ove vrijednosti. Želim da vas upozorim da se igrajte se sa tim stvarima. Možda jesmo manjina u parlamentu, ali je van njega velika većina Crne Gore koja na ovo ne pristaje – zaključio je on.

19:10 Radulović: Obrukali smo se kroz prethodne dvije vlade

Poslanik DF-a Branko Radulović je kazao da će se prije dvije godine desiti ono što očekivano – da iz sistema sa promašenim ideologijama pređemo u nešto što se naziva funkcionalna demokratija, civilno društvo i evropska perspektiva.

– To nije lako uraditi, treba imati viziju, snagu i potporu, i onda ćeš uraditi nešto što je tranzicija. Evropski parlament je govorio da se mora ispitati sve što se dogodilo u posljednjih 30 godina – rekao je Radulović.

On je rekao da se 30 godina borio protiv tajkuna koji su iskoristili određene privilegije i stekli ogromna bogatstva.

– Nije mi jasno ko protiv toga i protiv toga da krenemo demokratskim putem – istakao je Radulović

Radulović je poručio da smo se “obrukali kroz prethodne dvije vlade”.

– Nedostojni smo bili tog velikog istorijskog zadatka i omanuli smo – rekao je on.

On je rekao da su posljednje dvije vlade bile eksperimenti.

– Ukoliko ne iskoristimo treću mogućnost i napravimo reformsku, proevropsku, procrnogorsku vladu koja će nas izbaviti i stvoriti nešto što je normalno, prije svega pretpostavke za slobodne izbore, onda ih jednostavno odmah treba raspisati – poručio je Radulović.

18:55 Mugoša: Član o objavljivanju u Službenom listu jedini koji je u skladu sa Ustavom

Prijedlog izmjena Zakona o predsjedniku ima osam članova, a jedini koji je u skladu sa Ustavom je član 8: Ovaj zakon stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu. Svi ostali članovi ovog zakona u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore, poručio je poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša.

18:40 Vuksanović-Stanković: Đurović da podnese ostavku, DF je drži kao zmija žabu

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović-Stanković pozvala je predsjendicu Skupštine da pod hitno podnese ostavku.

– Ono što drugi sebi dozvoljavaju, ona sebi, kao druga ličnost ove države, nije smjela da dozvoli – da nju DF konstantno drži kao zmija žabu. Biti na poziciji drugog čovjeka države a da dozvoliti da se na dnevni red stavi nešto što je u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore je skandal – poručila je ona.

Smatra da se ovim zakonom direktno derogiraju ovlašćenja predsjednika države i ons e svodi na nulu.

– I vi iz DF-a ne možete da kažete da ste na braniku Crne Gore, vi ste samo na braniku Aleksandra Vučića i štitite njegove interese u ovom parlamentu – kazala je ona.

18:20 Radunović: Ovaj zakon je lijek za bolest “Milo Đukanović u odumiranju kao politička ličnost”

U ambijentu u kojem neki koji su se na posljednjim izborima krili i bježali od imena DPS i uobičajnih boja s kojima su izlazili na izbore, nigdje pominjali Đukanovića, koji su svjesni koliko su nepravde donijeli Crnoj Gori, danas žele da morališu i drže čas kako je nešto ustavno i kako treba i kako ne treba, rekao je poslanik Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović.

On je rekao da je DPS brutalno kažnjen od strane naroda na posljednjim izborima, a da oni žele da “opstruiraju da jedna institucija kao što je parlament, koji je jedna od rijetkih koja funkcioniše u punom kapacitetu, radi svoj posao tj da izabere vladu”.

– Ovo je pokušaj da neustavnu opstrukciju Đukanovića zaustavimo. I to se ne radi tako što mu se ne oduzima nadležnost koju daje Ustav, već se samo definiše ono šta se dešava kad on ne ispunjava ono što bi trebalo, da ne bi jedan čovjek mogao da zarobi državu – rekao je Radunović, ističući da je prijedlog izmjena Zakona o predsjedniku “lijek za bolest Milo Đukanović u odumiranju kao politička ličnost”.

Poručio je da ova država mora da se spašava, te da je parlament institucija koja mora da brine o ovakvim stvarima.

On je poručio da se DF ne plaši izbora.

– Mi imamo vojsku ljudi koji nijesu plaćenici nego misle isto kao mi – rekao je Radunović.

18:10 Živković: Potrebna nevjerovatna količina arogancije da neko iskonstruiše ovakav zakon

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković je kazao da je postalo besmisleno govoriti o proceduralnim greškama u primjeni poslovnika.

– Ovo više nije parlament, od danas je anarhija. Pošto je u anarhiji sve dozvoljeno, tako ćemo se i ponašati – kazao je Živković.

On je rekao da će ozbiljni pravnici, ali i oni koji su na prvoj godini prava, kada pročitaju ovaj zakon, pomisliti ko je pisao jedno ovakvo zakonsko rješenje.

Rekao je da je DF na sebe preuzeo ulogu lokomotive da sruši institucionalni kapacitet države.

– DF je majstor i mađioničar u izmišljanju destrukcija – poručio je Živković.

On je konstatovao da su predstavnici partija pokušali da dođu do dogovora oko mandatara za sastav nove vlade ali da nijesu uspjeli.

U dopisu DF-a je pisalo da će dostaviti nephodan broj potpisa, a onda se odjednom pitaju šta će potpisi.

– Tu leži trik. Čitava ova situacija se desila jer nije postojala hrabrost kod jednog broja političkih subjekata da zajedno stave potpise na sporazum.

On je rekao da je GP URA čekao da istekne taj rok, te konstatovao da nijesu stavili potpise da bi teret odgovornosti prenijeli na predsjednika države.

Živković je rekao da je predsjednik države uredno i u skladu sa Ustavom na konsultacije pozvao predstavnike političkih subjekata, koji se, “gle čuda, nijesu pojavili”.

– Pošto se nijesu pojavili, dostavili potpise kako su i sami kazali, kako se nijesu dogovorili jer nijesu imali političke hrabrosti – jer bi tu neko nekoga optužio za izdaju – a kada optužite nekoga za izdaju pred lokalne izbore znate da vam pada birački rejting, vi morate nekako da doskočite, pa predlažete zakon o predsjedniku koji bi ličio na neku vremensku mašinu – rekao je Živković.

Prema njegovim riječima, u toj namjeri se ne istura URA ni Demokrate već DF “koji je vjesnik destrukcije u Crnoj Gori”.

On je rekao da je potrebna “nevjerovatna količina arogancije političke da neko iskonstruiše ovakav zakon”.

Živković je rekao da oni koji učestvuju u ovome vrše ustavni puč.

17:53 Bulatović: Ovaj Zakon deblokira mogućnost izbora predsjednika vlade

Na dnevnom redu je zakon koji treba da deblokira važnu kariku – tj mogućnost izbora predsjednika vlade koji je predsjednik Crne Gore zakočio svojim neustavnim ponašanjem, kazao je poslanik Demokratskog fronta (DF) Predrag Bulatović.

On je rekao da je predsjednik države Milo Đukanović ne dodjeljujući mandat Miodragu Lekiću za sastav nove vlade prekršio Ustav, te istakao da je osnovni razlog izmjena o Zakonu o predsjedniku “njegovo ustavno nasilje” i da se u skladu sa Ustavom deblokira ovaj proces.

Bulatović je poručio da predsjednik države nije najvažnija funkcija, već predsjednik vlade.

– Javni interes je da ova država ima vladu. U ovom zakonu mi smo predložili odgovarajuće izmjene i nijesmo udarili na Crnu Goru, država nije ugrožena ovim zakonom već neustavnim ponašanjem da nema mandatara za sastav nove vlade – istakao je Bulatović.

On je poručio da predsjedniku Crne Gore nije oduzeta nijedna nadležnost.

– Ovim zakonom uvodimo nove kategorije – dodao je Bulatović ističući da bi predsjednik nakon ovog usvajanja ponovo obavio konsultacije kako bi se utvrdilo oko kojeg kandidata postoji većina.

On je kazao da su definisali da je dužnost predsjednika da predloži mandatara.

– Uveli smo stvari koje su pravna praznina, a koje se tiču rokova, kada i u kojim slučajevima se vrše konsultacije za izbor mandatara tokom trajanja Skupštine. Obavezni razgovori podrazumijeva da se obave sa svim političkim partijama i parlamentarnim grupe građana ili grupe birača u parlamentu i nezavisnim poslanicima zastupljenih u Skupštini – kazao je Bulatović.

On je rekao da ovo ne piše u Ustavu ali da su to uradili zbog Evropske unije i “jer će to njima najviše da se svidi”.

Kazao je da su definisali mogućnost kako se utvrđuje kandidat za mandatara.

– Uveli smo i modalitet da se mandat može dati i onome ko nema 41 glas – kazao je on ističući da daju “šansu Milu Đukanoviću za nove konsultacije i razgovore”.

17:45 Nastavljena sjednica Skupštine

Parlament je nastavio zasijedanje nakon što su Zakonodavni i Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu završili sjednice.

14:57 Bulatović: Izmjena Zakona o predsjedniku rješava krizu u Crnoj Gori

Predrag Bulatović (DF) rekao je da su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku podnijela 22 poslanika. Tražili su zakon uđe u proceduru po hitnom postupku, ali se ne izbjegava da se da mišljenje Zakonodavnog odbora i Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Ovaj akt će, siguran je, ući u dnevni red.

– Ovaj akt rješava krizu u Crnoj Gori i pat poziciju koja postoji. Ovim zakonom nije oduzeta nijedna nadležnost predsjedniku Crne Gore, ali je otvorena mogućnost da obnovi konsultacije sa svim političkim subjektima, ako postoji demokratski kapacitet, te da nakon obnovljenih procedura gospodin Miodrag Lekić dobije mandat i počne formiranje vlade – rekao je Bulatović.

Tražio je da bude prva tačka dnevnog reda i da se danas glasa o ovom aktu, te da i odbori daju mišljenje, a da se definiše i vrijeme za raspravu.

14.39 Striković: Pošaljite akt prvo Ustavnom sudu ako niste sigurni da je u skladu sa Ustavom

Adnan Striković (SDP) rekao je da je obaveza Đurović da kad nešto nije u skladu sa Ustaovm to ne uvrsti u dnevni red, a s obzirom na to da ne postoji stav o tome je li ili nije prijedlog izmjena Zakona o predsjedniku u skladu sa Ustavom, da treba prvo da se pošalje Ustavnom sudu.

– Kad biste radili kako vam savjest nalaže vi biste uputili ovo Ustavnom sudu. Ne možete se na ovakav način kriti – zaključio je Striković.

14.33 Mitrović pitao Đurović: Da li ste svjesni da kršite Ustav Crne Gore

Poslanik Ivan Mitrović (DPS) pitao je Đurović da li je svjesna da krši Ustav Crne Gore.

– Da li ste svjesni da poslije ovakvog zakona ne može ništa više da bude isto. Poslije vakvog zakona potpuno je nebitno ko će biti predsjednik Crne Gore – rekao je on.

14:24 Živković: Stručna služba ocijenila da je sve uredno sa zahtjevom
Poslanik Danijel Živković je u proceduralnom reagovanju naveo da je dobio odgovor od stručne službe Skupštine da je u pogledu izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku sve uredno sa ovim zahtjevom, odnosno da je u skladu sa Poslovnikom Skupštine.
– Naveli su da niko ne ulazi u meritum usaglašenosti zakona sa Ustavom, te da će matični odbor to procjenjivati – rekao je on.
Najveći problem je da oni koji predlažu ovo zakonsko rješenje ne targetiraju funkciju predsjednika, nego onog ko tu funkciju vrši.
14.22 Uvršten i prijedlog poslanice Božović
Poslanica Jelena Božović predložila je da se dnevni red proširi izmjenama i dopunama zakona o komunalnim djelatnostima, objašnjavajući da su to tehničke izmjene sa ciljem usklađivanja sa nekoliko drugih akata, u oblasti podnošenja prigovora korisnika komunalnih usluga.

Poslanici su podržali njen prijedlog sa 42 glasa, četiri poslanika su bila protiv, a 22 uzdržana.

14.18 U dnevni red uvrštene još dva prijedloga Bošnjak
Poslanici su sa 42 glasa podržali prijedlog Bošnjak da se izmijeni i dopuni odluka o otvaranju parlamentarne istrage i formiranju anketnog izbora oko postupanju nadležnih u vezi sa projektom vjetroelektrana Možura.

Poslanici su podržali, sa 41 glasom, da se u dnevni red uvrste i izmjene Zakona o održavanje stambenih zgrada.

Bošnjak je istakla da je potpuno neprirodno da se pitanje rješavanja stambenog pitanja funkcionera nalazi u ovom aktu, ocjenjujući da je ovo pitanje namjerno skrivano.

– Niko ne bi očekivao da bi u ovom aktu moglo da se nađe poglavlje o rješavanju stambenog pitanja državnih funkcionera – istakla je ona.

14:05 U dnevni red uvršten i zakon kojim se legalizuje upotreba kanabisa u medicinske svrhe

Popović je predložio da se u dnevni red uvrsti i prijedlog zakona kojim se predviđa upotreba kanabisa u medicinske svrhe, odnosne izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Ovim zakonom legalizuje se upotreba psihoaktivnih supstanci koje, prema relevantnim istraživanjima i institucijama, utiču pozitivno u postupku liječenja raznih (hroničnih) oboljenja.

Poslanici su ovaj prijedlog podržali sa 40 glasova, 20 je bilo protiv, dok je 15 poslanika bilo uzdržano.

13:59 U dnevni red uvršten i prijedlog zakona kojim se smanjuje PDV-a na menstrualne potrepštine

Popović je predložio da se u dnevni red uvrsti i prijedlog zakona o smanjenju PDV-a za menstrualne potrepštine.

Istakao je da se smanjenjem PDV-a na ove proizvode ide u korak sa dobrim evropskim praksama.

– Oporezivanje menstrualnih potrepština jedan je od oblika rodno zasnovane diskriminacije – istakao je Popović i naglasio da menstrualni ciklus nije stvar izbora.

Poslanici su podržali da se ovaj prijedlog zakona uvrsti u dnevni red. Svih 74 poslanika glasali su za.

13:53 Skupština prihvatila Popovićev prijedlog

Poslanici su podržali da se u dnevni red uvrsti prijedlog Zakon o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola.

Glasalo se većinom glasova prisutnih, odnosno njih 75.

Za je glasalo 39 poslanika, tri poslanika su bili protiv, dok su 33 poslanika bila uzdržana.

13:48 Popović ponovo predlaže zakon o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola

Lider Liberalne partije Andrija Popović predložio je da se u dnevni red uvede Prijedlog zakona o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola.

Istakao je, tokom obrazlaganje, da već dvije godine ovaj akt ne može da se uvrsti u dnevni red parlamenta.

– Ovaj prijedlog zakona došao je bio da maksimalno podrške 39 poslanika, nadam se da ćete mu ovaj put omogućiti prohodnost i da ćemo ga staviti na sjednicu dnevnog reda – rekao je Popović.

13:45 Nastavljena sjednica

Nakon pauze od dva sata nastavljena je sjednica Skupštine.

11:45 Ipak data pauza

Živković je, nakon što je Đurović ponovila da neće dati pauzu kako bi stručna služba stavila potpis na mišljenje da je sve u skladu sa procedurom u vezi Zakona o predsjedniku, rekao da je ona navela dvije kontradiktornosti.

– Stručna služba kazala da su ispunjeni uslovi, To su vaše riječi – naveo je Živković, dodajući da je druga kontradiktornost da je Đurović već dala pauzu kako bi se razjasnilo pravno ovo pitanje.

Đurović je odgovorila da će dati pauzu, da bi se razriješilo ovo pitanje, ali ne kako bi oni maltretirali stručnu službu.

11:43 DPS traži pauzu od pola sata, Đurović je neće dati

Poslanik Danijel Živković rekao je da se ovim aktom finalizuje rušenje ustavnog poretka.

Kazao je da Demokratska partija socijalista traži pauzu od pola sata.

Đurović je odgovorila da predloženi zakon nije stavila ona u proceduru, nego poslanici.

Predložila je dnevni red, dodaje, u skladu sa dogovorom i tumačenjem predstavnika stručne službe.

Živković je rekao da u toku pauze traže mišljenje stručne službe, sa potpisom, da li je akt u skladu sa Ustavom.

Đurović je rekla da stručna služba samo daje mišljenje da li može akt biti ući u proceduru, a da mišljenje o meritumu daju odbori.

Živković pita kako odbori da daju mišljenje, kad nisu zakazani, zato traže da stručna služba sa potpisom da mišljenje.

Đurović je odgovorila da će ona stati u zaštitu akta, ali da neće tražiti pauzu da bi se stručna služba izjasnila.

11:33 DPS traži pauzu od pola sata

Poslanik Danijel Živković rekao je da se ovim aktom finalizuje rušenje ustavnog poretka.

Kazao je da Demokratska partija socijalista traži pauzu od pola sata.

11:26 Đurović: Nisam pravnica, ne mogu ocjenjivati ustavnost akta

Đurović je, pored ostalog, rekla da ona nije pravnica, te da ona ne može ocjenjivati ustavnost određenog akta, to treba da učine nadležni odbori.

11:22 Mitrović: Ovim zakonom dajete mogućnost Lekiću da sebe imenuje za mandatara

Poslanik Ivan Mitrović (DPS) ukazao je na to da Đurović “već drugi put kaže da na dnevni red stavlja nešto na prijedlog stručne službe Skupštine”.

– Vi predlažete zakon kojem predstavniku Skupštine dajete mogućnost da sebe imenuje za mandatara. Vaš mandatar je gospodin Lekić. I vi ovim zakonom ćete da date mogućnost gospodinu Lekiću da sebe imenuje za mandatara. Ne da nije logično, nego je sramno – rekao je on.

11:20 Janović: Želi da se kriminalizuje ideja građanske Crne Gore

Poslanik Nikola Janović (DPS) ocijenio je da je jasno da se ruši Ustav, ali da mu nije jasno zbog čega druge partije, osim DF-a, učestvuju u tome.

– Kroz mantru obračuna sa predsjednikom države želi da se kriminalizuje ideja građanske Crne Gore. To je suština. Ovo sve što ćemo gledati danas i naredniha dna je razrada, koju nisu sposobni izvesti sami, nego je dobijaju sa druge adrese – rekao je Janović.

11:15 Popović: Kako ćete zakonom mijenjati Ustav?

Poslanik Andrija Popović (Liberalna partija) istakao da mu nije jasno kako će sa zakonom promijeniti Ustav, kad je to niži akt od Ustava.

– Znamo kako ide promjena Ustava – naveo je, pored ostalog, on i dodao da ne treba svaki prijedlog DF-a da prođe, te da je ovaj akt rušenje Crne Gore.

11:10 Mugoša: Ako se ovo desi, izgubili smo svi

Poslanik Boris Mugoša (SD) ocijenio je da treba sačekati da Zakon o predsjedniku prođe matične odbore, pa da se zakaže sjednica, a za šta ima vremena do kraja decembra.

– Kažem ovo jer se bojim da smo došli do stepena da je politika toliko ispred prava da to više gubi svaki smisao. Ako se ovo desi, što će se možda desiti, izgubili smo svi. Nemojte da koristite kvazi-argumente da neko brani nekoga imenom i prezimom. Ovdje se brani ustavno uređenje, i ako dođemo do toga da zbog ličnih anomiziteta gazimo nekog – nismo zaslužili da se bavimo ovim poslom – poručio je Mugoša.

11:05 Striković predsjednici Skupštine: Vi možete predložiti sve, ali ne i svašta

Poslanik Adnan Striković (SDP) smatra da je prekršena procedura, jer Đurović “pogrešno percipira svoju funkciju”.

– Vi možete predložiti sve, ali ne i svašta, a to je ovaj zakon – kazao je on.

11:02 Škrelja: Pučistički zakon; Papović: Urušavanje ustavnog uređenja

Poslanik Luiđ Škrelja (DPS) ocijenio da je prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku Crne Gore pučistički zakon, koji je kreirala maglovita parlamentarna većina.

11:00 Vuković: Đurović ustavorušiteljka

Poslanica Aleksandra Vuković (DPS) ocijenila je da je Đurović ustavorušiteljka, ustavolomiteljka…

– Pošto danas na djelu imamo likvidaciju institucija koja je počela 2016. godine i imamo navodne evropske partije, a koje nisu slušale Stejt department koji je kazao da je Demokratski front lokomotiva Moskva, kakvi ste vi licemjeri. Demokrate, đe ste? Svaka čast. Ovo za DF jeste komedija, rušenje Crne Gore kojem su se radovali. Jedina politička struktura koja je pobjednica u Crnoj Gori jeste DF. Svaka vam čast. Odavdje sam se borila samo sa vama, zato što smo bili politički i ideološki različiti, ali pobijedila je vaša desničarska politika, a toj politici su prilog dali iz Građanske pokreta URA i Demokrate – poručila je Vuković.

10:46 Dopuna dnevnog reda sa izmjenama i dopuna Zakona o predsjedniku

Poslanici će se izjasniti o dopuni dnevnog reda sa više zakonskih akata, među kojima su izmjene i dopune Zakona o predsjedniku.

Poslanik Danijel Živković (DPS) rekao je da postoje manjkavosti dopune dnevnog reda sa ovim aktom, koje je predložio Demokratski front.

– Ovo zakonsko rješenje pripremljeno je potpuno suprotno Ustavu, a Vi kao predsjednica Skupštine Crne Gore niste mogli ovo uopšte da stavite na glasanje za dopunu dnevnog reda – ocijenio je Živković.

Smatra da je prijedlog ovog akta urušavanje demokratskih principa, dodajući da to potpuno razumije od DF-a, ali od drugih kolega to ne razumije.

– Stavljajući ovako koncipiranu tačku svjesno se ulazi u zonu krivične odgovornosti – istakao je Živković.

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović je rekla da je u potpunosti ispoštovana procedura, te da je to tehničko pitanje.

– Što se tiče prijedloga da se dopuni dnevni red, to zavisi od broja poslanika koji su u dovoljnom broju predložili, a poslanici i treba da se izjasne o tome da li će biti uvršten u dnevni red. Procedura je potpuno ispoštovana, ali je do poslanika da li će biti uvršten u dnevni red – navela je ona.

Živković je dodao da je “ovo ustavni puč”.

– Ostalo je još samo da se iseli predsjednik iz zgrade – kazao je on.

Slaven Radunović je naveo da je Skupština produžavala skupštinama opštinama mandate, kako je njjma odgovaralo, a kad su došli izbori su “uništeni”.

Dnevni red

Poslanici će se izjasniti o više zakona koje je predložila Vlada – obligacionim odnosima, parničnom i vanparničnom postupku, upravnom sporu, elektronskom dokumentu, efikasnom korišćenju energije. Na dnevnom redu je Godišnji izvještaj o radu Centralne banke Crne Gore za 2019, 2020. i 2021. godinu i radu Savjeta za finansijsku stabilnost u tri prethodne godine. Poslanici će razmatrati izveštaje o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva za prošlu godinu i radu Sudskog Savjeta i ukupnom stanju u sudstvu. Na dnevnom redu su i izvještaji o radu Agencije za sprječavanje korupcije za prošlu godinu, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i Godišnji izvještaj o radu Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture za 2020. i 2021. godinu.

Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova na sjednici 2. juna.

Popisom su, kako je tada saopšteno, obuhvaćeni crnogorski državljani koji imaju prebivalište ili boravište u Crnoj Gori bez obzira da li su prisutni u mjestu stanovanja ili privremeno borave u drugom mjestu u Crnoj Gori ili u drugoj državi i stranci koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak.

O osobama koja se obuhvataju popisom prikupiće se podaci o imenu i prezimenu, polu, datumu rođenja i jedinstvenom matičnom broju, mjestu i državi rođenja, bračnom statusu, odnosno vanbračnoj zajednici, životnom partnerstvu lica istog pola.

Kako je saopšteno, popis će obuhvatiti i podatke o državljanstvu, nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, vjeri, maternjem i jeziku kojim lice uobičajeno govori.

“Izuzetno, ako lice ne želi da se izjasni o nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, vjeri, maternjem i jeziku kojim lice uobičajeno govori, upisuje se odgovor „Ne želi da se izjasni“”, kaže se u predloženom zakonu.

Popis priprema, organizuje i sprovodi Uprava za statistiku, a popisna komisija se obrazuje za svaku jedinicu lokalne samouprave.

“Preliminarne rezultate popisa, po naseljima, jedinicama lokalne samouprave i za teritoriju Crne Gore o broju stanovnika, domaćinstava i stanova i drugih nastanjenih prostorija Uprava za statistiku će objaviti u roku od 30 dana od završetka popisa”, kaže se u obrazloženju.

Zakonodavni odbor je, većinom glasova, ocijenio da je predloženi zakona o popisu u skladu sa Ustavom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

8 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
01.11.2022-11:26 11:26

Mogu vam reci da smo mi teske mrcine..Danas bi trebala citava CG da ustane..nama se sprema aneksija drzave CG..a mi samo gledamo..Sram as bilo crnogorci..Dje su organizatori..da ovu neo-cetnicku organizaciju izbaci iz Parlamenta ..hvatame jeza,,

tivatski58
01.11.2022-11:51 11:51
Reply to  Tara

Tara ja razumijem. Crnogorci spavaju, nijesu vise ratnici, ne misle svoju. A sto rade cetnici palili crnogorske zastave, idu vani glasovali protiv CG. Crnogorci spavaju a drugi crnogorci urasi i snpovci izdajnici.

ZAGA
01.11.2022-15:30 15:30
Reply to  tivatski58

Pobjedjuju Hijene, bar za sada!

BobZekovic
01.11.2022-14:56 14:56

Usvojen Popovićev prijdlog da se u dnevni red rada parlamenta cg uvrsti prijedlog zakona o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola. Bravo Pura. Pobijedo si! Sad će ČETNIK KOLJENICA, ZECKI KNEZ PIPUN, PROFESOR KOJI JE POLUDIO, LEPA BOŠNJAK, JOŠ LEPŠI JOKO, ALEKSA ONE AND ONLY, MOĆ GLATKO DA IZGLASAJU DA SU DPS, SDP, SD, BOŠNJAČKA PARTIJA, ALBANSKE MANJINSKE PARTIJE FAŠISTIČKE PARTIJE I NARAVNO DA IH ZABRANE. GENIJALNI PURA. PRINIJELI STE IM CRNU GORU NA DLAN SVE CRKAVAJUĆI ZA CRNOGORCE I CRNOGORKE. OPREM DOBRO PURA I LP.

BMX
01.11.2022-16:24 16:24

Ne postoji vise Ustav, zakoni, pravo, poslovnik, pravila i sve ostalo sto uvodi red i drzavu cini drzavom.
Postoji samo gola i gruba sila brata Abaza i DF – a, i naredjenja AV, BIA, SPC, kriminalnih klanova i ruske agenture koji hoce da rasture ovu drzavu i uvedu je u haos i nered

Pravedan
01.11.2022-16:59 16:59

Ovo jest državni udar ili puć, a nikako “kaže DPS”

Tukac
02.11.2022-01:06 01:06

Pustaju nam zeca da trcimo u vezi Presjednika a vazniji im je zakon o popisu da proguraju.
Tako stalno rade valjda imaju dobar scenario i rezisere.

Lada
02.11.2022-10:04 10:04

Đurovicka je od početka bila srpski igrač.
Sve ufino, a onda nož u leđa.
Crnogorci, ološ ce nam preuzeti državu.