Četvrtak, 25 Jula, 2024
Rubrika:

Danas Međuvladina konferencija u Briselu; Spajić: Svi ćemo slaviti večeras

Premijer Milojko Spajić je uoči Međuvladine konferencije Crne Gore i EU izjavio da se nada da ćemo svi večeras slaviti jedan istorijski trenutak za Crnu Goru

Međuvladina konferencija Crne Gore i Evropske unije (EU), na kojoj bi trebalo da bude usvojen Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima vladavine prava (IBAR) biće održana danas u Briselu.

Ambasadori država članica Evropske unije (EU) odobrili su Zajedničku poziciju EU za poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Crnom Gorom.

Premijer Milojko Spajić je uoči Međuvladine konferencije Crne Gore i EU izjavio da se nada da ćemo svi večeras slaviti jedan istorijski trenutak za Crnu Goru.

On je podsjetio da je od postavljanja privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 prošlo 11 godina.

“Crnoj Gori je trebalo 11 dugih godina. Nakon početnog entuzijazma počeo je dug period stagnacije. Srećom, posljednjih nekoliko mjeseci uspjeli smo da ubrzamo sve procese. Uradili smo nevjerovatne stvari uporedive sa prethodnih sedam godina za samo sedam mjeseci. Mi smo vrlo ponosni na ta dostignuća. Veliki je ovo dan i za EU, jer smo prva zemlja koja ispunjava privremena mjerila shodno novoj metodologiji. Na neki način, lomimo led za sve druge zemlje Zapadnog Balkana i ostale kandidate koji se nadaju da će dostići ove privremene nivoe. Ako je suditi po posljednjih sedam mjeseci, ne samo u smislu privremenih mjerila, radujemo se 28. članici 2028. godine”, poručio je Spajić pred konferenciju, prenio je RTCG.

Obraćanje premijera Spajića možete pratiti OVDJE.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao je ranije da je snažna posvećenost Crne Gore ubrzanju reformi u vezi sa EU dovela do dugo očekivanih rezultata.

“Radujemo se Međuvladinoj konferenciji 26. juna kako bismo prešli na sledeću fazu procesa proširenja: postavljanje mjerila za zatvaranje”, naveo je Varhelji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
26.06.2024-15:46 15:46

Gospodine Spajiću NEĆEMO SVI SLAVTITI SA VAMA VEČERAS, A OD CRNOGORACA I CRNOGORKI NIKO.! i ovaj ibar samo je DJELIĆ Vašeg monstruoznog plana, da Srbija na “SRPSKO PODMUKLI DEMOKRATSKI NAČIN”, totalno okupira i anektira Crnu Goru, da uništi Crnogorce i Crnogorke!