Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

DAN NEZAVISNOSTI I PRAZNE PRIČE VLADE Ulogu Sava Fatića preuzeli Krivokapić, Bečić i Abazović

''Da je Crna Gora dalja od EU, vidjelo se sasvim jasno i iz Đukanovićeve izjave. Ko to nije razumio ne želi da shvati jednu realnost - da je Crna Gora dalje od evropskog puta danas, nego što je bila juče. Kada kažem juče mislim na sva događanja prije 30. avgusta 2020. godine. Ona je dalje, jer ima nedemokratski karakter društva, ima kleronacionalnu, ostrašćenu i revanšističku vladu, kao i revanšističku većinu u parlamentu a sve je to nešto što ne korespondira sa vrijednostima koje su evropske''

Crna Gora je podijeljenija nego ikada. To se vidi po svim događajima, kako u državi tako i u društvu. Danas, 15 godina od obnove nezavisnosti, Crna Gora je mnogo daleko od demokratskog karaktera jednog društva, evropskih integracija, a još je dalje od saglasnosti među svim strukturama u njenom biću. Dalje je, jer ima kleronacionalnu, ostrašćenu i revanšističku vladu, koja ne korespondira sa evropskim vrijednostima, ocijenio je u razgovoru za portal Aktuelno politički analitičar, Srđan Vukadinović.

Osim Vukadinovića, i ostali sagovornici portala Aktuelno ukazuju na posljedice ponašanja i odluka nove vlasti kojima se urušavaju temelji građanske, sekularne, antifašističke Crne Gore i nazaduje na evropskom putu.

Predsjednik Crnogorske kulturne mreže, Aleksandar Damjanović kazao je da je Crna Gora ove godine, umjesto u svečarskoj atmosferi, jubilej 15. godina od obnove nezavisnosti dočekala u okupaciji velikosrpskog nacionalizma. Građanski aktivista i jedan od osnivača NVO Montenegro International Anto Janković ističe da  Crna Gora nije toliko pogođena ni korupcijom, niti kriminalom (o čemu se godinama unazad spinuje na sva zvona), već gomilom mediokriteta na svim nivoima koji su jednostavno zavladali institucijama sistema zahvaljujući partitokratiji.

Podjeljenost velika prepreka

“Veliki stepen podijeljenosti poslije izbora 30. avgusta se nastavlja i to je nešto što je najpogubnije po Crnu Goru i njen razvoj. Koliko god se pričalo da investitori dolaze, da imaju dobre namjere da ulažu u Crnu Goru, ipak je ta podijeljenost velika prepreka za one koji imaju namjeru da nešto rade u CG, jer stvara nesigurnost i njima i njihovim investicijama, radu i firmama. U svakom slučaju, ta podijeljenost, koja je, čini se, veća nego što je ikada bila, jeste nešto što je zabrinjavajuće”, istakao je on.

Sa druge strane, kaže da je Crna Gora u velikoj institucionalnoj i društvenoj krizi.

“U krizi je zbog toga što postoji jedna većina koja je tijesna i koja mimo ikakvih zakonskih normi pokušava da provuče i donese odluke koje su njen lični interes i ništa više od toga. Crna Gora je, takođe, u specifičnom  v.d. stanju. Imamo v.d. stanje u Tužilaštvu, i u nekim institucijama i agencijama. Takvo stanje će se i dalje nastaviti, jer promjena zakona o tužilaštvu prostom većinom i na isti način izbor tužilaca, uprkos negativnom mišljenju Venecijanske komisije, urušavanje je onih napora koje je Crna Gora radila na svom demokratskom putu kojim je trasirala put ka Evropskoj uniji”, rekao je za Aktuelno Vukadinović.

Srđan Vukadinović

S obzirom na dešavanja nakon avgusta prošle godine, Vukadinović kaže da je danas, 15 godina od obnove državnosti,  “sve upitno” i da smo “daleko od demokratskog karaktera jednog društva”.

“Da je Crna Gora dalja od EU, vidjelo se sasvim jasno i iz Đukanovićeve izjave. Ko to nije razumio ne želi da shvati jednu realnost – da je Crna Gora dalje od evropskog puta danas, nego što je bila juče. Kada kažem juče mislim na sva događanja prije 30. avgusta 2020. godine. Ona je dalje, jer ima nedemokratski karakter društva, ima kleronacionalnu, ostrašćenu i revanšističku vladu, kao i revanšističku većinu u parlamentu a sve je to nešto što ne korespondira sa vrijednostima koje su evropske”, smatra Vukadinović.

Kada su u pitanju eurointegracije, naš sagovornik kaže da je očigledno da nema dogovora o tome šta su to evropske vrijednosti koje Crna Gora treba da baštini da bi bila punopravni član Evropske unije.

“Crna Gora je dalje od zatvaranja bitnih poglavlja 23 i 24, nego što je bila koliko juče, a sjutra će biti vjerovatno još dalje, jer u toj ostrašćenosti i revanšizmu vidimo da se donose zakoni kakvi hoće i kakvi odgovaraju tankoj većini. Vidimo da se radi ono što nije za dobrobit Crne Gore i njenih građana”, ističe on.

Srpski nacionalizam agresivan jer njime diriguje SPC

Od promjene vlasti, formiranja Vlade i njenih odluka koje najavljuju etnički inžinjering, u crnogorskim gradovima organizuju se patriotske autokolone kojima se iskazuje nezadovoljstvo novom vlašću i kojima građani pokazuju da se moraju odbraniti tekovine 21. maja 2006. godine. Sa druge strane, imamo srpski nacionalizam koji “odgovara” šovinističkim izlivima i retrogradnim porukama.

Vukadinović smatra da u Crnoj Gori postoji jedan latentni sukob koji tinja i koji može eskalirati u nešto što niko ne želi.

“Nema nijednog građanina Crne Gore koji bi želio da eskalacija dvije suprostavljenosti i protivrječnosti dovede do nemira, sukoba i nečega što će izazvati još veći stepen netrepeljivosti. U svakom slučaju, ima oba nacionalizma – crnogorski koji je puzajući i srpski koji je veoma agresivan i odlučan, jer njime diriguje Srpska pravoslavna crkva. Čim je crkva ušla u prostor politike, tu nema demokratije”, istakao je Vukadinović.

Zbog toga smatra i da ova vlada ne odražava izbornu volju, nego je rezultat nekih drugih interesa i zahtjeva.

“To sasvim jasno govori o podijeljenosti Crne Gore i tome da je daleko od okončanja svog evropskog puta. Kada su krenule nove metodologije prijema u EU i non pejperi vidi se da se mnogo veći fokus usmjerava ka drugim državama, prije svega prema Srbiji, nego Crnoj Gori uprkos svim onim hvalospjevima koje je CG dobijala od evropskih državnika za napredak na putu  evrointegracija”, objašnjava Vukadinović.

Na primjeru Crne Gore vidi se, ocjenjuje Vukadinović, da je briselska administracija veoma licemjerna.

“Ona javno, što je i Đukanović rekao, ne želi da saopšti da je novi Zakon o tužilaštvu suprotan  preporukama Venecijanske komisije. Ponaša se licemjerno, vjerovatno jer vidi da može doći do sukoba niskog inteziteta. Ne mogu se očekivati sukobi većeg inteziteta jer nema danas zemlje u svijetu koja to želi. Nijedan sukob na Balkanu ne može se desiti ako to ne želi neka od velikih zemalja. Na primjer, da Amerika želi sukob, onda bi sigurno došlo do ozbiljnijeg sukoba, ali pošto nema međunarodnih grupacija koje to žele, on može biti samo manifestno ispoljavan po ulicama crnogorskih gradova, a da nikako ne može doći do onoga što nijedan građanin Crne Gore ne želi, da dođe do oružanih konflikata i manifestacija obije grupe jedne prema drugoj”, ocijenio je Vukadinović u razgovoru za naš portal.

Ova Vlada ne zna šta je politički obraz koji treba da ima

Govoreći o dešavanjima u Skupštini, Vukadinović kaže da u Crnoj Gori imamo veliku krizu parlamentarizma i krizu u koju je zapao parlamentarni život posle izbora.

“Takvu situaciju smo imali i prije, kada je sadašnja vlast, tadašnja opozicija, bojkotovala parlament. Ipak je bila drugačija situacija. Tada nije dolazio mali broj poslanika, a danas je riječ o značajnom broju koji čini DPS. Vjerujem da će DPS ipak odustati od bojkota, jer je mnogo bolje ukazivati građanima Crne Gore na greške i krizne momente koje proizvodi vlast, na diletantske poteze i revanšizam, kroz rad u parlamentu, nego ne dolaziti. Tim prije što aktuelna vlast ima samo jednog poslanika više”,  dodao je on.

Smatra da upravo kroz rad u parlamentu sadašnja opozicija može uvećavati svoje biračko tijelo.

Osvrćući se na poziciju ministra pravde Vladimira Leposavića, ukoliko DPS ne bude u Skupštini kada se bude glasalo o njegovoj smjeni, Vukadinović ističe da eventualno razrješenje  Leposavića, ideološki ne bi ništa promijenilo.

“SPC je neko ko kreira politiku izvršne vlasti. To govori o tome da Vlada nema kredibiliteta, nema autoriteta, i da ne zna šta je politički obraz koji treba da ima. Premijer koji predloži smjenu svog ministra, a to ne prođe, ne bi trebalo da sarađuje više sa njim. Ali to se ne dešava, jer bi to moglo da dovede do novih izbora. A to im nikako ne odgovara. Ono što je ranije vezalo tri politička saveza na vlasti je mržnja prema DPS-u i njegovom lideru, a danas ih veže strah od povratka DPS-a na vlast. Upravo zbog toga oni će sve istrpjeti i preko svih obećanja će proći, samo da bi oni ostali jer novi izbori su po njih veoma rizični. Jer teško da bi više ikada mogli imati 41 poslanika”, zaključio je Vukadinović.

Crna Gora u istoj poziciji kao 1918. godine, samo što ulogu Sava Fatića sada igraju Bečić, Abazović i Krivokapić

Predsjednik Crnogorske kulturne mreže, Aleksandar Damjanović u izjavi za portal Aktuelno kazao je da je Crna Gora ove godine, umjesto u svečarskoj atmosferi, jubilej 15. godina od obnove nezavisnosti dočekala u okupaciji velikosrpskog nacionalizma.

“Sa žaljenjem svi zajedno možemo da konstatujemo da je loša strategija jačanja institucija države i tekovina 21. maja došla na naplatu.

Crna Gora se trenutno nalazi u istoj poziciji kao što je bila 1918. godine, samo što ulogu Sava Fatića sada igraju Aleksa Bečić, Dritan Abazović i Zdravko Krivokapić”, istakao je Damjanović.

Damjanović

Datuma 30. avgusta, prema njegovom mišljenju, stavili smo na doboš sve ono dobro što je Crna Gora postigla zahvaljući mudroj politici Mila Đukanovića.

“Umjesto da Crna Gora korača evropskim putem prosperiteta i napretka ona se nažalost vraća na bespuće 90-tih godina. Čvrsto vjerujem da će crnogorski prkos i ponos građanske Crne Gore iz ove borbe izaći kao pobjednik, jer ne smijemo dozvoliti da se u našoj državi niko ośeća potišteno.

Pobijedila je Crna Gora mnogo veće izdajnike od ovih koji danas vrše izvršnu vlast! Crna Gora vječna bila – zemljo mila!”, zaključio je Damjanović.

Nova vlast tone u populizam i uvodi totalnu klerofašizaciju društva

Vrijeme je da prestanemo da se više lažemo, jer ključan faktor u rješavanju bilo kojeg problema jeste da se pođe od njegovog uzroka, zato otvoreno želim da poručim da se obnova Crne Gore koja je pred nama mora bazirati isključivo na pojedinkama i pojedincima od integriteta. Jer, Crna Gora nije toliko pogođena ni korupcijom, niti kriminalom (o čemu se godinama unazad spinuje na sva zvona), već gomilom mediokriteta na svim nivoima koji su jednostavno zavladali institucijama sistema zahvaljujući partitokratiji koja decenijama unazad vlada u društvu, rekao je za portal Aktuelno građanski aktivista i jedan od osnivača NVO Montenegro International Anto Janković.

“Koliko je ovaj problem izražen najbolje pokazuju rezultati dugo očekivane političke promjene, gdje nova vlast, umjesto da se bavi sistemskim problemima i manama svojih prethodnika, još dublje tone u populizam i uvodi totalnu klerofašizaciju društva”, kazao je on.

Janković

Ističe da se borba protiv korupcije i kriminala svela na onu narodnu – „tresla se gora, rodio se miš“.

“Dok zakone o porijeklu imovine i lustraciji, koji su bili ključni faktor izbornog rezultata posljednjih parlamentarnih izbora, više niko ni ne pominje. Za nepunih 6 mjeseci, kao rezultate političkog „osveženja“ imamo na stotine mrtvih, uništenu nacionalnu avio kompaniju, zaduženje u visini petine BDP-a i najave nasilnih pokušaja rasprodaje svih nacionalnih resursa u cilju ekonomske, političke i vjerske okupacije Crne Gore zarad stvaranja tzv. „Srpskog sveta“”, zaključio je Janković.

A.Šofranac

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Kotor
22.05.2021-11:43 11:43

Vjerujte da ste bruke Svjetske jesteli vidjeli koliko vam je bilo podrske Gradjana na vasem izlaganju 21 maj DAN DRZAVNOSTI za nevjerovat da niko ne svrati da vas pogleda ili aplauz da vam da odoste ni jedan cas skolske nastave nijeste bili na trgu jer nijeste imali kome da se obrtatite!

Huso
22.05.2021-11:51 11:51

Tužni skup da tuzniji nikad u istoriji CG nije zabiljezen ! Organizaciji Vlade i Skupštine Crne Gore na “Trgu nezavisnosti” u Podgorici gdje prima 100000 ljudi održan tužni skup bez prisutva građana. Skup na kojem se govornici nijesu imali kome obratiti niti ih je neko zelio vidjet a kamoli slusat umislili da mogu silom nekog natjerat da ih podrzava!!

gagi
22.05.2021-16:13 16:13

A kakvi su NESRECNI apostoli,vidjite Rukoljuba crna mast mu iz oci toci,a vidjite Albanskog cetnika sa “pojacanjem”Radom Milosevicem lupezom lap-topova dok su bili zajedno u Pozitivnu CG i prevarantom po pitanju trgovine svinjama,posebna prica za “zorliju”Filipa Adzica koji je dozivio najvece ponizenje u svom rodnom gradu Cetinju,dje se godj pojavi,posebno u nekom lokalu docekuju ga svi rijecima “NIJESI OVDJE POZELJAN” i Filip kao POMETINA glavom bez obzira,i gore ga ocekuje od sugradjana,jedino su mu privrzeni pojedinci iz Drazinog pokreta URA spijuni Sole Jankovic,Vujanovic i ostala zgonadija za radi LICNOG interesa,poznato Cetinjanima tamo dje je “sjediste”URA u “gladnu”kucu Gojka ludoga.

gagi
22.05.2021-16:22 16:22

Ova vlada nema nikakvi obraz,a kamo li politicki.

gagi
22.05.2021-16:26 16:26

Uvrijedih li ja urednice portala Aktuelno crnu trojku i istinu o Radu Milosevicu i Filipu Adzicu,to zna svekolika Crna Gora,no nije vazno za taj moj komentar,samo ne dozvolite da “vas crna trojka prepada”nas kao narod nece sigurno,jer je sloboda govora zagarantovana i prava istina,a njih i jedino “boli” istina.