Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Damjanović: Zajedno da dođemo do konačne verzije Sporazuma o budućnosti

Drago mu je, ističe Damjanović, što je taj njegov zahtjev, u kojem je tada ostao usamljen, konačno dobio i epilog i da je upravo ta ideja ključni temelj teksta Sporazuma o budućnosti

Spreman sam da u otvorenom razgovoru, zajedno sa ostalim opozicionim kolegama poslanicima, dođemo do konačne verzije teksta “Sporazuma o budućnosti”, a u cilju zajedničke borbe za slobodnu, prosperitetnu i politički, ekonomski i socijalno, stabilnu Crnu Goru, kazao je poslanik Aleksandar Damjanović.

“Želim da vas podsjetim da sam u svoje ime, i u ime kolega iz Ujedinjene Crne Gore, još 4.oktobra prošle godine, na kolegijumu u Skupštini, kada su se iznosili stavovi o predloženom modelu izrade novog izbornog zakonodavstva, insistirao na tome da upravo Vlada državnog jedinstva bude ključni kontrolni mehanizam za primjenu novog izbornog zakonodavstva koje tek treba da se pripremi, a da bi se u Crnoj Gori po prvi put desili fer i demokratski izbori, na kojima bi građani slobodno iskazali svoju političku volju”, kazao je Damjanović.

Drago mu je, ističe, što je taj njegov zahtjev, u kojem je tada ostao usamljen, konačno dobio i epilog i da je upravo ta ideja ključni temelj teksta Sporazuma o budućnosti.

“U tom kontekstu, napominjem da sam više puta javno iskazao stav o besmislenosti svih izbornih procesa sa postojećim mehanizmima, uključujući i nedavno održane izbore u Tuzima, te da sam više puta govorio o potrebi bojkota izbora na svim nivoima bez odgovarajućih demokratskih kontrolnih mehanizama izbornog procesa. To je još jedna tačka koja nas spaja u percepciji trenutne političke krize u Crnoj Gori i načinima njenog razrješenja”, kazao je Damjanović.

Kako je rekao, kao aktivni učesnik dosadašnjih protesta, na kojima, kao građanin ove države, zajedno sa svojim rođacima i prijateljima, političkim istomišljenicima, daje svoj skromni doprinos iskazivanju narodnog nezadovoljstva sa političkim i ekonomsko – socijalnim stanjem u Crnoj Gori, ukazuje da je upravo u funkciji poslanika promovisao opravdane zahtjeve za oslobađanjem zarobljenih institucija i smjenama, odnosno ostavkama afere “Koverta” i mnogih drugih afera, koje se ne smiju ignorisati.

“To sam radio i nastaviću da radim u svojim javnim nastupima, ponavljajući svoj više puta izrečeni stav, da podršku protestima i zahtjeve sa protesta, treba afirmisati, između ostalog, i u Skupštini Crne Gore, ali i na svim institucionalnim i drugim mjestima gdje se ukaže prilika. Ukazujem, da bez obzira na urušavanje ugleda institucije Skupštine Crne Gore, odnosno na devastiranje njenih zakonodavnih i kontrolnih funkcija, a što dolazi od strane vladajuće koalicije, javna riječ kritike i ukazivanja na nepočinstva vlasti, izgovorena u Skupštini, značajno doprinosi, upravo i realizaciji ciljeva iz predloženog Sporazuma”, istakao je.

Kada je riječ o samom tekstu Sporazuma, sugeriše da, u vezi sa idejom formiranja Vlade građanskog jedinstva, u istoj kao predstavnici vlasti ne mogu i ne smiju participirati akteri afere “Koverta” i drugih afera koje su potresale ili potresaju Crnu Goru, te da to treba jasno definisati, kao što je neophodno definisati i rokove za ispunjenje zahtjeva iz Sporazuma.

“U odnosu na pitanje fer i slobodnih izbora na svim nivoima, principijelno treba insistirati da predsjednik države skrati svoj mandat, kako bi se sa parlamentarnim i lokalnim, istovremeno održali i novi, slobodni predsjednički izbori”,  zaključio je Damjanović.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve