Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Damjanović: Dogovor opozicije nužan prije lokalnih izbora

Damjanović je istakao da u cjelokupnom procesu očekuje pomoć međunarodnih institucija i naglasio da će, ukoliko se vlast ne urazumi, biti razmatrana i opcija bojkota izbora

Za izlazak Crne Gore iz duboke političke i institucionalne krize u koju je zapala neophodna je zajednička politička akcijarelevantne opozicije, kaže nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

On je u razgovoru za Dan kazao da opozicija mora da postigne dogovor prije lokalnih izbora koji će se uskoro održati u Tivtu. Istakao je i da u cjelokupnom procesu očekuje pomoć međunarodnih institucija i naglasio da će, ukoliko se vlast ne urazumi, biti razmatrana i opcija bojkota izbora.

“Ubrzo će biti održani lokalni izbori u Tivtu, što svakako nalaže da opozicija već sada mora da postigne dogovor oko zajedničkog odnosa prema toj činjenici. Podsjećam da izborni zakon nije izmijenjen, a da je vlast jednostrano promijenila zakone koji se tiču izbornog procesa, poput zakona o finansiranju političkih subjekata, te da je odbijen predlog opozicije za formiranje tehničke vlade koja bi primijenila novo, usaglašeno izborno zakonodavstvo, kako bi se obezbijedili elementarni uslovi za fer i demokratske izbore, odnosno slobodno izjašnjavanje građana Crne Gore”, kazao je Damjanović.

Ističe da odgovor opozicije zato mora biti jedinstven i odlučan, a opcije jedinstvene opozicione liste koja bi pobijedila na izborima i u Tivtu i na nivou Crne Gore čine se nikada bliže.

“Naravno, od daljih dešavanja će zavisiti i eventualna odluka o bojkotu izbornog procesa, ukoliko se vlast ne urazumi i nastavi da sije podjele među građanima i da uništava institucije, umjesto da otvori ozbiljan dijalog oko stvaranja uslova za normalan izborni proces, odnosno za izlazak Crne Gore iz duboke političke i institucionalne krize”, decidiran je Damjanović.

Kako je dodao, u situaciji u kojoj se nalazi Crna Gora, kada desetine i stotine hiljada građana, braneći svetinje, gotovo svakodnevno mirno protestuju protiv anticivilizacijskog i protivustavnog zakona, kojim su Vlada i parlamentarna većina izvršili udar na kanonsku Srpsku pravoslavnucrkvuu Crnoj Gori, apsolutno je potrebna zajednička politička akcija relevantne opozicije.

“Opravdani zahtjev predstavnika Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija SPC u Crnoj Gori za povlačenje ovog nakaradnog zakona, kako bi započeo ozbiljan dijalog ca vlastima, svakako je ključna činjenica koju opozicija mora uzeti u obzir, ne samo vezano za odnos prema predstojećim izbornim procesima na lokalnom i državnom nivou, već i u ukupnom sagledavanju budućeg razvoja političkih odnosa u državi”, naglasio je Damjanović.

On je prokomentarisao i ulogu međunarodne zajednice u cjelokupnoj situaciji u Crnoj Gori.

“Više puta sam ukazao i ponavljam da je u uslovima sve veće političke destabilizacije Crnoj Gori neophodna ozbiljna međunarodna misija, ca ozbiljnim mandatom poput Pribeove misije u Sjevernoj Makedoniji, koja bi posredovalau dijalogu, i to ne samo oko izbornog procesa, što takođe treba da bude jedna od tema, nadam se širokog unutaropozicionog dogovora i buduće zajedničke platforme za razgovor ca predstavnicima vlasti”, rekao je Damjanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve