Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Daka raspalio po Crkvi Srbije: Uništili ste Amfilohijevo naslijeđe, odgovaraćete pred Bogom!

Daka Davidović je zimus organizovao i finansirao Mićovićevu predizbornu turneju i lobiranje u srpskome episkopatu i medijima da ga u Beogradu izaberu za patrijarha Srbije

Piše Vladimir Jovanović

Miodrag-Daka Davidović, političar, biznismen, početkom 1990-ih policijski rukovodilac u Nikšiću, a u potonja vremena i klasik svetosavlja, nakon informacije da je Gojko Perović prekjuče odlukom Porfirija-Prla Perića smijenjen sa funkcije „rektora” bogoslovije na Cetinju, objavio je da ga brojni sveštenici Crkve Srbije (SPC) u Crnoj Gori na društvenim mrežama blokiraju i brišu iz prijatelja.

„Sve što je mitropolit Amfilohije gradio su UNIŠTILI i DEGRADIRALI, a od 30 godina njegova naslijeđa sve su RASTOČILI”, poručio je Davidović.

Kako prenosi portal „Dan”, Davidović saopštava:

„Blokiraju me sveštenici, brišu me iz prijatelja, tobože vjernici, koji o vjeri i o Crkvi pojma nemaju. Što je sljedeće, hoćete li da me isključite iz Crkve?”

„Glas istine u meni da isključite nećete. I NE ZOVITE ME NA POSLUŠENJE”, veli Davidović, koga su u ovdašnjim eparhijama Crkve Srbije, do juče, slavili i odlikovali kao „NAJVEĆEGA KTITORA”.

Sveštenik Zoran Đurović, najžešći Amfilohijev kritičar iz srpske jerarhije – a pokojnoga mitropolita crnogorsko-primorskoga je optuživao da navodno inklinira ka autokefaliji eparhija u Crnoj Gori – nedavano je odlukom Porfirija-Prla Perića postavljen za duhovnika usred Beograda, ali i u Informativnu službu Patrijaršije Srbije (link dolje). Miodrag-Daka Davidović to komentariše:

„Da ćutim, neću. Đurović vam je dostojan i nepogrješiv, a Gojko Perović nedostojan?”

Tvrdi da Crkvu Srbije kontroliše Aleksandar Vučić:

„Amfilohije mu (Vučiću) zabrani da dolazi u Crnu Goru, kad Amfilohije umrije – vi ga dovedoste. I nemojte narod da optužujete za podjele i raskole, jer podjele u politici prave političari, a u Crkvi velikodostojnici. I ne svaljujte ovo na narod, ovo ste vi uradili i vi odgovarajte Bogu kako je ko radio”.

Dozvolu ili tačnije blagoslov Vučiću da jesenas prisustvuje Amfilohijevoj sahrani u Podgorici je dao tadašnji administrator eparhije crnogorsko-primorske Joanikije Mićović. Međutim, Vučiću nije odobreno da se govorom obrati okupljenima.

Daka Davidović je zimus organizovao i finansirao Mićovićevu predizbornu turneju i lobiranje u srpskome episkopatu i medijima da ga u Beogradu izaberu za patrijarha Srbije.

Međutim, kada je na izboru Sabora Crkve Srbije propao još u prvome krugu, Mićović se ubrzo javno distancirao od Davidovića u uspješnom „pokajničkom” nastojanju da, uz prethodno obavezni Vučićev „amin”, par mjeseci docnije, postane mitropolit crnogorsko-primorski.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve