Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Ćulafić: Kad već ne znaju kako da poboljšaju rad javne uprave, Vlada i ministarka Srzentić da kopiraju koncept digitalne Podgorice

''Proces digitalizacije je konstantan i stalan i predstavlja jedan od stubova modernih društava. Zbog toga, poručujem Vladi Crne Gore da koncept digitalne, pametne i napredne Podgorice možete kopirati, ako već ne znate kako javnu upravu učiniti funkcionalnijom i profesionalnijom''

Građani Crne Gore u prethodnoj godini svjedoče nevjerovatnoj činjenici. Dok se Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija razmeće senzacionalnim pričama o digitalnoj transformaciji i dolasku svjetskih eksperata – stvarni učinak je zapravo nula!, navodi odbornik DPS u Skupštini Glavnog grada Stefan Ćulafić.

”Digitalizacija je u svakom savremenom društvu put koji iziskuje stalno unapređenje, modernizaciju i rad na sebi, ali očito ne i za apostolsku Vladu Crne Gore koja digitalne procese vidi kao metafizički put informacija – koji uređuje ovozemaljski život.

Čekajući transformaciju i najavljivanu profesionalizaciju javne uprave, kroz niz neophodnih akcija u cilju digitalizacije arhiva, ministarka Srzentić u prijedlogu Uredbe o izmjenama uredbe o naknadi troškova u postupku za pristup informacijama nudi apsurdni proračun – da je jeftinije kopirati nego skenirati dokumenta”, dodao je.

Kako je kazao osim toga, ministarka Srzentić, koja pokriva resor medija, ostaće upamćena u ovom kratkom mandatu Vlade kao ministarka koja se ne pojavljuje u medijima.

Ministarka se u više navrata pohvalila jedinim realizovanim projektom – novim i naprednim sajtom Vlade.

”Nasuprot njima, Glavni grad Podgorica već duže vrijeme uspješno i ozbiljno sprovodi proces digitalizacije. Osim unaprijeđenog portala Glavnog grada, lokalna samouprava u Podgorici je uspješno sprovela projekat “100 besplatnih sajtova” kako bi pomogli privrednicima da lakše prevaziđu posljedice dugog perioda pandemije. Ovo je veoma važan korak imajući u vidu da digitalizacija u ovom trenutku daje mogućnost savladavanja fizičkih barijera i generalno olakšava poslovanje na savremenim tržištima.

Pored već razvijenih digitalnih servisa, kao što je Sistem 48, Glavni grad Podgorica je dodatno promovisao i intezivirao izradu novih, kao što je elektronski Vodič kroz administraciju sa više od 150 različitih vrsta obrazaca i preko 200 procedura koje opisuju način ostvarivanja prava i obaveza kod gradske uprave, uz precizno navedene nadležne organe, službe, ustanove ili gradska preduzeća, kao i cijene administrativnih taksi.

Gradska preduzeća su uvela online plaćanja kako bi građani svoje mjesečne obaveze mogli da sprovede na najbezbjedniji način. Vrijedno je istaći: Servis Online plaćanja računa na web sajtu, Servis e-račun, Slanje e-računa bankama, Digitalni Kiosk, Automatski sistem očitavanja brojila sa RF tehnologijom”, navodi on.

”U cilju upravljanja otpadom i očuvanja životne sredine, putem aplikacije “Kasper” korisnicima je omogućeno da prijave nelegalno odlaganje smeća i formiranje nepropisnih deponija u gradu. Za pražnjenje podzemnih posuda za odlaganje smeća, umnogome je pomoglo instaliranje osam senzora i značajno unaprijedilo način prikupljanja komunalnog otpada u Glavnom gradu. Afirmacija “Smart city” projekta dobila je punu podršku i regionalnu saradnju u komunalnoj djelatnosti, gdje se kao rezultat pojavljuju najsavremenija tehnička rješenja i unapređenje svih elemenata funkcionalnosti poslovanja.

Mobilna aplikacija Klik Bus olakšava građanima upotrebu gradskog saobraćaja, a za jednostavnije korišćenje gradskih servisa i bolju informisanost građana Moja Podgorica nudi veliki broj elektronskih servisa i na jednostavan način omogućava komunikaciju sa gradskom upravom.

Na kraju, ali veoma važno, Glavni grad je kroz saradnju sa crnogorskom inovativnom zajednicom na nedavno završenom konkursu za podršku Start Up biznisu podržao sedam najboljih biznis ideja koje će biti predstavljene na jednoj od najvećih tehnoloških konferencija na svijetu – Web Summit-u u Lisabonu. Kroz podršku ovakvim projektima iz oblasti digitalizacije i inovacija, Glavni grad će pokušati da trajno veže mlade, perspektivne i prije svega inovativne i nadahnute ljude, koji će u narednom periodu biti pokretači razvoja i kreatori dodatne vrijednosti”, naveo je.

”Digitalizacija fundamentalno ukida teritoriju i mijenja sadašnji format zajednice. Ubrzano dolazi do transformacije tradicionalnih industrija, a to znači – ne morate da posjedujete, možete da koristite! Brojne digitalne promjene i realizovani projekti u Glavnom gradu korespondiraju sa Smart City konceptom i savremenim pristupom administrativnog upravljanja. Proces digitalizacije je konstantan i stalan i predstavlja jedan od stubova modernih društava. Zbog toga, poručujem Vladi Crne Gore da koncept digitalne, pametne i napredne Podgorice možete kopirati, ako već ne znate kako javnu upravu učiniti funkcionalnijom i profesionalnijom”, zaključio je u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve