Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Čudno da se, od kako je počela ustavno-prava kriza, nije oglasio niko od profesora i CANU

Ustavni odbor konstatovao je danas da 26 kandidata ispunjavaju zakonske uslove za izbor četvoro sudija Ustavnog suda Crne Gore, na osnovu javnog poziva od 25. decembra. Ustavni odbor od sjutra će početi sa saslušanjima kandidata

Začuđujuće je da se, od 3. septembra, od kako je počela ustavno-prava kriza, nije javio niko od profesora ustavnog prava, kao i to što se niko iz Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) nije javio da pomogne, kazao je advokat Branislav Lutovac.

“Javni diskurs u Crnoj Gori je očekivao njihova mišljena”, kazao je Lutovac u emisiji “Naglas”, u kojoj se govorilo o deblokadi Ustavnog suda.

Ustavni odbor konstatovao je danas da 26 kandidata ispunjavaju zakonske uslove za izbor četvoro sudija Ustavnog suda Crne Gore, na osnovu javnog poziva od 25. decembra. Ustavni odbor od sjutra će početi sa saslušanjima kandidata.

“Ako negdje imamo kvalitetan kadar to je u pravnoj profesiji. Imamo vrlo kvalitetnu dugogodišnju tradiciju”, kazao je Lutovac.

Za uzroke današnjih problema, kako je rekao, moramo se vratiti deset godina unazad.

“Sjetimo se da smo tada, uvažavajući savjetodavno mišljenje Venecijanske komisije, usvojili amandmane koji umjesto da su demokratski iskorak, došli su kao jedan kineski pravni zid prilikom izbora kandidata. Tada je dvotrećinska većina usvojena i za izbor sudija Ustavnog suda, članova Sudskog savjeta i Vrhovnog državnog tužioca. Srećom da amandamat pozitivne Crne Gore, kojim je traženo da i predsjednik Vrhovnog suda bude biran dvotrećinskom većinom, nije prošao”, rekao je Lutovac.

On je istakao da smo skloni da u naš pravni sistem unosimo institute i stvari sa strane bez dovoljno analitičke kritike. “Ono što ti stranci ne znaju o nama je naš mentalitet”, dodao je Lutovac.

Predsjednica Ustavnog odbora i poslanica DF-a Simonida Kordić kazala je da je i u prošlom procesu vjerovala da će biti izabrane sudije Ustavnog suda.

“Bila sam iznenađena da nije izabran barem jedan od kandidata”, reka je Kordić.

Poručila je da je važno da se izaberu ljudi čiji će kredibilitet garantovati da će funkcionisati istinski nezavisno i zavisno samo od Ustava i zakona.

“Period kada je sudstvo kontrolisano iz drugih centara moći je za nama. Da bi Crna Gora morala da ima ozbiljan razvoj, mora da ima pravnu sigurnost”, istakla je Kordić.

Član Ustavnog odbora Luiđ Škrelja iz DPS-a kazao je da je ta partija je ozbiljno prišla problematici.

“Svaki put smo glasali kandidate za koje smo smatrali da zavrjeđuju našu pažnju. Ne možemo da tražimo krivca negdje drugo, svako nosi dio odgovornosti. Imamo slučaj i Sudskog savjeta, zar smo mi i tu krivi”, rekao je Škrelja.

Rekao je da je DF kontrolisao kako će glasati poslanici tog političkog saveza.

“Na sjednici kada se glasalo za sudije Ustavnog suda, imali smo kontrolora iz DF-a koji je pratio svoje poslanike kako će da se izjašnjavaju i da li će da se pridržavaju partijskoj disciplini ono što su negdje drugo dogovorili. To je javna tajna, bilo je i u direktnom prenosu. Neći spominjati ime jer čovjek nije prisutan”, kazao je Škrelja.

On je rekao da među 26 kandidata ima kvalitetnih i da će, kao i ranije, glasati za one za koje smatraju da to zaslužuju.

Generalni sekretar Vlade Boris Marić vjeruje u pozitivan ishod šestog pokušaja da se izaberu sudije Ustavnog suda.

“Vjerujem da ćemo iskoračiti barem jedan korak, da ovaj put dobijemo kompletiran Ustavni sud”, rekao je Marić.

Ocijenio je da su i prošla četiri kandidata bila kredibilna.

“Da smo mi po prvi put, u odnosu na ono sto je bio javni poziv, imali kandidate koji su zavrijedili da budu sudije Ustavnog suda. Mislim da će se i ovaj put to ponoviti. Mislim da će ovaj put političke elite doći do potrebne većine. Vjerujem da ćemo ići ka konsenzusu i gradnji većeg nivoa demokratskog društva”, kazao je Marić.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve