Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju neraskidivo veže period suživota i bratskih međudržavnih odnosa

Sastanak predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodraga Lekića i novoimenovanog ambasadora Sjeverne Makedonije Zećira Ramčilovića

Crna Gora i Sjeverna Makedonija su u temelje svoje državnosti integrisale međunacionalnu i međuvjersku toleranciju, pored čega naše dvije prijateljske države neraskidivo veže period suživota i bratskih međudržavnih odnosa, koji su dodatno osnaženi nedvosmislenim aspiracijama za ulazak u porodicu najrazvijenih država Evrope, zajednička je ocjena sa sastanka predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodraga Lekića i novoimenovanog ambasadora Sjeverne Makedonije Zećira Ramčilovića.

Lekić je izrazio uvjerenje da su u cilju dostizanja standarda uglednih evropskih zemalja, ka kojima zajedno težimo, upravo regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi ključni preduslovi za dalji progres Zapadnog Balkana.

“Naše dvije države mogu mnogo učiti iz međusobnih iskustava”, naveo je Lekić, istakavši da je poželjno snaženje političko-diplomatskih relacija u cilju unapređenja i uspostavljanja koncepta trajnog mira i stabilnosti hronično “nestabilnog Balkana”, koji su, kako je kazao, “preduslov za prvenstveno ekonomski, ali i svaki drugi napredak naših društava”.

Ambasador Ramčilović je naglasio da primjeri dobre prakse Crne Gore u procesu pregovaranja sa Evropskom unijom i njena perspektiva kao izvjesno naredne članice EU, predstavljaju inspiraciju i zamah Sjevernoj Makedoniji ali i ostalim državama regiona da snažno nastavimo progres u procesu pristupnja zajednici evropskih naroda.

“Kvalitetni bilateralni odnosi mogu biti dodatno stimulisani parlamentarnom diplomatijim, koja predstavlja veoma praktičan mehanizam za snaženje dijaloga na nivou predstavničkih tijela, kroz jedinstven mehanizam grupa prijateljstva i posjeta na najvišem nivou”, naglasio je Ramčilović.

Sagovornici su saglasni da će predstojeće jubilarno 10. zasijedanje Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PS SEECP) kojem predsjedava Crna Gora, a kojem će, između ostalog, prisustvovati predsjednik Sobranja Sjeverne Makedonije Talat Džaferi predstavljati jedinstvenu priliku da se pospješe i multilateralni odnosi, čime se potvrđuje međusobna spremnost za nastavkom jačanja sveukune saradnje, posebno činjenicom da će Sjeverna Makedonija nakon Crne Gore preuzeti naredno predsjedavanje PS SEECP-a, zaključuju iz Skupštine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve