Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

CRNOGROSKU FILIJALU SPC RAZDIRU SUKOBI Joanikije primoran da miri zavađenu braću Džomića i Gojka!?

Kako saznaje portal Aktuelno, Mićović je spreman da uloži nadljudske napore kako bi pomirio Džomića i Perovića makar dok se ne završi veoma delikatan posao potpisivanja temeljnog ugovora između SPC i države. Joanikije čak pokušava da pomiri svoje svetosavske jurišnike tako što će da izdejstvuje da Džomić proda stan u luksuznom kvartu u Podgorici koji je dobio od crkve Peroviću, po veoma povoljnim uslovima

Filijalu svetosavskog kulta ”krvi i tla” koji se u Crnoj Gori vodi pod akronimom SPC, od smrti njihove duhovno-političke očinske figure Amfilohija Radovića razdiru ozbiljne tenzije koje su intenzivirane nakon mješanja beogradske centrale u potpisivanje temeljnog ugovora ove organizacije sa državom Crnom Gorom.

Dodatni pritisak za napaćeni klerofašistički kult predstavlja sukob dvije veoma moćne frakcije unutar ove političko-finansijske organizacije koju predvode titani političkog svetosavlja – sa jedne strane epidemiolog i pravnik koji se u slobodno vrijeme bavi vjerskim pitanjima Velibor Džomić, a sa druge direktor srednje Bogoslovske škole, tvrdokorni svetosavac sa afinitetima prema četništvu Gojko Perović.

Joanikije i Amfilohije: ”Oooo Risto, đe me ostavi sa ovom dvojicom…”

Iako je, kako smo već pisali, Perović uz svesrdnu pomoć premijera Zdravka Krivokapića uspio poslije dugotrajne i bespoštedne političke borbe da pobjedi svog najvećeg rivala za prevlast u crnogorskoj filijali SPC protojereja-epidemiologa Džomića, u čitavu priču umješao se v.d. šefa crnogorskog ogranka ove organizacije Joanikije Mićović.

Kuporpodaja stana za mir u kući?

Kako saznaje portal Aktuelno, Mićović je spreman da uloži nadljudske napore kako bi pomirio Džomića i Perovića makar dok se ne završi veoma delikatan posao potpisivanja temeljnog ugovora između SPC i države.

”Mićović je spreman da posreduje između Džomića i Perovića i da im pojasni kako u ovom trenutku nije korisno da bukte sukobi unutar organizacije koja treba da potpiše ugovor sa državom. Temeljni ugovor je za SPC veoma bitan jer će ovoj organizaciji obezbijediti legalizaciju jedne od najvećih pljački imovine i duhovnih dobara u istoriji”, rekao je naš sagovornik dobro upućen u prilike u crnogroskoj filijali SPC.

Kako nam je rečeno, dodatni motiv zbog kojeg Joanikije želi da se Džomić i Perović izmire je i to što je crnogorska filijala SPC pred pucanjem pa im dodatni sukobi ne trebaju.

Gojko Perović – tvrda četnička struja unutar SPC

”Već su podijeljeni po pitanju da li bi trebalo potpisati ugovor u kojem je izmijenjena eksplicitna želja njihovog pokojnog lidera Amfilohija o nazivu crkve u Crnoj Gori. Dodatni sukob im ne treba ništa. Joanikije čak pokušava da pomiri svoje svetosavske jurišnike tako što će da izdejstvuje da Džomić proda stan koji je u luksuznom kvartu u Podgorici dobio od crkve Peroviću po veoma povoljnim uslovima”, rekao je naš sagovornik.

Kako saznajemo Joanikije je kod Džomića već izdejstvovao da spusti cijenu kvadratnog metra sa 2.000 na 1987 eura. Peroviću je, kako saznajemo, ta cijena prihvatljiva.

Džomići puštaju korijene u Beogradu

I dok v.d. šefa crnogorske filijale SPC Joanikije Mićović intenzivno radi na pomirenju svoja dva vjersko-političa udarnika, Džomić, odnedavno prozvan ”ćale Džominjo” već pušta korijenje u srpskoj prijestonici.

”Supruga protojereja stavrofora Džomića od juna treba da počne da radi u Kliničko-bolničkom centru dr. Dragiša Mišović u Beogradu. To govori u prilog činjenici da je Džomić stvarno izgubio u ratu unutar crnogorske filijale SPC”, rekli su naši dobro upućeni sagovornici.

Ipak, Džomić to sebi, kako ističu, ne želi da prizna.

”On dolazi povremeno u Podogrici, skuplja stvari završava poslove vezano za formalnosti oko svog eventualnog novog angažmana, ali ipak duboko u sebi kao svaki pošteni Srbin, gaji nadu da će se nekad vratiti u Crnu Goru i ponovo zauzeti mjesto glavnog konsiljerija”, rekli su naši izvori.

Sukob buknuo pred parlamentarne izbore

Sukob na relaciji Džomić – Perović poprimio je ozbiljnije razmjere pred parlamentarne izbore u avgustu prošle godine, jer su i jedan i drugi veoma ambiciozni i imaju svoje vizije o budućnosti crkve u Crnoj Gori.

Nema više Amfija da ga štiti

I jedan i drugi su sebe vidjeli kao nezvaničnog lidera, odnosno buduću sivu eminenciju ”pravoslavne” crkve u Crnoj Gori, pa i ne čudi što su međusobno plasirali razne kvalifikacije i optužbe.

Perović, kako smo još ranije pisali, u svakoj prilici nastojao je da napomene da je Džomić ‘rent a Srbin’, a da je on izvorni svetosavac i mnogo veći Srbin od ”ćaleta Džominja” i to ‘iz ubjeđenja’.

Džomić je sa druge strane zamjerao Peroviću što sebi daje preveliku slobodu i ovlašćenja koja mu ne pripadaju. U sukobu dva svetosavska ”teškaša” čak su i političke partije sa kojima SPC aktivno sarađuje bile podijeljenog mišljenja koga da podrže, jer i Džomić i Perović imaju svoje jake ‘igrače’ u zvaničnim političkim vodama.

Epidemiolog i pravoslavni vrač koji je tvrdio da ima lijek za koronu

Protojerej stavrofor Velibor Džomić u crnogorskoj i regionalnoj javnosti ostaće upamćen po tome što je  tvrdio da ima lijek za koronu i da njegovi pretpostavljeni Amfilohie, Irinej, Atanasije nemaju razloga za brigu. Koliko je samoproklamovani epidemiolog i pravoslavni vrač omanuo govori i činjenica da je gore pomenuta svetosavska trojka umrla upravo od korone.

Pravoslavni vrač Velibor Džomić (u sredini), Atanasije (lijevo) i Amfilohije (desno): Izmanipulisao svoje šefove i tvrdio da ima lijek za koronu

Podsjetimo, Džomić je početkom prošle godine kazao da “vjernici ne treba da se plaše jer su molitvene litije najbolji lijek od svakog virusa, pa i od koronavirusa”. Takođe se spekulisalo da su po Džomićevim uputstvima zaposleni u SPC kadili ulice Berana kako bi taj grad očistili od korone.

Džomića, nakon smrti njegovih nadređenih izazvanih korona-virosuom nije bilo u javnosti, kao da se od nekoga krio ili kao da je osjećao odgovornost za ruganje koronavirusu koji je na kraju, u neponovljivoj ironiji sudbine, usmrtio toliko srpskih vladika i pored naizgled neprobojne zaštite koju su, kako je tvrdio Džomić, pružale političke litije.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
22.04.2021-12:45 12:45

Dabogda jedni drugima oci iskopali bolje nisu zasluzili prokleta gamad SPC-a. Hvala na paznji.

Neko tamo
22.04.2021-12:47 12:47

Gospodin Ante Prkacin je sve reko o ovim likobima i njihove organizacije

Neko tamo
22.04.2021-12:49 12:49

Najjace mi je ovaj pop iz sumadije koji odlucuje sta ce biti u crnoj gori inace dosta je popova iz sumadije dolazilo i bacalo kletve medjutim za tu odgovornost ih je spasio čupko dritan ura i njegov tabloid medijski gang miska kesedzije i goveda

džudović
22.04.2021-13:43 13:43

Đe je god Džomić bivao pravio je nevolje i otuda otjeran, osim kod nas. Veoma okrenut materijalnim dobrima, daje novac na kamatu, a kada putuje u inostarnstvo, obavezno nešto švercuje. Jednom je švercovao i ribarske mreže. To sam svojim očima vidio.

ZAGA
22.04.2021-14:53 14:53

Odmah pisati bolnici Dragisa Mišović
Da se bolesni od Kovida upozore da ih slucajno ova popadija ne pocne da leci
Tamjanom!

džudović
22.04.2021-20:35 20:35

Ako je tačno da Džomić seli za BG, onda se seli da tamo organizuje litije sa iskustvom koje je stekao u Crnoj Gori. Pitanje je samo zašto će da litijaju?

Sta to smrdi
23.04.2021-00:24 00:24

Uh, al mi bazdi
Jel to govo na pjesackoj stazi
U al mi smrdi
Jel to govno, ili neko prdi