Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Crnogorski zbor: Štiti li država ateiste

Nova vlast u Crnoj Gori otvoreno srlja u praksu koja je svojstvena klerikalnoj hunti, saopštili su danas iz NVU Crnogorski zbor, komentarišući informaciju da su dva sveštenika obilazila Klinički centar Crne Gore i pitala pacijente da li žele pričest

Nova vlast u Crnoj Gori otvoreno srlja u praksu koja je svojstvena klerikalnoj hunti, saopštili su danas iz NVU Crnogorski zbor, komentarišući informaciju da su dva sveštenika obilazila Klinički centar Crne Gore i pitala pacijente da li žele pričest.

U tom nevladinom udruženju ističu da aktuelna politička situacija u Crnoj Gori ne prestaje svakodnevno da ih iznenađuje.

“I ne samo to, već nas užasava bezobzirnim ponašanjem i potezima skupštinske većine koja je izglasana na izborima 30. avgusta. Taman kad pomislimo da su postigli plafon, bolje reći dno, u svom eksperimentisanju, samovolji i primitivno-radikalnom voluntarizmu, pojavi se nešto novo čime smo opet zatečeni. Najnoviji primjer je saznanje iz teksta “Dva svještenika obilazila KCCG – pitali pacijente da li žele pričest” objavljenog na CDM-u”, navode u Crnogorskom zboru.

Iz tog udruženja su upitali da li je Klinički centar Crne Gore, pod novom upravom, širom otvorio vrata popovima da pričešćuju pacijente, navodno da bi pomogli njihovo liječenje.

“Po Ustavu Crne Gore niko nije obavezan da se izjašnjava o svojim vjerskim i drugim uvjerenjima. Takođe Evropska konvencija o ljudskim pravima jednako štiti ateistička i teistička prava. U vezi sa tim treba ukazati i na dokumenta OEBS-a, koji obavezuju države da obezbijede i zaštite prava vjernika i onih koji ne vjeruju”, dodaju u Crnogorskom zboru.

Iz navedenog se, kažu, jasno vidi da se takvim postupanjima, u odnosu na važeća domaća i međunarodna dokumenta, u Crnoj Gori na najgrublji način i uporno, a bez ikakvih sankcija krše prava ateista.

“Stoga, pitamo, prije svih ljekare Crne Gore – ko vam je mozak popio, zašto dozvoljavate popovima da se vrzmaju po bolesničkim sobama, da li ste se zakleli Hipokratu, ili ste povjerovali u popovske propovjedi? Građani i građanke Crne Gore, posljednji je čas da dignete glas protiv sistematskog nazadovanja i primitivizovanja našeg društva koje se, nema sumnje, pod novom vlašću sve više pretvara u srednjovjekovni inkvizicijski režim”, ističu u Crnogorskom zboru.

Kako dodaju, Crnogorski zbor ne priziva nasilje kao odgovor na postojeća dešavanja, ali poziva građane, čitavu javnost, da se svako zapita – šta nas čeka i kuda ide Crna Gora.

“Nije više pitanje samo što će biti sa državom, već i to što se sprema narodu, nama samima, našoj djeci i njihovim potomcima, u kakvom će društvu živjeti, da li će biti slobodni ljudi, sa modernim životom, ili zatucani robovi Srpske pravoslavne crkve i njenih nacionalističko fašističkih svjetonazora. O, Crnogorci, što bi rekao veliki Sveti Petar Cetinjski. U pamet se”, zaključuju u Crnogorskom zboru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve