Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

ENEMO poslije zabrane Moskve: Meta smo zbog praćenja izbora u sferi ruskog interesa

U obrazloženju odluke iz ruskog tužilaštva su naveli da aktivnosti ENEMO-a predstavljaju prijetnju temeljima ustavnog poretka i sigurnosti Ruske Federacije

Generalni sekretar Evropske mreže organizacija za praćenje izbora (ENEMO) Zlatko Vujović kaže kako je iznenađujuća odluka ruskog tužilaštvo da proglasi kao nepoželjne aktivnosti ove međunarodne nevladine organizacije, budući da ENEMO do sada nije imala misiju nadgledanja izbora u Rusiji.

U obrazloženju odluke iz ruskog tužilaštva su naveli da aktivnosti ENEMO-a predstavljaju “prijetnju temeljima ustavnog poretka i sigurnosti Ruske Federacije”.

U saopštenju Tužilaštva od 27 septembra, koje prenosi Interfax, navodi se da je Informacija o odluci proslijeđena Ministarstvu pravde Rusije radi unošenja podataka na listu stranih i međunarodnih nevladinih organizacija čije su aktivnosti priznate kao nepoželjne na teritoriji Ruske Federacije.

Zlatko Vujović sumnja da je ovakva odluka donesena zbog aktivnosti ENEMO u državama nekadašnjeg sovjetskog bloka i na Zapadnom Balkanu.

“To su države koje se smatraju ruskom sferom uticaja. Mi nadgledamo izbore u Ukrajini, Moldaviji, sada imamo misiju u Gruziji, Nadgledali smo izbore u Jermeniji, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu, Albaniji…Sve su to države koje su veoma interesantne za rusku spoljnu politiku i naše aktivnosti se vjerovatno prepoznaju kao remetilačke za zvanični Kremlj”, konstatuje Vujović.

ENEMO je osnovan 2001. godine i okuplja 23 neprofitne, nestranačke i nevladine organizacije Srednje i istočne Evrope, te centralne Azije, uključujući i tri zemlje Evropske unije. Kao glavnu aktivnost ovaj NVO navodi procjenu izbornog procesa i političkog prostora kroz raspoređivanje međunarodnih misija za posmatranje izbora.

ENEMO je već treća organizacija koja je u Ruskoj Federaciji posljednjih dana proglašena nepoželjnom. Tužilaštvo je 24. septembra na listu nepoželjnih uvrstilo još dvije scijentološke organizacije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve