Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Crnogorska dijaspora sa predstavnicima Socijaldemokrata Crne Gore

Nakon sastanka sa predstavnicima DPS-a i SDP-a, održan je treći u nizu planiranih sastanaka, saopštili su iz Zajednice crnogorskih udruženja u Njemačkoj – eMDe Alijansa

U želji da doprinesu izlasku iz političke i društvene krize u kojoj se nalazi naša matična država, predstavnici dijaspore održali su sastanak sa predstavnicima Socijaldemokrata Crne Gore. Nakon sastanka sa predstavnicima DPS-a i SDP-a, održan je treći u nizu planiranih sastanaka, saopštili su iz Zajednice crnogorskih udruženja u Njemačkoj – eMDe Alijansa.

Ispred dijaspore sastanku su  prisustvovali dr Nenad Popović, jedan od osnivača udruženja MonteHess iz Frankfurta i prvi predsjednik Savjeta za saradnju sa dijasporom, predstavnik crnogorske dijaspore iz BiH Mirza Redžić, aktuelni član Savjeta za saradnju sa dijasporom Vlade Crne Gore, profesorica Daniela Livingstone, predsjednica crnogorske dijaspore u Švajcarkoj i u ulozi organizatora sastanaka Emira M. Ličina, predsjednica udruženja MonteKöln iz Kelna i predsjednica eMDe Alijanse-Zajednice crnogorskih udruženja u Njemačkoj.

Ispred Socijaldemokrata Crne Gore sastanku su prisustvovali poslanik i potpredsjednik SD-a Boris Mugoša, predsjednik Odbora za međunarodne odnose i dijasporu SD-a, Miloš Đuričković i član Predsjedništva SD-a i predsjednik Opštine Plav, Nihad Canović.

Na sastanku se, kako navode, razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, institucionalnoj krizi i načinima na koji se ista može prevazići i izbjeći krah društva.

Naznačena je važnost uloge dijaspore u društvenim i političkim dešavanjima u Crnoj Gori, kroz aktivnu komunikaciju i saradnju svih udruženja dijaspore sa državotvornim i pro-evropskim partijama. Takođe, konstatovali su da je loša saradnja i komunikacija sa 42. Vladom nastavljena i sa 43. Vladom Crne Gore.

U tom kontekstu, Mugoša je istakao da se Crna Gora nalazi u političkoj, institucionalnoj, ekonomsko-socijalnoj i zdravstvenij krizi i da je vraćanje mandata građanima, odnosno vanredni parlamentarni izbori jedino logično rješenje za izlazak iz političke agonije.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, Mugoša je podsjetio da partija čiji je potpredsjednik nije dala podršku formiranju 43. Vlade Crne Gore, usljed nepovjerenja da će takva Vlada raditi u interesu države i društva, što se pokazalo ispravnom odlukom.

‘’Dijaspora može dati poseban doprinos daljem jačanju građanske svijesti i evropske ideje u Crnoj Gori. Budući da se značajan broj naše dijaspore nalazi u zemljama Evropske Unije, fokus dijaspore trebao bi biti upravo na integracijama i reformama koje država treba da sprovede radi što skorijeg ulaska Crne Gore u Evropsku uniju.’’, ocijenio je Đuričković.

‘’Za razliku od aktuelne vlasti, Opština Plav posvećena je jačanju saradnje sa dijasporom i predstavlja pozitivan primjer važnosti jačanja veza dijaspore sa svojim rođacima i prijateljima u Crnoj Gori’’, istakao je Canović.

“Okupljanje svih progresivnih snaga, kojima nesumnjivo pripada dijaspora, je od suštinke važnosti za očuvanje građanskog društva i evropske perspektive Crne Gore’’ navode u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve