Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Crnogorac napušta mjesto savjetnika Krivokapića

"Nadmudriti lukavog i iskusnog makijavelistu, sviklog na lake i rutinske pobjede, najboljeg đaka jednog drugog diktatora protiv kojeg sam se u mladosti borio, bio je jedan od najvećih izazova koji se našao pred današnjim mandatarom, pred cijelim timom, kao i pred mojom malenkošću", napisao je Crnogorac

Srećko Crnogorac saopštio je danas da napušta dužnost savjetnika mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića.

Crnogorac, Foto: Screenshot/Youtube

On je na Fejsbuku između ostalog poručio da je dao doprinos padu tridesetogodišnje diktature i sprečavanju postizbornih mahinacija predsjednika Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

“Formiranjem predloga za sastav nove i prve demokratske Vlade Crne Gore, koju se obavezala da podrži većina poslanika izabranih na parlamentarnim izborima (dakle onim na kojima se, gle čuda, odlučuje samo o sastavu zakonodavnog tijela, a ne o sastavu Vlade), a predvođene liderom najveće pobjedničke koalicije, sa potpunim uspjehom se završila i misija prvobitnog savjetodavnog tima prof. Krivokapića, uključujući time i moju misiju kao jednog od savjetnika u sektoru za politiku i međunarodne odnose. Time se završila jedna, možda neformalna, ali zato moralna dužnost, koju sam sa najvećim zadovoljstvom prihvatio i obavljao pro bono i u skladu sa načelima koje smatram etičkim i profesionalnim. Napuštam je, u vjeri da će narod u predstojećem periodu dobiti svoje zadovoljenje za trećinu vijeka ispunjenih propadanjem, mukom i vladavinom najgorih, da će Crkva biti zaštićena kako joj po civilizacijskim normama savremenog svijeta napokon i dolikuje, a država uspravljena na noge, modernizovana i osnažena”, napisao je Crnogorac na Fejsbuku.

On je dodao da je njegova misiija sasvim ispunjena i završena

“Moja misija, započeta odlukom da se odazovem na lični poziv nosioca liste upućen mi pred sam početak kampanje, kako bih dobio priliku da sam sebe opovrgnem u onome što je bio do tada sasvim opravdan pesimizam, samo da se ostalo pri tradicionalnom modelu političkog djelovanja i tradicionalnim predstavnicima političke klase, da potom zajedno sa ostalim članovima tima doprinesem postizanju ovog istorijskog preokreta, kao i postizbornoj odbrani pobjede i obavljanju temeljnih poslova do formiranja Vlade – ta misija je sada sasvim ispunjena i završena. Mogu reći da sam je, zajedno sa kolegama koji su dali jednak doprinos, obavio časno, stoički podnoseći bestidne klevete i vulgarne uvrede, ali požrtvovano i ne napuštajući principe koje istinski slobodan i nezavisan čovjek ne smije napustiti u javnom diskursu, a od kojih za najvažniji držim istinoljubivost. “Fiat iustitia et pereat mundus” – “Učini pravo, pa makar svijet propao”, jedina je maksima kojom se oni koji se istinski bave politikom smiju voditi. Svijet, dakle, a kamoli efemerni politički dobici u našoj malenoj i dragoj domovini, naveo je Crnogorac.

On je poručio da iako na zahtjev jedne od političkih partija nije učestvovao u pregovorima o sastavu Vlade, i iako je u posljednjem mjesecu bio ometen bolešću, obavljao je svoj dio posla motivisan stidom zbog stanja u kojem se Crna Gora nalazi.

“I našavši napokon tim i okvir u kome se mogla strateški osmisliti, isplanirati i ostvariti željena smjena autokratskog režima. Bilo mi je veliko zadovoljstvo što sam ga, nakon izvjesnog perioda traganja, našao i uvijek ću, zajedno sa svim kolegama i saradnicima na ovom velikom obavljenom poslu, biti ponosan na ono što je postignuto. To nam niko nikada ne može oduzeti. Dati doprinos padu tridesetogodišnje diktature i sprečavanju Đukanovićevih postizbornih mahinacija, zajedno sa grupom briljantnih i potpuno posvećenih slobodnih ljudi, bila je jedna od najvećih počasti mog života. Nadmudriti lukavog i iskusnog makijavelistu, sviklog na lake i rutinske pobjede, najboljeg đaka jednog drugog diktatora protiv kojeg sam se u mladosti borio, bio je jedan od najvećih izazova koji se našao pred današnjim mandatarom, pred cijelim timom, kao i pred mojom malenkošću”, napisao je Crnogorac.

Poručio je i da se sa radošću i po sopstvenoj želji, vraća svojoj osnovnoj profesiji, akademskom svijetu i privatnom životu.

“Tim prije sam, imajući od početka u vidu tu moju odluku i posmatrajući pregovarački proces sa strane, sa čuđenjem gledao na neotmenu borbu za mjesta u Vladi, kojom je narodno strpljenje testirano do krajnjih granica. Jer, ministar nije ničiji gospodar. On je ono što i originalna latinska riječ kaže: “minister” – „sluga”, a prije svega sluga naroda. Ta pozicija predstavlja teško breme i ozbiljnu dužnost za ozbiljne ljude, a ne nikakav prvoborački orden, niti životnu nagradu i počast. To trostruko važi za ovu Vladu, koja se nalazi pred herkulovskim zadacima, nesumnjivo najtežim u savremenoj Evropi. Zarad svih nas, poželimo joj uspjeh”, zaključio je Crnogorac.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve