Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Crno na bijelo na sastanku sa OEBS-om: Sve neregularnosti izbora da se nađu u izvještaju

Generalni sekretar Građanskog pokreta URA, Mileta Radovanić i član Predsjedništva, Milan Đaković, razgovarali su danas u ime koalicije Crno na bijelo, sa predstavnicima OEBS-a o aktuelnoj političkoj situaciji kao i o uslovima i organizaciji predstojećih parlamentarnih izbora

Generalni sekretar Građanskog pokreta URA, Mileta Radovanić i član Predsjedništva, Milan Đaković, razgovarali su danas u ime koalicije Crno na bijelo, sa predstavnicima OEBS-a o aktuelnoj političkoj situaciji kao i o uslovima i organizaciji predstojećih parlamentarnih izbora.

„U tom smislu istakli smo paralelu ovog izbornog procesa sa izbornim ambijentom iz 2016. godine, čije su posljedice pratile aktuelni parlament izabran prije četiri godine. Naznačili smo da je upravo ono što se tih dana dešavalo prourokovalo parlamentarnu krizu koja je imala za posljedicu četvorogodišnji bojkot parlamenta“, istakao je Radovanić u ime koalicije Crno na bijelo.

Đaković je naveo više pravaca neregularnosti koje prate svaki izborni proces u Crnoj Gori.

„DPS se deklarativno predstavlja kao proevropska partija, a u praksi radi sve ono što je suprotno od evropskih vrijednosti. Iz tih razloga, u ovom trenutku učlanjenje Crne Gore u Evropsku uniju predstavlja misaonu imenicu. Svima je jasno da dok god je DPS na vlasti, učlanjenja Crne Gore u EU neće biti. Crnoj Gori je potrebna proevropska, građanska alternativa. „Crno na bijelo“ nudi građanima Crne Gore stručne i nekompromitovane ljude koji su kadri da budu kvalitativna alternativa ovom posrnulom režimu”, navodi on.

Iz koalicije Crno na bijelo su se osvrnuli i na institucionalnu zloupotrebu vlasti od strane DPS.

“Zloupotrebe su konstantne i brojne ali one posebno dolaze do izražaja u predizbornoj kampanji, kada se i mnogi državni resursi nalaze u službi partije na vlasti. U posljednjih pola godine zloupotreba institucija se najbolje odrazila tokom krize izazvane pandemijom virusa COVID19, kada su mnoge institucije više ličile na partijske ćelije nego na institucije u službi svakog građanina.

Posebno smo istakli važnost nepristrasnog nadgledanja izbornog procesa od strane međunarodnih organizacija, koje treba da imaju jednak tretman za sve sudionike izbora. Mi želimo izbore u Crnoj Gori koji će ličiti na izbore u nekoj zapadnoevropskoj zemlji, a ne nalik na izbore u centralnoj Aziji”, naglasio je Radovanić.

Predstavnici OEBS-a su istakli da će svoj posao obaviti profesionalno i da će se sve eventualne neregularnosti izbornog procesa naći u njihovim izvještajima i preporukama.

Sastanku su u ime organizacije OEBS prisustvovali Rašad Širinov, politički analitičar i Vidosava Vulanović, viši asistent političkog analitičara.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve