Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Crna Gora se pridružila sankcijama koje je EU uvela Bjelorusiji

Visoki komesar Evropske unije EU za spoljnu politiku Žozep Borel naveo je u saopštenju da su kaznene mjere podržale Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija, Island, Lihenštajn, Norveška i Ukrajina

Sedam zemalja koje nisu članice Evropske unije, među kojima je i Crna Gora, pridružile su se sankcijama koje je 27 članica ovog bloka uvelo Bjelorusiji kao odgovor na brutalni obračun sa prodemokratskim protestima izazvanih spornim predsjedničkim izborima u avgustu.

Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP

Visoki komesar Evropske unije EU za spoljnu politiku Žozep Borel naveo je u saopštenju da su kaznene mjere podržale Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija, Island, Lihenštajn, Norveška i Ukrajina.

“Te države će osigurati da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom Savjeta EU. Evropska unija prima na znanje ovu obavezu i pozdravlja je”, stoji u saopštenju Borela.

Aleksandar Lukašenko, koji vlada Bjelorusijom 26 godina, suočava se gotovo sa svakodnevnim protestima na kojima se traži njegova ostavka nakon izbora 9. avgusta, koje opozicija smatra neregularnim, a Zapad odbija da prizna.

Nekoliko demonstranata je ubijeno, a na hiljade uhapšeno otkako su bjeloruske vlasti saopštile da je Lukašenko ubjedljivo pobijedio.

Takođe postoje vjerodostojni izvještaji o torturi nad demonstrantima od strane snaga bezbjednosti.

Većina opozicionih lidera je uhapšeno ili bilo prisiljeno da napuste zemlju, dok je nekoliko desetina privedeno.

EU je zabranila izdavanje viza i zamrznula sredstva Aleksandra Lukašenka i više od 50 bjeloruskih zvaničnika zbog njihove uloge u obračunu sa demonstrantima i izbornoj krađi.

Napominjući da prethodne mjere nisu uspele da zaustave represiju u Belorusiji, Borel je izjavio u četvrtak da su se ministri spoljnih poslova EU dogovorili da prošire sankcije tako da obuhvate i “institucije, preduzetnike i kompanije”.

Evropska komisija je takođe preporučila da EU redukuje saradnju sa Bjelorusijom, uključujući u trgovini, pravosuđu i bezbjednosti.

U međuvremenu, baltičke zemlje – Litvanija, Letonija i Estonija – dodale su još 28 bjeloruskih zvaničnika na svoje nacionalne liste na kojima se nalazi već 100 osoba, prenosi AFP.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve