Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Crna Gora se pridružila sankcijama EU protiv Rusije zbog hapšenja Navaljnog

EU prima k znanju ovu odluku i pozdravlja je, navedeno je u saopštenju Borelja

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj saopštio je da su se brojne zemlje pridružile sankcijama Evropske unije protiv Rusije zbog hapšenja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u okviru novog režima ograničenja za kršenje ljudskih prava. Među njima su Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Albanija.

Pored tri pomenute države, sankcijama EU su se pridružile Ukrajina, Island, Lihtenštajn i Norveška, rekao je on.

„Te zemlje će osigurati da njihove nacionalne politike budu u skladu sa odlukama Savjeta. EU prima k znanju ovu odluku i pozdravlja je“, navedeno je u saopštenju Borelja.

Evropska unija je 2. marta uvela sankcije u okviru novog globalnog režima zbog kršenja ljudskih prava četvorici državljana Rusije zbog hapšenja Alekseja Navaljnog.

Nakon EU i Sjedinjene Američke Države su najavile uvođenje sankcija Rusiji. Na spisku sankcija nalazi se 14 organizacija sa formulacijom „za proizvodnju biološkog i hemijskog oružja“. Osim toga, američke sankcije usmjerene su na konkretna lica i organizacije, a uključivaće i ograničenja na izvoz i vize.

Krajem marta je i Kanada uvela sankcije protiv devet ruskih zvaničnika zbog situacije sa Navaljnim.

Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov istakao je da nove sankcije EU i SAD protiv Rusije znatno štete ionako žalosnim odnosima. On je primijetio da je Kremlj uvjeren da politika sankcija protiv Rusije ne postiže svoj cilj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Fridom
30.03.2021-20:01 20:01

Haha koja sprdnja. Rusiji kao uvode sankcije svi a od nje uvoze vakcine. Nemojte se sprdati sa narodom.