Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Crna Gora se potpuno uskladila sa politikom EU, uključujući sankcije Rusiji

Izvještaj je objavljen na sajtu Savjeta EU.

Evropska unija je što se tiče Zapadnog Balkana nastavila sa snažnim fokusom na unaprjeđenje evropskih integracija regiona, kao geopolitičkog prioriteta. To je navedeno u izvještaju visokog predstavnika Unije za spoljne poslove i bezbjednost (Žosep Borelj), nazvanom “Izvještaj ZSBP – Naši prioriteti u 2022.”

Izvještaj je objavljen na sajtu Savjeta EU.

“Ruska ničim izazvana agresija protiv Ukrajine snažno je odjeknula širom regiona. Međutim, dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU nastavljen je i svi partneri sa Zapadnog Balkana su se uskladili sa stavom EU tokom glasanja o rezolucijama Generalne skupštine UN (UNGA) kojima se osuđuju invazija Rusije i njen humanitarni efekat. Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija u potpunosti su se uskladile sa spoljnom politikom EU, uključujući sankcije Rusiji”, navedeno je u izvještaju.

Ističe se da je ruska invazija na Ukrajinu dramatično promijenila geopolitički kontekst zajedničke spoljne i bezbjednosne politike EU.

“Agresorski rat Rusije dovodi u pitanje univerzalne principe suverene jednakosti, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta i takođe ima ozbiljne posljedice širom svijeta. Štaviše, ruska invazija je pogodila svijet u vrijeme kada se zemlje još oporavljaju od ekonomskih i društvenih efekata pandemije kovida, zbog čega su mnoge od njih bile duboko ranjive. Sve snažnija, ambicioznija i autoritarnija Kina doprinosi globalnim tenzijama. Odbijanje Kine da osudi rat Rusije protiv Ukrajine rizikuje novu geopolitičku polarizaciju, što bi moglo dovesti do dalje fragmentacije i slabljenja multilateralnog poretka zasnovanog na pravilima i ozbiljno narušiti međunarodnu saradnju”, piše u izvještaju nazvanom “Izvještaj ZSBP – Naši prioriteti u 2022”.

To, kako se navodi, uključuje oblasti koje su ključne za ljudsku bezbjednost kao što su klimatske promjene, nuklearno neproliferacija, upravljanje globalnim zajedničkim dobrima i migracije.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve